Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 09:21

Από δασικά θα ξεκινήσει το Καλαμάτα - Μεθώνη: Καθυστερούν απαλλοτριώσεις και μελέτες για το σύνολο του δρόμου

Από δασικά θα ξεκινήσει το Καλαμάτα - Μεθώνη: Καθυστερούν απαλλοτριώσεις και μελέτες για το σύνολο του δρόμου

 

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, από περιοχές με δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Περιοχές που δεν σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων που καθυστερούν και αφορούν κυρίως την κατασκευή γεφυρών στο τμήμα από τη διασταύρωση της Στενωσιάς προς την Πύλο, που προβλέπονται στις στροφές της διαδρομής.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι μελέτες οδοποιίας του έργου είναι σχεδόν έτοιμες, ιδιαίτερα στο τμήμα από τον Ριζόμυλο και μετά και αναμένεται να υποβληθούν από την ανάδοχο κοινοπραξία αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, ώστε σε ένα μήνα να εγκριθούν από το υπουργείο Υποδομών.

Για να ξεκινήσει το έργο πρέπει να έχουν εγκριθεί οι μελέτες οδοποιίας, γι’ αυτό κι εκτιμάται η έναρξη των εργασιών μέσα στο καλοκαίρι.

Στην κατεύθυνση αυτή η ανάδοχος κοινοπραξία βρίσκεται σε συνεργία με το Δασαρχείο Καλαμάτας, ώστε μέσα στον Ιούνιο να πάρει την άδεια χρήσης στις δημόσιες δασικές εκτάσεις και να ξεκινήσει τις εργασίες. Και αυτό να γίνει με τις εκσκαφές και τη θεμελίωση μεγάλων και δύσκολων γεφυρών, που προβλέπονται πριν  την Πύλο.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες έγιναν γεωτρήσεις, γεωτεχνικές έρευνες στα σημεία που θα φτιαχθούν οι γέφυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, χρειάστηκε να γίνουν και πρόσθετες γεωτρήσεις και μάλιστα για μια γέφυρα κρίθηκε αναγκαίο να μεγαλώσει κατά 46 μέτρα και να αλλάξουν θέση τα ακρόβαθρα, λόγω της σαθρότητας του υπεδάφους.

Ωστόσο, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την καθυστέρηση στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, καθώς ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί από το δικαστήριο η προσωρινή τιμή μονάδας.

Γ.Σ