Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 18:00

Παναγιωτάκος για την ενεργειακή πολιτική και το φυσικό αέριο στη Λακωνία και ειδικότερα στο Δήμο Ευρώτα

Ομόφωνα ψήφησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2011, την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου, αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική και το φυσικό αέριο στη Λακωνία και ειδικότερα το Δήμο Ευρώτα.
Εκφράζοντας τη γενικότερη δυσφορία για την «ΑΠΟΒΟΛΗ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, της Λακωνίας από τους δρόμους του φυσικού αερίου, ο κ. Παναγιωτακάκος επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, η ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης και εν γένει της Ελλάδας, επιδεινώνει την ύφεση και επιτείνει τα έσοδα».
Τέλος, τονίζοντας ότι, «είναι ώρα αποφάσεων και δεσμεύσεων για το μέλλον και την ανάπτυξη της Λακωνίας, όπου η ενέργεια κατέχει δεσπόζουσα θέση», ο αντιδήμαρχος Ευρώτα καλεί την Κυβέρνηση και τη ΔΕΣΦΑ να αναθεωρήσουν το προγραμματικό πλαίσιο και να εντάξουν τη Λακωνία στο γενικότερο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, δε, ζητεί τη στήριξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των Δημάρχων της Λακωνίας, με σκοπό την «επίτευξη του μέγιστου στόχου», όπως υπογραμμίζει.
Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγηση αναφέρονται τα εξής:
«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η ενέργεια αποτελεί ζήτημα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, γιατί αφορά στο μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας.
Η ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης και εν γένει της Ελλάδας σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, επιδεινώνει την ύφεση και επιτείνει τα αδιέξοδα.
Παρά τις θεσμικές πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και της χώρας, υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις και καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις Α.Π.Ε., όπου η Λακωνία μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, αρκεί να τηρηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν με τολμηρή πολιτική βούληση, επενδύσεις, αντιγραφειοκρατικές λογικές, κρατικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό έλεγχο.
Όμως, για τη Λακωνία υπήρχε και συνεχίζεται διαχρονικά να υπάρχει απουσία πολιτικής βούλησης στον τομέα των μεγάλων έργων (οδοποιία, Μουσείο, Ευρώτας/Γέφυρες, φράγματα, αντιπλημμυρική προστασία κ.λ.π.).
Σε αυτή την ανυπαρξία ήρθε να προστεθεί η "ΑΠΟΒΟΛΗ" της Λακωνίας από τους δρόμους του φυσικού αερίου. Η ανυπαρξία προγραμματισμού εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ για τη Λακωνία, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των θεσμικών φορέων, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη ρήση του Γεώργιου Παπανδρέου ότι:
«….προς Νότον η Ελλάς, συνορεύει με τη Λακωνία…»
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πιστεύουμε ότι, η κυβέρνηση και η ΔΕΣΦΑ πρέπει να αναθεωρήσουν το προγραμματικό πλαίσιο και να εντάξουν τη Λακωνία στο γενικότερο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.
Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι γνωστά και θα ήταν πλεονασμός να τα επαναλάβουμε.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ για άμεση ένταξη της Λακωνίας στο σχεδιασμό του φυσικού αερίου.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, για συζήτηση και απόφαση, ώστε και η Λακωνία να είναι στο Πρόγραμμα για το φυσικό αέριο.
Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Λακωνίας σε κοινή δράση, για την επίτευξη του μέγιστου στόχου, που αφορά στην ενέργεια. Είναι θέση αρχής ότι: δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει το φυσικό αέριο στην Τρίπολη, όπως συνέβη εκατό χρόνια πριν με το τρένο.
Είναι ώρα αποφάσεων και δεσμεύσεων για το μέλλον και την ανάπτυξη της Λακωνίας, όπου η ενέργεια κατέχει δεσπόζουσα θέση».

Ο Αντιδήμαρχος
Παναγιωτακάκος Ηλίας