Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 09:23

Παρεμβάσεις για να σωθεί το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

 

Φωτιά στην πολιτική σκηνή της Πελοποννήσου έβαλε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία απεντάχθηκε από το πενταετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) η επέκταση του φυσικού αερίου σε Τρίπολη, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος αφενός υπενθυμίζει ότι τα έργα επέκτασης απεντάχθηκαν με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και αφετέρου εκφράζει τη βούληση "να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ -που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες". 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι "η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου έγινε με μόνο κίνητρο το κέρδος για τους ιδιώτες παρόχους και όχι βέβαια προς το συμφέρον της κοινωνίας".

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η επέκταση του φυσικού αερίου στην Καλαμάτα. Ο σύμβουλος της "Νέας Πελοποννήσου" Γιώργος Πετρίτσης καταλογίζει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για την απένταξη των έργων, ενώ ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος χαρακτηρίζει "αδικαιολόγητη και ίσως ύποπτη" την απένταξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως εξυπηρετεί συμφέροντα.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση: "Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Αργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής: Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο κανονισμός αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να καταθέσουν αίτηση στον ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας -συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ -που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων. Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν -με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα. Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Οσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών. Επισημαίνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία".

 

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: "ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ"

Ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: "H απένταξη της Καλαμάτας και άλλων 8 πόλεων της χώρας (μεταξύ αυτών στην Περιφέρειά μας η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Κόρινθος, το Ναύπλιο και το Αργος) από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων αερίου έγινε με μόνο κίνητρο το κέρδος για τους ιδιώτες παρόχους και όχι βέβαια προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο δίκτυο φυσικού αερίου δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας προσφέροντας χαμηλό κόστος τιμολογίων και μηδενικό κόστος εγκατάστασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ, ενώ ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου συμπεριελάμβανε και όλες τις πόλεις, μεταξύ αυτών και την Καλαμάτα, που τώρα εξαιρούνται. Μετά την εξέλιξη αυτή, πληροφορούμαστε επιπλέον από δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, να αναπτύξει δίκτυο φυσικού αερίου στις ίδιες πόλεις που «έβγαλε εκτός» η ΔΕΔΑ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι οι πόλεις αυτές θα είναι εξαρτημένες από τα μονοπωλιακά οικονομικά συμφέροντα ενός ιδιώτη παρόχου.

Είναι φανερή πλέον, όπως αποδεικνύεται, η υποκρισία της ΝΔ που μιλούσε προεκλογικά για επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αφού στερεί από την περιοχή μας μια πολύ σημαντική επένδυση, κρίσιμη για τη συνολική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Οι αυτοδιοικητικοί φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μην ισχύσει η απόφαση αυτή και να προχωρήσει η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις μας, όπως είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή και θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, αν προτίθεται να διασφαλίσει την επέκταση του δικτύου στις πόλεις μας, σε χαμηλές τιμές, προς το συμφέρον της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, εκτός από το να ιδιωτικοποιεί τα δημόσια δίκτυα ενέργειας της χώρας -όπως έκανε και πρόσφατα με τη διαφαινόμενη πώληση του υπό κρατικό έλεγχο και κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ".

 

ΜΑΝΤΑΣ: "Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ"

Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η διασύνδεση της Καλαμάτας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου, αναδεικνύει με ερώτηση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μαντά: "Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με την εξαίρεση 6 πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 2 της Μακεδονίας από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο, βάσει του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024. Η απόφαση φέρεται να αφορά στο σύνολο του προγράμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να εξαιρεί τις πόλεις Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Σπάρτη, Αργος και Ναύπλιο, καθώς και τη Βέροια και τα Γιαννιτσά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη για διασύνδεση των μεγάλων πελοποννησιακών πόλεων με το δίκτυο φυσικού αερίου είχε αντιμετωπιστεί πολύ θετικά από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών. Τόσο οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι οργανώσεις, όσο και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ο επιχειρηματικός και ο αγροτικός κόσμος, αλλά και οι απλοί πολίτες, από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τα πολλαπλά οφέλη που θα προκαλέσει η διασύνδεση μονάδων και κατοικιών με φυσικό αέριο, όπως και ότι αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Η Πελοπόννησος εξάλλου διαθέτει σημαντική βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή και οικονομία και η ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών της μέσω της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, θα αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για μια πληθώρα επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ως βασική αιτία απόρριψης από τη ΡΑΕ του υφιστάμενου σχεδιασμού για τις οκτώ πόλεις αναφέρεται η υπέρβαση του αρχικού χρονοδιαγράμματος πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο οι αρχικές εκτιμήσεις υλοποίησης φαίνεται να ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξασφαλισθεί βασικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των έργων, όπως π.χ. απαραίτητα έργα υποδομής από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα να υφίσταται χώρος για έναν νέο, πιο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό προγραμματισμό αυτών των τόσο σημαντικών αναπτυξιακών έργων, αντί για την κατάργησή τους. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων, η αρχική πρόβλεψη ήταν να υπάρξει ένας συνδυασμός ίδιων πόρων και τραπεζικού δανεισμού, χωρίς κεφάλαια από το ΕΣΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεσμεύοντας 20.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακροχρόνια επένδυση των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας σε αυτά τα πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

• Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στη διασύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου;

• Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ, ώστε τα έργα διασύνδεσης να παραμείνουν ενταγμένα στο πενταετές πρόγραμμα 2020-2024 και να υλοποιηθούν;

• Σε περίπτωση που απαιτηθεί νέο χρονοδιάγραμμα, ποιος θα είναι ο νέος σχεδιασμός, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν;".

 

ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ: "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ"

Ο περιφερειακός σύμβουλος της "Νέας Πελοποννήσου" Γιώργος Πετρίτσης δήλωσε: "Σε «καραντίνα» διαρκείας οδεύει η έλευση της παροχής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη όλων των πόλεων της Πελοποννήσου (Α’ φάση Κόρινθος, Αργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Β’ φάση Καλαμάτα-Σπάρτη). Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αρνητική για την Κορινθία και φυσικά για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου απομακρύνοντάς την από την ένταξη στον απολύτως αναπτυξιακό πόρο του φυσικού αερίου. Ποιες ενέργειες έγιναν αλήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την οικονομία της Περιφέρειάς μας;

Κύριε περιφερειάρχα, καλές οι συσκέψεις, οι φωτογραφήσεις και τα μεγάλα λόγια, αλλά με αυτά δεν κερδίζονται στοιχήματα όπως αυτό. Θέλει συστηματική δουλειά, γνώση και στοχευμένες ενέργειες. Το να πηγαίνετε πέρα δώθε σε υπουργούς, ακόμα και στον πρωθυπουργό και να μην έχετε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα ή τουλάχιστον τα απολύτως σοβαρά και αναγκαία, τότε κάτι σημαίνει. Ή ό,τι κάνετε, το κάνετε χωρίς καμιά προετοιμασία ή ότι το κάνετε απλά για επικοινωνιακούς λόγους ή ότι τελικά η απόλυτη ταύτισή σας με το κυβερνητικό επιτελείο σάς έχει δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα. Αλλωστε κ. Νίκα εσείς ως έμπειρος αυτοδιοικητικός έπρεπε να γνωρίζατε καλύτερα από τον καθένα ότι ο δεδομένος δεν εκτιμήθηκε ποτέ! Και οι δηλώσεις-υποσχέσεις-δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Κώστα Βλάση ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην Αρκαδία τι κρύβουν; Γιατί όχι και στους άλλους νομούς; Αλήθεια οι τοπικοί βουλευτές της Κορινθίας και ο υφυπουργός δεν θίγονται από τις δηλώσεις του συναδέλφου τους από την Αρκαδία;

Υ.Γ. Και όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε τοπικά sites, συνεχίζει κάποιους να τους κυνηγά το «φάντασμα» Τατούλη, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ποτέ".

 

ΠΕΤΡΑΚΟΣ: "ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΥΠΟΠΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος δήλωσε: "Η αδικαιολόγητη και ίσως ύποπτη ενέργεια της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΔΕΔΑ να ακυρώσει τον αρχικό της προγραμματισμό, ο οποίος μιλούσε για δημοπράτηση των έργων σύνδεσης των πόλεων της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο το 2021 και να μεταφέρει την υλοποίηση των έργων σύνδεσης στο τέλος του 2024, είχε ως αποτέλεσμα η ΡΑΕ εφαρμόζοντας τον νόμο Σταθάκη να εξαιρέσει τις πόλεις της Πελοποννήσου. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη και επαναλαμβάνω ίσως ύποπτη (για εξυπηρέτηση ιδιωτών παρόχων), ενέργεια της ΔΕΔΑ πρέπει να υπάρξει ένα αποφασιστικό μέτωπο διεκδίκησης όλων των θεσμικών φορέων και παραγόντων της Πελοποννήσου και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τη διορισμένη διοίκηση της ΔΕΔΑ να ισχύσει ο αρχικός της προγραμματισμός, ώστε οι πόλεις της Πελοποννήσου να συνδεθούν με το φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και η διορισμένη ηγεσία της ΔΕΔΑ έχουν «γραμμένη» την Πελοπόννησο. Επιπλέον η αρνητική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι παρά τα όσα έλεγε κατά καιρούς ο κ. περιφερειάρχης, δεν παρακολουθούσε στενά το θέμα. Συνεπώς έχει και ο ίδιος σοβαρές ευθύνες για την αρνητική αυτή εξέλιξη, διότι δεν είδε έγκαιρα ότι η ΔΕΔΑ υπόπτως και αδικαιολογήτως άλλαζε τον προγραμματισμό της.

Επειδή η ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου είναι πολύ σημαντική για την Πελοπόννησο, διότι θα δώσει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πελοποννήσου, θέλουμε να επισημάνουμε στον κ. Νίκα, ο οποίος αύριο (σ.σ. σήμερα) θα προχωρήσει σε συναντήσεις για το θέμα αυτό, να μην κάνει το λάθος που κάνει και ο σύντροφός του και συνάδελφός του κ. Τζιτζικώστας και θεωρήσει ότι η ΡΑΕ έχει την ευθύνη. Την ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση της ΔΕΔΑ. Η ΡΑΕ ήταν απλά υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο, ο οποίος είναι σαφής και λέει ότι όταν δεν υλοποιούνται τα έργα εντός δεκαοκταμήνου, απεντάσσονται. Συνεπώς, όπως λέει και ο λαός μας, πρέπει «να χτυπάμε τον γάιδαρο και όχι το σαμάρι»".

 

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΝΙΚΑ Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, ώστε το φυσικό αέριο να έρθει και στην Καλαμάτα, όπως έχει δεσμευτεί η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ.

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδρώντας στην εξαίρεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Σε χθεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατηρεί: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Περιφέρειας. Είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και με τους άλλους δήμους της Πελοποννήσου για τα επόμενα βήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η Πελοπόννησος και η Καλαμάτα να μείνουν πίσω και εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Να θυμίσω ότι στις 25 Ιουλίου 2019 σε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τον τότε δήμαρχο και σημερινό περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η κ. Μωσσέ που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) μαζί με στελέχη της Επιχείρησης, μας διαβεβαίωναν για το σχεδιασμό και μάλιστα έδιναν και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τότε η κ. Μωσσέ έλεγε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει το έργο το 2020, να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και στη συνέχεια η ΔΕΔΑ να συνεχίσει να κάνει συνδέσεις με τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με την ίδια, η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα τροφοδοτούνται με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα έρχεται με φορτηγά από την Αγία Τριάδα, που είναι απέναντι από τη Ρεβυθούσα (νησί του Σαρωνικού με μεγάλες υποδομές για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο). Αυτές οι δύο πόλεις θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω ειδικών σταθμών, για τους οποίους θα αναζητούσαν σε κατάλληλα οικόπεδα. Μάλιστα εμείς είχαμε προσφερθεί να βοηθήσουμε σε αυτό”.