Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 09:23

Η νέα Μεγαλόπολη της μεταλιγνιτικής εποχής

Γράφτηκε από τον

 

Με 16 μεγάλες επενδύσεις προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ και δημόσια δαπάνη από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετάβαση της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ειδικά για τη Μεγαλόπολη, το μάστερ πλαν που εγκρίθηκε χθες από τη διυπουργική επιτροπή προβλέπει  μεταξύ άλλων τη δημιουργία και λειτουργία φωτοβολταϊκών  πάρκων ισχύος 0,5 GW, πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρηματικού πάρκου, έξυπνης μονάδας υδροπονίας και θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν κατά την κατασκευή τους 2.000 θέσεις εργασίας και 2.700 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία τους, ενώ εκτιμάται ότι από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα χαθούν 1.500 θέσεις εργασίας.

Με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων θα προταθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση η επιχορήγηση 80% (60% στην υπόλοιπη Πελοπόννησο) των επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων, 70% (50% στην υπόλοιπη Πελοπόννησο) των μεσαίων και 60% (40% στην υπόλοιπη Πελοπόννησο) των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα Μεγαλόπολη 3 ισχύος 0,25 GW θα κλείσει οριστικά την άνοιξη του 2021 (νωρίτερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις), ενώ η μονάδα Μεγαλόπολη 4 ισχύος 0,26 GW θα κλείσει το 2023. Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50 ΜW θα δημιουργηθεί το 2021, στη συνέχεια το 2023 θα λειτουργήσει νέο πάρκο ισχύος 200 ΜW και το 2024 θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος 300 ΜW.

 

16 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το μάστερ πλαν μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή παρουσίασαν χθες μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κώστας Μουσουρούλης.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι από τις 9 Ιουλίου που άνοιξε η σχετική διαδικασία, υποβλήθηκαν 70 επενδυτικά σχέδια στην αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές. Από αυτές τις 70, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε 16 μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά οι 16 μεγάλες επενδύσεις που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης:

1) Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δ. Μακεδονία.

2) Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη (ΔΕΗ).

3) Αμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, επένδυση 130 εκατ. €.  

4) Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου (Solaris) στη Δυτική Μακεδονία.

5) Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία (Eunice).

6) Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.

7) Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία.

8) Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.

9) Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία.

10) Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της  Βόρειας Ιταλίας στη Δ. Μακεδονία.

11) Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

12) Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δ. Μακεδονία.

13) Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.

14) Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δ. Μακεδονία.

15) Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δ. Μακεδονία.

16) Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι προτεινόμενες επιδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων  διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση τα υφιστάμενα όρια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου).

 

Δήμος Μεγαλόπολης

60% για μεγάλες επιχειρήσεις (35%)

70% για μεσαίες επιχειρήσεις (45%)

80% για μικρές επιχειρήσεις (55%)

Υπόλοιπη Πελοπόννησος:

40% για μεγάλες επιχειρήσεις (35%)

50% για μεσαίες επιχειρήσεις (45%)

60% για μικρές επιχειρήσεις (55%)

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα μέσω φοροελαφρύνσεων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

 

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το μάστερ πλαν στη Μεγαλόπολη θα δημιουργηθούν 2.700 θέσεις εργασίας και θα χαθούν 1.500. Σήμερα στην ΔΕΗ είναι μόνιμοι 749 εργαζόμενοι και 364 εργάζονται σε εργολάβους. Από αυτούς οι 480 θα συνεχίσουν να εργάζονται με μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ και μετά το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του μάστερ πλαν, το 80% των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι τεχνικοί, ενώ μόνο το 10% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 50% εργάζεται σε ορυχεία, το 30% σε εργοστάσια και οι υπόλοιποι σε εργολάβους.