Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 21:18

Η "Γαλαρία" καταγγέλλει συμφωνία για να σταματήσει η Ολυμπία Οδός στην Πάτρα

Γράφτηκε από τον
Η "Γαλαρία" καταγγέλλει συμφωνία για να σταματήσει η Ολυμπία Οδός στην Πάτρα

Συμφωνία των εργολάβων με το υπουργείο για να σταματήσει στην Πάτρα η Ολυμπία Οδός και να μην προχωρήσει παραπέρα, κατήγγειλαν οι επικεφαλής της "Γαλαρίας" -του σωματείου εργαζομένων στο έργο- χθες στην Καλαμάτα. Σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος της "Γαλαρίας" Θεόδωρος Τσελεπής σημείωσε ότι το έργο έχει σταματήσει από τον Ιούνιο, η χρηματοδότηση σταμάτησε από τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν απολυθεί 2.500 εργαζόμενοι.
Εκπρόσωποι τοπικών φορέων που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους ζήτησαν η Ολυμπία Οδός να φτάσει μέχρι την Τσακώνα. Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αγγελος Κωτσιόπουλος και οι επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάσης Πετράκος και του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας" Σταμάτης Μπεχράκης τόνισαν ότι πρέπει να υλοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Αυτό σημείωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες το πρωί με τους εκπροσώπους της "Γαλαρίας".
Ο πρόεδρος του σωματείου που κατήγγειλε τις εταιρείες της κοινοπραξίας και πολύ περισσότερο τη γαλλική Vinci (έχει φτιάξει  κι εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου) για τρομοκρατία σε βάρος των συνδικαλιστών και όλων των εργαζομένων. Ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι στις 7 Οκτωβρίου θα ανοίξουν τα διόδια στο Ρίο για 24 ώρες με συναυλίες κι άλλες εκδηλώσεις και κάλεσε όλους τους φορείς και όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας να δώσουν το "παρών" και να τους συμπαρασταθούν.
Ο κ. Τσελεπής κατέγραψε ως σκάνδαλα α) το ότι ο Δήμος Κατσιγιάννης, γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Σουφλιά που υπογράφηκε η σύμβαση, είναι  στέλεχος της Ολυμπίας Οδού, β) το ότι μέσα σ’ ένα χρόνο θα τελείωναν οι απαλλοτριώσεις σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης και γ) το ότι το έργο επιβλέπεται από γαλλική εταιρεία ως από ανεξάρτητο μηχανικό - δηλαδή «αυτός που ελέγχει το έργο πληρώνεται από τους εργολάβους».
Κατήγγειλε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει, ο υφυπουργός Μαγκριώτης δεν ξέρει τι προβλέπει η σύμβαση που την ψήφισε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Ν.Δ., και δεν γνωρίζει πόσο έργο έχουν κατασκευάσει οι εργολάβοι. Επέκρινε το γεγονός ότι καλούν το κράτος να πληρώσει τη διαφορά στα επιτόκια και σχολίασε πως «μιλάμε για μαφιόζους, όταν μιλάμε για εργολάβους» - ενώ υποστήριξε ότι οι Γάλλοι συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες. Είπε ακόμα ότι «συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια παράνομα, το έργο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και θα το πληρώσουμε διπλάσια». Χαρακτήρισε ακόμη «εγκληματίες τους εργολάβους που εισπράττουν 12 φορές περισσότερο από ό,τι στην Ισπανία με παρόμοια έργα».
Ο γ.γ. της "Γαλαρίας" Γιώργος Λυμπέρης σημείωσε ότι «θέλαμε να έχουμε το μεροκάματό μας και μας το αφαίρεσαν».
Η Σοφία Μπανιά από την Επιτροπή Πολιτών Αχαΐας "Δεν πληρώνω - Κίνημα ενάντια στα διόδια" κατήγγειλε το ληστρικό, όπως είπε, χαρακτήρα των συμβάσεων παραχώρησης. Είπε ότι οι επενδυτές του 7% έβαλαν πολλά κέρδη στην τσέπη τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και ικανή να παραχωρεί δρόμους κι εθνική κυριαρχία.
Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αγγ. Κωτσιόπουλος (από την παράταξη Δράκου) είπε ότι χρήζουν έρευνας οι καταγγελίες και παρατήρησε πως θα θέσουν το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας.
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θαν. Πετράκος, αφού ενημέρωσε ότι θα καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση το θέμα της τρομοκρατίας κατά των εργαζομένων, κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση και να εκτελεστεί το έργο της Ολυμπίας Οδού ως δημόσιο, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Στ. Μπεχράκης κάλεσε όλους τους φορείς του νομού να πρωτοστατήσουν και να ανατρέψουν τη δυσμενή εξέλιξη.
• Στη συνάντηση της "Γαλαρίας" με τον κ. Αλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο οδικός άξονας πρέπει να φτάσει έως την Καλαμάτα. Χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των εργαζομένων και παρατήρησε ότι πρέπει να πιέσουμε η επαναδιαπραγμάτευση για τις συμβάσεις παραχώρησης να είναι θετική για το έργο.


NEWSLETTER