Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 18:10

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το κίνδυνο λειψυδρίας

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το κίνδυνο λειψυδρίας

Ενημέρωση επί θεμάτων ύδρευσης, με κυρίαρχο τον κίνδυνο λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι στο Δήμο Καλαμάτας, προβλέπεται να γίνει από τον σύμβουλο Δημήτρη Κουκούτση, πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρευσης, σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα έχει αναφερθεί στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη, στις 6 και στις 20 Μαΐου.
Μια μέρα μετά το τελευταίο Συμβούλιο, σε συνέχεια της ενημέρωσης - έκφρασης ανησυχίας του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε σημειώσει ότι με γεωτρήσεις σε χωριά και στην πόλη επιδιώκει ο δήμος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο λειψυδρίας για το φετινό καλοκαίρι, ενώ επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα αξιοποίησης των πηγών Αγίου Φλώρου.
Είχε παρατηρήσει ότι “στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ήδη ο Σύνδεσμος Υδρευσης και η ΔΕΥΑΚ αναζητούν εναλλακτική υδροδότηση περιοχών, ώστε να αποδεσμευτούν ποσότητες νερού και να οδηγηθούν προς διάθεση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί δεύτερη γεώτρηση στη Σπερχογεία, ώστε να μπορεί να υδροδοτηθεί το χωριό και το Νοσοκομείο. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί (εντός του Μαΐου) η γεώτρηση του Αγρίλου, προκειμένου να ενισχυθεί η υδροδότηση των Αρφαρών. Δημοπρατείται άμεσα η ανόρυξη μιας ακόμα γεώτρησης για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών της Πολιανής και των Ανω Αρφαρών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επάρκεια νερού. Επιπλέον, γίνονται διερευνητικές ενέργειες για ανόρυξη γεωτρήσεων κοντά στην πόλη, προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει την απαραίτητη εφεδρεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως οι μεγάλες καταναλώσεις τους θερινούς μήνες ή οι βλάβες στον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας από τις πηγές του Πηδήματος”.
Τέλος, ο δήμαρχος είχε αναφέρει πως “έχουν δοθεί οδηγίες προς τη ΔΕΥΑΚ, ώστε να δρομολογήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες και να ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης έργου που να συνδέει τις πηγές του Αγίου Φλώρου με το Πήδημα”.
Στις 6 Μαΐου, στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Κουκούτσης είχε επιβεβαιώσει τον σοβαρό κίνδυνο λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι για την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων των μειοψηφιών είχε επισημάνει ότι “είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι οι πηγές στο Πήδημα, πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε” - και είχε αναφέρει ότι πρόκειται να αξιοποιηθούν γεωτρήσεις σε χωριά και στην περιοχή της Καλαμάτας.
Ο κ. Κουκούτσης είχε ενημερώσει ότι “σύντομα θα υπάρξει οριστικός ανάδοχος για το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα (θα είναι ο προσωρινός μειοδότης, η εταιρεία Θέμελη) με ύψος σύμβασης 6,9 εκ. ευρώ”, ενώ για την αντιμετώπιση της απειλής λειψυδρίας είχε πει πως “έχουμε 2 γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ στο Αριοχώρι που μας έχουν παραχωρηθεί” και έκανε λόγο για άριστη ποιότητα των νερών.
Για την αξιοποίηση των πηγών στον Αγιο Φλώρο είχε αναφέρει πως “έχουμε πρόβλημα περιβαλλοντικό να δημιουργήσουμε υδρομαστεύσεις”. Είχε μιλήσει για “ρίσκο γεωλογικό να κάνουμε εκεί γεωτρήσεις” και είχε πληροφορήσει ότι “στην περιοχή του Σκοπευτικού Ομίλου θα κάνουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις και θα ενεργοποιηθούν γεωτρήσεις σε Σπερχογεία και Ασπρόχωμα”.


NEWSLETTER