Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 09:23

Αγωγές για τον αιγιαλό στη Δυτική Παραλία

Γράφτηκε από τον

 

Αγωγές κατά ιδιοκτητών και φερόμενων ως ιδιοκτητών στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, από την αρχή του Μπουρνιά έως και τα καρτ, έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας τη γη που βρίσκεται στα όρια του παλιού αιγιαλού.

Οι αγωγές έχουν κατατεθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τις αγωγές, οι επίδικες εκτάσεις βρίσκονται εντός της ζώνης του παλαιού αιγιαλού και προήλθαν από επιχωματώσεις του παλαιού αιγιαλού και της θαλάσσιας έκτασης, που έλαβαν χώρα στη Δυτική Παραλία.

Ο καθορισμός των ορίων παλαιού και νέου αιγιαλού και η δημιουργία ζώνης παραλίας στην περιοχή έχει γίνει με την αριθμ. Ν48/1987 (ΦΕΚ Δ’ 611/29-6-1987) απόφαση του νομάρχη Μεσσηνίας, η οποία επικύρωσε την από 27-5-1986 έκθεση της Επιτροπής Ορίων Αιγιαλού και Παραλίας και το συνοδεύον από Νοεμβρίου 1980 τοπογραφικό διάγραμμα του τοπογράφου μηχανικού Κ. Φωτόπουλου, το οποίο ελέγχθηκε και θεωρήθηκε στις 27-5-1986 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Με την έκθεση αυτή και το διάγραμμα καθορίστηκαν οι οριογραμμές του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η Κτηματική Υπηρεσία έπρεπε να κάνει αγωγές για να μη χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματά του στις συγκεκριμένες εκτάσεις, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου.

Μέσα στον παλιό αιγιαλό βρίσκονται όχι μόνο οι εκτάσεις κάτω από τον παραλιακό δρόμο του Μπουρνιά, αλλά σε πολλά σημεία και εκτάσεις πάνω από το δρόμο.

Με τη διαδικασία αυτή, οι ιδιώτες πρέπει να αποδείξουν με τίτλους ιδιοκτησίας ότι η επίδικη έκταση τους ανήκει. Ο,τι κριθεί από το δικαστήριο θα αποδοθεί είτε στο Δημόσιο είτε στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεκαθαρίσει ένα σοβαρό ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Στις αγωγές επισημαίνεται ότι η ιδιότητα του αιγιαλού προκύπτει από φυσικά και μόνο φαινόμενα και δεν δημιουργείται με πράξη της Πολιτείας, και σε κάθε τοπική περίπτωση ο καθορισμός της έκτασης ως αιγιαλού ή παλαιού αιγιαλού, όταν δημιουργείται νέος αιγιαλός δια προσχώσεως, ανήκει στην εκτίμηση του τακτικού δικαστή και όχι της Διοίκησης.

Γ.Σ.