Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 08:13

Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας

Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας

 

Την πρόθεσή της να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας, στο Νεοχώρι Ιθώμης (στην περιοχή του Μελιγαλά), ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Μεσσηνία.

Η υπουργός που πέρασε από την περιοχή κατά την επίσκεψή της στην Αρχαία Μεσσήνη, σημείωσε πως το σημαντικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα, ενώ για το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο ίδιο χωριό, διαβεβαίωσε πως όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του, θα μεριμνήσει να δημιουργηθεί εκεί το μουσείο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Οιχαλίας, όσον αφορά το γεφύρι, πρόκειται για το αρχαίο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι το οποίο είναι μοναδικό στο είδος και το αρχαιότερο εν λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης.

Για το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας, αφού άκουσε την δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, η κ Μενδώνη έδωσε τις κατευθύνσεις αναφορικά με το μείζον για τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή, ζήτημα της δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Κέντρου αφιερωμένο στην παγκοσμίου φήμης υψίφωνο του 20ου αιώνα.

Το σπίτι στο οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες επέστρεψε το 1950 ο πατέρας της Μαρίας Κάλλας, ανήκει στον Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος προχωρά τις διαδικασίες για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και τη λειτουργία Μουσείου.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, η άυλη κληρονομιά είναι τεράστια, όπως γενικότερα το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, που θα αναδειχθεί μέσω και του “Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στον Μελιγαλά”, το οποίο παραδίδεται άμεσα, με τον δήμο να προχωρά τις διαδικασίες για την περαιτέρω ανάδειξη των πολλών μνημείων του τόπου.

 

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομα της Μαρίας Κάλλας καταγόταν από το Νεοχώρι Ιθώμης. Ο πατέρας της Γιώργος Καλογερόπουλος διατηρούσε φαρμακείο στον Μελιγαλά και η οικογένειά της ζούσε μέχρι και το 1923 στο Νεοχώρι, όταν

αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Νέα Υόρκη, με την Λίτσα, τη μητέρα της, να είναι έγκυος στην Μαρία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου, η απόλυτη ντίβα φέρεται να έχει επισκεφθεί την Καλαμάτα και να έχει μείνει σε αρχοντικό της παραλίας, καθώς επίσης, στη διάρκεια της Κατοχής, να έχει επισκεφθεί το Νεοχώρι.