Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:50

Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας

Τη σύσταση της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο “Αλ. Κουμουνδούρος”.

Την υπερψήφισαν 15 σύμβουλοι, την καταψήφισαν η παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Μαρία Οικονομάκου και Τόνια Κουζή (συνολικά 7), ενώ υπήρξαν 8 λευκά.
Πυρά κατά του αντιδημάρχου - εισηγητή Νίκου Μπασακίδη εξαπέλυσε ο Β. Κοσμόπουλος, ενώ κριτική άσκησε και ο Β. Τζαμουράνης, γιατί δεν άλλαξε την προηγούμενη εισήγησή του και τις παρατηρήσεις που ενσωμάτωσε, τις ανέφερε προφορικά.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ζήτησε από τις μειοψηφίες να δουν το δάσος και όχι το δέντρο, αναφέροντας ότι η Ενεργειακή Κοινότητα είναι της κοινωνίας και όχι της δημοτικής αρχής.
Σύμφωνα με την εισήγηση, η λειτουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας αποβλέπει εκτός των άλλων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών: Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την προαγωγή της αειφορίας και της καινοτομίας στην παραγωγή ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση στον τομέα των μεταφορών.
Εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες, στο Δήμο Καλαμάτας σχεδιάζονται τα εξής: Η απογραφή των εκπομπών αναφοράς ρύπων (CO2 κ.λπ.) στην έκταση του δήμου, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η οργάνωση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και των άλλων μέσων. Η σύνταξη μελέτης εκτίμησης κινδύνων, για δράσεις ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση, αλλά και για τη στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Πολιτικές για την προώθηση της χρήσης οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και της κατασκευής δικτύου φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων. Πολιτικές για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


NEWSLETTER