Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 15:56

Αποκατάσταση περιβάλλοντος στις πηγές Πηδήματος ζητά η Αποκεντρωμένη από το Δήμο Καλαμάτας

Αποκατάσταση περιβάλλοντος στις πηγές Πηδήματος ζητά η Αποκεντρωμένη από το Δήμο Καλαμάτας

Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων σε υπαίθριο χώρο στη θέση των πηγών Πηδήματος, ζητεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση από το Δήμο Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, η Αποκεντρωμένη αποφάσισε «τη διασφάλιση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων αποτροπής της πρόσβασης και της σήμανσης στη συγκεκριμένη περιοχή και εφόσον απαιτείται, την ενίσχυσή τους, για την πρόληψη περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημίας».

Παρατηρεί πως «επιπλέον, ο Δήμος Καλαμάτας, θα πρέπει να προβεί στις κάτωθι ενέργειες: Τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και την υποβολή της, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 90 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της σχετικής διοικητικής πράξης, στην υπηρεσία μας προς έλεγχο και έγκριση.  Η μελέτη θα περιλαμβάνει επιπλέον τα κάτωθι στοιχεία: α) Την ταυτοποίηση των αποβλήτων. Θα περιγράφεται πλήρως η διαδικασία και οι προδιαγραφές της δειγματοληψίας και του ελέγχου, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. β) Τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων από κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις κατάλληλες για την περαιτέρω σύμφωνα με την ΚΥΑ διαχείρισή

τους, κατά προτεραιότητα ανάκτησης και δευτερευόντως διάθεσης. Εφόσον δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας ΑΕΚΚ (από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις) εντός του Νομού Μεσσηνίας, θα πρέπει να μεταφερθούν σε κατάλληλα αδειοδοτημένη εγκατάσταση άλλου νομού. γ) Τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη φυσική επανένταξη του χώρου στο γειτονικό του

περιβάλλον, ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση και βελτίωση του τοπίου και τουλάχιστον την αποκατάσταση του εδάφους του γηπέδου και την επαναφορά του χώρου στην αρχική του κατάσταση. δ) Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών συλλογής και μεταφοράς και των έργων αποκατάστασης του χώρου».

Ακόμα, η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να μεριμνήσει για: «Την ποιοτική ανάλυση από διαπιστευμένα εργαστήρια του νερού των πηγών με δειγματοληψία από σημείο που βρίσκεται κατάντη των θέσεων ρύπανσης. Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού να είναι σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001. Την εφαρμογή του Προγράμματος Βασικών Μέτρων που περιλαμβάνει: Την ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή ως τη διανομή, την εφαρμογή ορθών πρακτικών στο δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού και ειδικά στην πηγή, λεπτομερή οριοθέτηση ζωνών προστασίας των σημείων υδροληψίας (ζώνη απόλυτης προστασίας - ζώνη ελεγχόμενης προστασίας) κ.ά.».

Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσον αφορά τη ρύπανση που διαπιστώθηκε, αναφέρεται: «Στην περιοχή των πηγών του Πηδήματος εντοπίζεται ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Συγκεκριμένα: 1) Σε υδραύλακα πλησίον των πηγών Πηδήματος υπάρχουν υπολείμματα αποθέσεων αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). 2) Ανάντη των πηγών Πηδήματος στο χώρο του παλαιού λατομείου, έχει συντελεσθεί κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν ανεξέλεγκτη απόρριψη ΑΕΚΚ. Η πρόσβαση οχημάτων στον ως άνω χώρο εμποδίζεται από αλυσίδα με λουκέτο, ενώ υπάρχει σήμανση μέσω πινακίδας που αναγράφει: "Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών και μπαζών Τ.Κ. Πηδήματος". 3) Στη θέση που κείται πλησίον πηγών και υδρομαστεύσεων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχουν εναποτεθεί απόβλητα εκσκαφών από τις εργασίες εγκατάστασης πυλώνων της ΔΕΗ».

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «οι πηγές Πηδήματος υπάγονται στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών (κωδικός: GR0100080A7) ως υδατικό σύστημα υδροληψίας και ως εκ τούτου εμπίπτουν στη δέσμη μέτρων προστασίας και διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού».

Γ.Σ.