Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 20:28

Μικρή Μαντίνεια: Ανάκληση απόφασης για κληροδότημα Παναγιώταρου

Την ανάκληση της προηγούμενης απόφασής της για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, σχετικά με την πρόταση του ενδιαφερόμενου επενδυτή Θεόδωρου Μπρεζεράκου, αποφάσισε ομόφωνα χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Με την απόφασή της η επιτροπή συμμορφώνεται με το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που με έγγραφό του απηύθυνε αυστηρή σύσταση, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση για το θέμα του κληροδοτήματος, λόγω αοριστίας της προηγούμενης απόφασης της επιτροπής.
Ο πρόεδρος της επιτροπής – αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας πρότεινε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και σε επόμενη συνεδρίαση “να δούμε σε ποια συμφωνούμε και σε ποια όχι με την πρόταση του κ. Μπρεζεράκου και μετά να τον καλέσουμε να διαπραγματευτούμε σε εκείνα που δεν συμφωνούμε”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος προέτρεψε την επιστημονική επιτροπή που έχει οριστεί για να βοηθήσει στο θέμα αυτό, να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις της και πάνω σ’ αυτές να συζητήσουν. Επίσης, ζήτησε “να δούμε πού βρίσκεται η σημειακή τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Μικρής Μαντίνειας”, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για το μικρό τίμημα και για τα 50 χρόνια παραχώρησης.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν δεν λυθούν τα πολεοδομικά ζητήματα”. Πρότεινε να έχουν μια γνώμη από την επιστημονική επιτροπή, να έχουν τις προτάσεις της πολεοδομικής μελέτης και να δουν αν εναρμονίζονται οι προτάσεις του ενδιαφερόμενου επενδυτή μ’ αυτές.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σπίνος (είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής) πρότεινε “άμεσα να εξετάσουμε την πρόταση του επενδυτή σε σχέση με αυτά που προβλέπει η πολεοδομική μελέτη. Και να διατυπώσουμε με σαφήνεια πού συμφωνούμε και πού όχι με την επενδυτική πρόταση και αυτό να είναι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής”. Καταγράφοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και τη δαιδαλώδη νομοθεσία, είπε ότι “ξεκινήσαμε τον περασμένο Αύγουστο και ακόμα κουβεντιάζουμε το διαδικαστικό”, ζήτησε “να γίνει τάχιστα η επόμενη συζήτηση” και παρατήρησε: “Ο κ. Μπρεζεράκος και όποιος άλλος επενδυτής δεν μπορεί να μπει μέσα, γιατί είναι σε εξέλιξη η πολεοδομική μελέτη. Πρέπει να τρέχει και η πολεοδομική μελέτη”.
Ο κ. Φάβας συμφώνησε “να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση η επιστημονική επιτροπή”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Ο κ. Σπίνος είπε ότι είναι προσβλητικό αυτό που λέει στο τέλος για ποινικές ευθύνες των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, εκτιμώντας πως είναι προσβλητικότατο να λέει ότι αδιαφορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος.
Ο κ. Κοσμόπουλος αντέδρασε πιο έντονα, τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια επιστολή από κρατικό όργανο να μιλάει για ποινικές ευθύνες αιρετών. “Τόσα χρόνια δεν τους απασχολούσε η μη αξιοποίηση”, διαμαρτυρήθηκε βάλλοντας εναντίον κάποιων εκτός δήμου που επικοινωνούν με τις υπηρεσίες χωρίς να έχουν θεσμικό ρόλο.
“Κοιτάζουμε το καλύτερο δυνατό για τη Μικρή Μαντίνεια και την αξιοποίηση του ακινήτου”, δήλωσε ολοκληρώνοντας ο κ. Φάβας.