Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 08:14

Δήμος Καλαμάτας: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα των 20 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από την

 

 

Με 17 ψήφους υπέρ και 14 κατά εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για το 2021, κοντά στα 20 εκ. ευρώ, από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Το πρόγραμμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής και ο “Πρότυπος Δήμος” του Βασίλη Τζαμουράνη, ενώ καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις.

Το πρόγραμμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και υπήρξαν πρόσθετες παρεμβάσεις από τους αντιδημάρχους Γιάννη Μπάκα και Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο.

Στην κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε πως “λείπει το οραματικό στοιχείο” και επέκρινε το γεγονός ότι τα 15,5 εκ. ευρώ αφορούν συνεχιζόμενα έργα. Προέτρεψε να μην ξεκινήσουν πολλά έργα μαζί, χαρακτήρισε κορυφαίο ζήτημα την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και τόνισε πως χρειάζεται διεθνής διαγωνισμός και όχι μελέτη με 20.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “είναι διαχειριστικό τεχνικό πρόγραμμα”, παρατήρησε πως μόλις 8-9 είναι τα νέα έργα, κι έκανε μια σειρά προτάσεων για ένταξη νέων έργων. Παρά την κριτική που άσκησε, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, γιατί αυτός και ο Ανδρέας Καραγιάννης έχουν στηρίξει και έχουν μοχθήσει για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που είναι η ατμομηχανή του προγράμματος.

“Διεκπεραιωτικό, χωρίς όραμα” χαρακτήρισε το πρόγραμμα η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου.

Για φιλότιμη προσπάθεια έκανε λόγο ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης, ενώ επαίνεσε την προσπάθεια για τα “πάρκα τσέπης”. Ωστόσο, άσκησε κριτική για παραλείψεις και ζήτησε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Ναυαρίνου.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος παρατήρησε πως “το 75% του προγράμματος είναι συνεχιζόμενα έργα”, επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση σε αντιπλημμυρικά, σχολεία και αθλητικούς χώρους, και κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει πόρους από την κυβέρνηση.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος δεν παραγνώρισε “τη φιλότιμη προσπάθεια” της δημοτικής αρχής, αλλά επέκρινε την έλλειψη οράματος, βάσεων και σχεδίου και κάλεσε την αντιπολίτευση να έχει ξεκάθαρη θέση.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι το “τεχνικό πρόγραμμα 20 εκ. ευρώ χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και μια αδιαμφισβήτητη δυναμική. Μια δυναμική που έρχεται να συμπληρώσει το τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 20 εκ. της ΔΕΥΑΚ”.

Παρατήρησε πως “το τεχνικό πρόγραμμα κάθε δήμου τροποποιείται μέσα στο έτος τουλάχιστον 15 φορές, και αυτό διότι θα πρέπει να ενσωματωθεί κάθε επιπλέον χρηματοδότηση για έργα που λαμβάνεις” και σημείωσε: “Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα, καθαριότητα, πράσινο, συντήρηση, σχολεία, αθλητικοί χώροι, προσβασιμότητα, πολιτιστικοί χώροι κ.ά. Προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας, ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, κυρίαρχο βέβαια το έργο του Μορέα, αλλά και τα αντιπλημμυρικά που υλοποιούνται στο δήμο μας. Το αντιπλημμυρικό στην Παναγίτσα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν αυξηθεί η παροχετευτικότητα του Νέδοντα. Το πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό της Ευριπίδου που είχε βγει εκτός σχεδιασμού και το επαναφέραμε με πολλές προσπάθειες το διευρύναμε, καθώς προσθέσαμε και άλλους δρόμους και ο προϋπολογισμός πλέον ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα λάβουμε την ΜΠΕ, με επόμενο βήμα την αναζήτηση χρηματοδότησης.

Στόχος μας να μεγαλώσουμε την πόλη μας. Ανατολικά με την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής της Ανατολικής Παραλίας και τη διάνοιξη της οδού Κρήτης. Κεντρικά με τις διανοίξεις και τα έργα υποδομών, σύμπλεγμα δρόμων στην παραλία, διανοίξεις δρόμων που βρίσκονται σε ώριμο μελετητικό στάδιο, διανοίξεις δρόμων και υποδομές δυτικά της Αρτέμιδος, τα 110 στρέμματα. Δυτικά με την έναρξη των διαδικασιών πολεοδομήσεων και πράξη εφαρμογής στην περιοχή του Κορδία. Βόρεια με την ανάπλαση του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα (κάτι που σημαίνει και την μεταφορά των συνεργείων δήμου και ΔΕΥΑΚ) και την ΟΧΕ Ταϋγέτου. Νότια με τον στρατηγικό σχεδιασμό των όμορων δήμων για την ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου”.