Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 17:22

Πρόταση Μπεχράκη για το χαράτσι στα ακίνητα

Γράφτηκε από την

Κύριε πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και γραπτώς για την πρότασή μας να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης και το  θέμα:
“Η στάση του δήμου Καλαμάτας  και η λήψη σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ.  για το αντισυνταγματικό άρθρο 53 του Νόμου Ν. 4021/2011”

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο , κύριε πρόεδρε,  επιβάλλεται ειδικό “τέλος”  στα ηλεκτροδοτούμενα για οικιστική ή εμπορική χρήση ακίνητα.
Το “χαράτσι” όπως έχει το ονομάσει η κοινή γνώμη και έχει περάσει πλέον στη συνείδηση του λαού μας , τον  ΑΜΕΣΟ ΦΟΡΟ . Πρόκειται για το νόμο που το επίσημο όνομα του είναι:  «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)» άρθρο 53 του ν. 4021/2011 .
Όπως είναι γνωστό αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. ή εναλλακτικά οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος διακόπτουν την παροχή ρεύματος έως ότου εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος τιμωρώντας μαζί με τον υπόχρεο του φόρου  ανήλικα παιδιά η άλλα συνοικούν τα πρόσωπα ,αδιακρίτως αν μένεις στο ρετιρέ ή στο ισόγειο.   Είναι ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα απασχολήσει τους συνδημότες μας ξανά το επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον προβλέπεται  να συνεχιστεί η επιβολή του και το επόμενο έτος.

Κύριε πρόεδρε,

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που πιστεύουμε ότι  πρέπει να ασχοληθεί το Δ.Σ στην ερχόμενη συνεδρίαση του με αυτό το πρόβλημα. Έίναι θέμα που το χαρακτηρίζει εκτός απο  την οξείας αντίδραση των πολιτών , τη γενική εξέγερση δημάρχων , των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και τα παρακάτω νέα δεδομένα που απαιτούν την ενασχόληση μας και τις συνοδευτικές αποφάσεις του Δ.Σ.:
Ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων της πόλης που δραστηριοποιούνται για την κατάργηση του άδικου φόρου και την αποφασιστική συμπαράσταση του δήμου. Την ανάγκη να στηριχθούν όσοι «θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής χαρατσιού με διακοπές ρεύματος».Την παραχώρηση χώρου για τις ανάγκες του συντονισμού για συμβολικούς λόγους στο δημαρχείο. Αν δεν μπορεί να βρεθεί τέτοιος προτείνουμε να παραχωρηθεί το γραφείο της αντιπολίτευσης που είναι στο Δημαρχείο,όσες φορές χρειαστεί .
Η καταδίκη της απροκάλυπτης επέμβασης του υπουργού οικονομικών στις αποφάσεις της δικαιοσύνης με αφορμή τη σημαντική απόφαση του πρωτοδικείου Καλαμάτας. Κύριε πρόεδρε , το υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθʼ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης –κατά το Σύνταγμα– Δικαιοσύνης.  Ως γνωστό το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων (28-2-2012) για το λόγο ότι ο υπολογισμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών στο λογαριασμό της ΔΕΗ ήταν εσφαλμένος και διογκωμένος, επειδή αφενός μεν υπήρχε λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους αυτού και αφετέρου είχε γίνει χρέωση σε παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια. Ο δήμος της Καλαμάτας  οφείλει να εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες του για την ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών.

Τη λήψη απόφασης από το Δ.Σ. για την ολοκληρωμένη θέση του και στάση του στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Επικρατείας  μαζί με τους άλλους δήμους ,τη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και  Δικηγορικούς Συλλόγους  Αθηνών, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν όλοι είναι ότι το «χαράτσι» δεν αποτελεί ειδικό τέλος, αλλά νέο φόρο. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
Τη συμπαράσταση στους δημάρχους που αγωνίζονται , βάσει των αποφάσεων  των δημοτικών συμβουλίων τους,  για το άδικο και παράνομο “χαράτσι” .
Την   καταδίκη ως απαράδεκτη συμπεριφορά και προσβλητική για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, θέση όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής  να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε  περιπτώσεις δημάρχων που  αγωνίζονται στο πλευρό των δημοτών τους. 
Την  άμεση ενημέρωση του ΔΣ για τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, τον αριθμό και το είδος των λαθών που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και που μπορούν να προσφεύγουν οι συμπολίτες μας στο  Δήμο.  


Κύριε πρόεδρε

Η πρόταση μας αυτή όπως και προφορικά σας τη διατύπωσα , αποσκοπεί να δώσει την δυνατότητα τόσο στους φορείς και στις παρατάξεις του ΔΣ να εκφέρουν τις θέσεις τους σε ένα θέμα μεγάλης  σημασίας όσο και στο ΔΣ να εκφράσει με άμεσο τρόπο και ευαισθησία την  κοινωνία, τους προβληματισμούς της  με τη λήψη των ανάλογων  αποφάσεων. Να συμβάλουμε αποφασιστικά  στο «μέτωπο» των δήμων, των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και των  εκατοντάδων φορέων που συνασπίζονται ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα που μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κύριε πρόεδρε ,
στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο τόπος μας , η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί  στο ύψος της. Να διατηρεί και να ακολουθεί μια διακριτή στάση  από την κυβερνητική εξουσία , που δυστυχώς  διατελεί σε ένα καθεστώς ιδιότυπης οικονομικής ομηρίας.
Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι μας ,ανάλογα με τις δυνάμεις μας, στη κατεύθυνση , της ηθικής και κοινωνικής αναζωογόνησης της αυτοδιοίκησης με το μοναδικά ασφαλή οδηγό στο πλάι των δίκαιων αιτημάτων του δοκιμαζόμενου λαού μας.
Με αυτό το πνεύμα , σας καταθέσαμε την πρόταση μας
Σταμάτης Μπεχράκης
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ