Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 10:38

Πρόταση εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα από καναδική εταιρεία

Γράφτηκε από την
Πρόταση εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα από καναδική εταιρεία

Καναδική πρόταση για δημιουργία Κέντρου Πτητικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση και αν η συνεργασία αποδώσει καρπούς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα αποκτήσει πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ κέντρο εκπαίδευσης πιλότων.

Σύμφωνα μάλιστα με το defence-point.gr, που δημοσίευσε την είδηση, “την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα καναδική αντιπροσωπεία για περαιτέρω συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους Ελληνες αξιωματούχους”.
Αναλυτικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Τσιμπούκη στο defence-point.gr: «Η Ελλάδα διαπραγματεύεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με το Canadian Commercial Corporation (CCC) για την αντιγραφή του καναδικού συστήματος εκπαίδευσης πιλότων, ώστε αυτό να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί ως μια ολιστική πρόταση.
To Canadian Commercial Corporation επί της ουσίας είναι το αντίστοιχο των αμερικανικών προγραμμάτων FMS, καθώς η συμφωνία θα λάβει διακρατικό χαρακτήρα και ο θεσμός αυτός είναι υπεύθυνος από την πλευρά των Καναδών να διεκπεραιώσει την υπόθεση. Μια πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών, της ελληνικής και της καναδικής, θα βασίζεται σε διακρατική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη σωστή και ομαλή υλοποίηση του καναδικού εκπαιδευτικού προγράμματος-πρόταση στην Ελλάδα.
Οπως φαίνεται το ζήτημα αυτό έχει λάβει την πρέπουσα προσοχή από την Ελλάδα αφού πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το πιστοποιημένο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, Κέντρο Πτητικής Εκπαίδευσης (NATO Flying Training Center – NFTC). Εκεί ενημερώθηκε για τον τρόπο, τα μέσα και τις διαδικασίας που χρησιμοποιούνται στο κέντρο αυτό από την καναδική εταιρεία CAE, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης με 71 χρόνια εμπειρία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα καναδική αντιπροσωπεία για περαιτέρω συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους Ελληνες αξιωματούχος, ώστε εφόσον προκύψουν θετικές εξελίξεις, που φαντάζει αυτή τη στιγμή από το πιθανότερο σενάριο έως… νομοτελειακό, να ακολουθήσει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Καναδοί προτείνουν στην Ελλάδα την εφαρμογή ενός ολιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος αναλαμβάνοντας την παροχή εκπαίδευσης στους Ελληνες πιλότους στην Καλαμάτα, αλλά και τη δυναμική είσοδο του πιστοποιημένου στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, Κέντρου Πτητικής Εκπαίδευσης που θα δημιουργήσουν και θα αναλάβουν να λειτουργήσουν, στη διεθνή αγορά αεροπορικής εκπαίδευσης, η οποία παρουσιάζει τεράστια ζήτηση. Η πρόταση των Καναδών περιλαμβάνει την υποστήριξη, συντήρηση και αξιοποίηση των ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας T-6A Texan II ώστε να αυξηθεί σε αποδεκτά επίπεδα η διαθεσιμότητά τους και η αποτελεσματικότητά τους. Φυσικά τα αεροσκάφη θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, όμως οι Καναδοί θα αναλάβουν την υποστήριξη των συγκεκριμένων αεροσκαφών επαναφέροντας τη διαθεσιμότητά τους σε υψηλό επίπεδο.
Το άλλο τμήμα της καναδικής πρότασης –που είναι και το σημαντικότερο– περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου Μ-346 της ιταλικής Aermacchi, εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών στον κόσμο, τα οποία επίσης οι Καναδοί θα είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν, να διατηρούν διαρκώς σε πτητική κατάσταση, να τα υποστηρίζουν και να τα αξιοποιήσουν για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και των διεθνών πελατών του κέντρου. Κατά αυτό τον τρόπο επιλύεται για την Πολεμική Αεροπορία το μεγάλο ζήτημα της απόκτησης αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που αν υλοποιείτο με εθνικούς πόρους θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι πρακτικά αδύνατο. Αυτό αποδεικνύει και τη σημασία της ομαλής και δημιουργικής συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, με τη διεθνή εμπειρία να καταγράφει σημαντικές επιτυχίες και αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες. Ωρα να χρησιμοποιήσουμε το “εργαλείο” αυτό και στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση.
Ουσιαστικά οι Καναδοί θα υποστηρίξουν και θα αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα 45 αεροσκάφη T-6A Texan II που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και από την άλλη πλευρά θα παράσχουν στην Αεροπορία έναντι λογικού κόστους, τις υπηρεσίες προκεχωρημένης εκπαίδευσης με τα αεροσκάφη Μ-346, χωρίς η Πολεμική Αεροπορία να υποχρεούται να πληρώσει για την απόκτηση, υποστήριξη και συντήρησή τους.
Το τρίτο τμήμα της καναδικής πρότασης περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου DA-42 Twin Star της αυστριακής εταιρείας Diamond Aircraft Industries. Τα αεροσκάφη αυτά θα ενισχύσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Τέλος, η καναδική πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα δύο εξομοιωτών για το αεροσκάφος Μ-346, ενός εξομοιωτή του αεροσκάφους T-6A Texan II, την αναβάθμιση ακόμη ενός εξομοιωτή αυτού του τύπου του αεροσκάφους που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και ενός εξομοιωτή για το αεροσκάφος DA-42 Twin Star. Το κλειδί όμως για την επιτυχία αυτής της πρότασης, είναι η διεύρυνση –όπως προαναφέρθηκε– των χρηστών των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των αεροσκαφών και των υπηρεσιών που η Πολεμική Αεροπορία μαζί με τους Καναδούς θα προσφέρουν.
Πιο αναλυτικά, η αξιοποίηση των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των 45 T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας και των αεροσκαφών Μ-346 και DA-42 Twin Star που θα φέρουν στην Ελλάδα οι Καναδοί, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές εάν εκτός των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν χρήση αυτών των υποδομών και υπηρεσιών και οι πιλότοι άλλων χωρών.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ελληνική πλευρά, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα βολιδοσκόπησε τις προθέσεις αεροπορικών δυνάμεων σειράς χωρών κυρίως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συνομιλητές τους για το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των πιλότων τους στην Καλαμάτα. Πρόκειται για μια περιοχή με σχεδόν ιδανικές καιρικές συνθήκες για πολλούς μήνες τον χρόνο. Κι όλα αυτά, ακολουθώντας το πιστοποιημένο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ καναδικό μοντέλο αεροπορικής εκπαίδευσης, με τα πτητικά μέσα που το ελληνικό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης θα διαθέτει.
Ουσιαστικά οι πιλότοι από τις μεσανατολικές χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε μια από τις καλύτερες κλιματολογικά γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, σε ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια με εξαιρετικές υποδομές, ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πλέον καλύτερου παρόχου ανάλογων υπηρεσιών σε συνεργασία με το προσωπικό μίας από τις καλύτερες Αεροπορίες του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Εάν και εφόσον οι μεσανατολικές χώρες επιλέξουν την ελληνοκαναδική πρόταση για την εκπαίδευση των νέων πιλότων τους, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά.
Πρώτον, η αεροπορική βάση της Καλαμάτας καθίσταται διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Δεύτερον, οι χώρες που θα στείλουν τους πιλότους στην Ελλάδα, θα πληρώνουν το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, η οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποσβέσει μέρος των δαπανών που η Πολεμική Αεροπορία θα καταβάλει στους Καναδούς για την εκπαίδευση των δικών της πιλότων. Οσο αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον, τόσο θα μεγαλώνει το οικονομικό όφελος για την Πολεμική Αεροπορία, μειώνοντας έτσι αναλογικά το κόστος εκπαίδευσης των νέων Ελλήνων πιλότων. Τρίτον, μέσα από αυτή τη διαδικασία η Πολεμική Αεροπορία θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τους νέους πιλότους των μεσανατολικών χωρών που θα επιλέξουν την Καλαμάτα και να διευρύνει τη φήμη και το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή. Τέταρτον, η παρουσία δεκάδων νέων πιλότων από τη Μέση Ανατολή σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο θα φέρει στην τοπική οικονομία περισσότερα έσοδα από τους… γνωστούς γαλαντόμους Αραβες, ενώ η πανέμορφη ευρύτερη περιοχή θα μπορέσει να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη και όχι μόνο λόγω του τουρισμού.
Εάν τελικά η ελληνοκαναδική συνεργασία προχωρήσει προς υλοποίηση, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει επιτέλους να ξαναδεί το σύνολο των T-6A Texan II να αξιοποιούνται όπως πρέπει, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να ασχοληθεί με το απαιτητικό έργο της υποστήριξής τους, επικεντρώνοντας στην αξιοποίηση, προς όφελος του κλάδου, αλλά και των διεθνών πελατών.
Δεν χρειάζεται καν αναφορά το ότι εάν η Καλαμάτα εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο παροχής αεροπορικής εκπαίδευσης, αυτό –είτε αρέσει είτε όχι– θα οφείλεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τα πρόσωπα που πίστεψαν σε αυτό και το προχώρησαν, κυρίως όμως στην αξία του Ελληνα ιπτάμενου και στο όνομα και τη φήμη της Πολεμικής Αεροπορίας διεθνώς. Δεν είναι πολλές οι χώρες στον κόσμο με την ετοιμότητα της ελληνικής.
Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει νέα σύγχρονα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης (να σημειωθεί η ομοιοτυπία στην εκπαίδευση με τους γείτονες Ιταλούς και Ισραηλινούς), νέους εξομοιωτές και με την πιθανή συμμετοχή των Αράβων πιλότων από τις μεσανατολικές χώρες μεγαλύτερο κύρος, φήμη και απόσβεση του κόστους εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων».


NEWSLETTER