Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 08:35

Αντιδράσεις για ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον

 

Η αντίθεση στην ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών εκφράστηκε από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» και το Σύλλογο Φίλων πλατείας και πεζοδρόμου στην ανοιχτή ενημέρωση - συζήτηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όπως τονίστηκε, η δημοτική αρχή με την Περιφέρεια προχωρούν σε ανάπλαση χωρίς να έχουν διαβουλευτεί τη μελέτη, χωρίς κανείς να την έχει δει, αλλά και χωρίς να χρειάζεται η πλατεία ανάπλαση, ενώ χαρακτήρισαν το έργο ύψους 3,3 εκ. ευρώ ως έργο βιτρίνας και μόνο.

Ο κοινοτικός σύμβουλος Βασίλης Σπυρόπουλος τόνισε ότι στόχος των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» είναι να μην ερημώσουν οι πόλεις και τα χωριά. Άσκησε κριτική στις πρακτικές της δημοτικής αρχής και σημείωσε ότι αναλώνεται σε φυτεύσεις δέντρων και φυτών μέσα στο κατακαλόκαιρο. «Τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" μιλάνε τη γλώσσα της καρδιάς, δεν είναι σε καμία αντίθεση με τις όμορες πόλεις. Μιλάνε τη γλώσσα της λογικής, γιατί έτσι λύνονται τα προβλήματα. Μιλάνε τη γλώσσα της ειλικρίνειας, γιατί έτσι χτίζονται οι σχέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας στάθηκε στο θεσμό του «Καλλικράτη» που όπως είπε έχει ερημοποιήσει τα Φιλιατρά και στην ανάγκη επιστροφής στο αυτοδιοίκητο "Δήμος Φιλιατρών".

Η Ζωή Πετροπούλου από το Σύλλογο Φίλων πλατείας και πεζοδρόμου, μιλώντας για την πλατεία τόνισε πως «θέλουν να την ξεθεμελιώσουν, να την αναπλάσουν ριζικά και σε αυτό είμαστε αντίθετοι». Σημείωσε ότι θα αλλοιώσουν τον αρχικό της χαρακτήρα, το κλασικό της στοιχείο και το κλασικό δεν αλλοιώνεται, δεν καταστρέφεται, αλλά συντηρείται, αναπαλαιώνεται και αναδεικνύεται. «Στην δε απαξιωτική έκφραση της δημοτικής αρχής σχετικά με τους κάποιους “ειδικούς” των τοπικών κοινωνιών, η απάντησή μας είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, χρειάζεται να μην είσαι σκοταδιστής και αμαθής. Να γνωρίζεις δηλαδή την ιστορία του τόπου, της πόλης σου και να την σέβεσαι. Αντίθετα η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι ούτε την ιστορία της πόλης σέβεται, ούτε την γνωρίζει και ούτε καν θέλει να την γνωρίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη επισήμανε πως από την πλευρά τους θεωρούν ότι χρειάζονται ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα είναι ελάχιστου κόστους, όπως διευθέτηση στις πέργκολες, εμπλουτισμός αστικού πρασίνου, συντήρηση φλωρεντιανού σιντριβανιού, πάντα και μόνο υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, ανάπλαση παιδικής χαράς, επανατοποθέτηση μαρμάρινων κρουνών στις θέσεις που προϋπήρχαν: «Η πλατεία Καποδιστρίου με τη σημερινή της μορφή έχει και μια άλλη σπουδαία ιδιαιτερότητα που οι ζώντες σε πνευματικά σκοτάδια δεν μπορούν να την κατανοήσουν: Η μελέτη της έχει πάρει το 2ο βραβείο Αρχιτεκτονικής στη Διεθνή Έκθεση Biennale της Σόφιας». Για να καταλήξει λέγοντας: «Το επαναλαμβάνω, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, όπως επίσης και την κατακραυγή της κοινωνίας και θα τους σταματήσουμε! Φωνή λαού, οργή Θεού, κύριοι της προγραμματικής σύμβασης που καταστρέφει την πλατεία μας! Που καταστρέφει τα ορόσημά μας, που καταστρέφει τα Φιλιατρά!».

Ο πολιτικός μηχανικός και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων πως όταν πρόκειται να κάνεις μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση, οφείλεις να καταθέσεις την πρότασή σου και να πάρεις απόψεις και προτάσεις. «Εδώ δεν ξέρουμε τι λέει η μελέτη, τι εργασίες περιλαμβάνει. Το να μην έχουν ενημερωθεί ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πρωτότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο, δεν πρέπει να έχει συμβεί πάλι. Έπρεπε δήμος και Περιφέρεια να ντρέπονται να επικαλούνται μελέτη και να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση και να μη δίνουν στοιχεία» είπε και πρόσθεσε πως η διαχείριση που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη, τονίζοντας πως αναπλάσεις και πλατείες που είναι έργα βιτρίνας δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου.

Ο Δονάτος Νίκου επισήμανε πως είναι ένα έργο βιτρίνας και εφήμερης δόξας και «αντί να δώσουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα πάνε σε έργα βιτρίνας».

Σε παρεμβάσεις τους, πολίτες όπως ο Δημήτρης Φιτσώρος πρώην δ.σ. Φιλιατρών επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης για την πλατεία, ενώ η Αλεξάνδρα Τσούλου πρώην δ.σ. Τριφυλίας τόνισε πως εγείρονται ερωτήματα για το πώς πάει να γίνει αυτό το έργο, πώς επιλέχθηκε, ποια η στόχευση και ποια η σκοπιμότητά του. 

Κ.Μπ.