Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 08:08

Η Βέργα μπορεί να γίνει Πήλιο

Η Βέργα μπορεί  να γίνει Πήλιο

Να παραμείνει κοινόχρηστη η παλιά κοινοτική οδός της Βέργας που είναι λιθόστρωτη στο μεγαλύτερο τμήμα της, να αντιμετωπιστεί το μπάζωμα που έχει γίνει και να αναδειχθεί, ζητούν οι Φίλοι της Βέργας. Κάτοικοι της περιοχής επιδιώκουν η Βέργα να γίνει Πήλιο και η εμπορική αξιοποίηση να μην καταστρέψει τη φυσική ομορφιά και την ιστορικότητα του χωριού.

Ζητούν, επίσης, να παραμείνουν τα 5,5 μέτρα πλάτος το λιγότερο, στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, παρουσιάζοντας την τεχνική μελέτη που συνέταξαν, σχέδια και αεροφωτογραφίες:

Ο Νίκος Πατσαρίνος επεσήμανε ότι «κοινό μέλημά μας είναι η ευαισθητοποίηση στην προστασία του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου, στη διατήρηση της δημόσιας χρήσης και του δημόσιου χώρου». Ενημέρωσε πως αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μπάζωμα της παλιάς κοινοτικής οδού, την καταστροφή παλιών αλωνιών και την καταπάτηση της οδού Ευαγγελιστρίας. Εξήγησε ότι στόχος τους «είναι να ευαισθητοποιήσουμε κάθε φορέα, το υπουργείο Πολιτισμού, το δήμο και την Περιφέρεια για να επισκευάσουν, να διατηρήσουν και να αναδείξουν αυτό τον πλούτο».

Ο Κώστας Μαρκάκης παρατήρησε ότι «η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύσει την κοινοκτησία του παλιού ημιονικού δρόμου (ήταν κοινόχρηστος πριν το 1923), που είναι λιθόστρωτος στη μεγαλύτερη διαδρομή του». Σημείωσε πως «ζητάμε να κηρυχθούν ως μνημεία πολιτισμού τα πετράλωνα και τα καλντερίμια της Βέργας». Κι ενημέρωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων έχει κάνει θετική εισήγηση για 10 πετράλωνα στην Κάτω Βέργα και 3 από τα καλντερίμια. Είπε, ακόμα, ότι η ιστορία του καλντεριμιού είναι εκατονταετιών και συνέδεε Ανω - Κάτω Βέργα.

Ο Γιώργος Πλαγιανός, ηλικιωμένος κάτοικος της Βέργας, επεσήμανε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε το χωριό μας, να γίνει Πήλιο, να γίνει Ζαγόρι. Εδώ υπάρχει το καλύτερο γήπεδο απογείωσης ανεμοπτέρων». Ανέφερε πως «ο δρόμος της Ροβόλας διακρίνεται και σήμερα. Ζουν οι άνθρωποι που τον περπάτησαν» και παρατήρησε: «Ας γίνουν έργα εξωραϊστικά, εμπορικά, όχι θυσιάζοντας το χωριό μας και να γίνει ένα σύγχρονο έκτρωμα σε βάρος της ιστορικότητας».

Για το πλάτος της οδού Ευαγγελιστρίας επισημαίνουν ότι «όπως βεβαιώνουν προηγούμενοι πρόεδροι του Κοινοτικού Συμβουλίου σε συμβόλαια μεταβίβασης αγροτεμαχίων και σε τοπογραφικά οικοδομικών αδειών "το ελάχιστο πλάτος της είναι 5,50 μέτρα"». Ακόμα, ενημέρωσαν ότι «στην απόφαση αναστολής υπ. αρ. 29/2014 του Εφετείου Τρίπολης αναφέρεται σχετικά με την οδό Ευαγγελίστριας ότι: "Ο περιορισμός της οδού Ευαγγελιστρίας σε 4 μόνο μέτρα πλάτος, ενώ αυτή λειτουργεί έχοντας ήδη επί είκοσι και πλέον έτη (από το 1986) πλάτος 5,5 με 7,5 μέτρα πλάτος στα (σχετικώς) ευθέα τμήματά της, έως δε και 11 μέτρα πλάτος στην καμπή της, θα αποτελέσει υλική βλάβη τους ως προς την κυκλοφορία αυτών ως κατοίκων της περιοχής Κάτω Βέργας προς και από την Ανω Βέργα".

Επίσης, πληροφόρησαν ότι έχει υποβληθεί αγωγή κατά του Δήμου Καλαμάτας, για απόφαση μείωσης του πλάτους της οδού στα 4 μέτρα και ανέφεραν: «Οι διεκδικούντες εργολάβοι - μηχανικοί (Ο.Α. 45/2012 & 61/2013) ισχυρίζονται στην αγωγή τους ότι δήθεν "το ελάχιστο πλάτος του δρόμου είναι 4,00 μέτρα", ενώ οι ως άνω οικοδομικές άδειές τους έχουν ρητά εκδοθεί για ελάχιστο πλάτος δρόμου 5,50 μέτρα. Ελάχιστο πλάτος 5,50 μέτρα δηλώνουν και σε πλήθος τοπογραφικών σχεδίων που έχουν καταθέσει στην Πολεοδομία για έκδοση οικοδομικών αδειών και στο Υποθηκοφυλακείο Αβίας για μεταβίβαση ιδιοκτησιών, τόσο των ιδίων όσο και τρίτων. Η αγωγή εκδικάζεται την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας».

Στην παρουσίαση παρέστη και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπουγάς, που ανέφερε πως το λιθόστρωτο μονοπάτι δεν περνάει μέσα από το οικόπεδο ιδιοκτησίας του και ότι το έργο ύδρευσης έγινε "σε δουλεία δρόμου".

Γ.Σ.