Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 21:04

Προσφυγή κατά του προστίμου για τη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον
Προσφυγή κατά του προστίμου για τη Μαραθόλακκα

 

Πρόστιμο 2.850 ευρώ για μη ύπαρξη περιμετρικής τάφρου αντιπλημμυρικής προστασίας στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου είχε επιβάλει το Σώμα Επιθεωρητών κι Ελεγκτών υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στον Δήμο Καλαμάτας, στην Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, μετά από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στις 26 Ιουλίου 2018.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άσκηση προσφυγής κατά του προστίμου.

Στο πόρισμα της αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι “ο ΧΑΔΑ Μαραθόλακκας σταμάτησε να λειτουργεί το 2010. Η Περιφέρεια ενέταξε τον ΧΑΔΑ στο έργο αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ Πελοποννήσου. Ο χώρος αποκαταστάθηκε. Κατά την ημέρα της αυτοψίας στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ παρατηρήθηκε: α) Δεν υπήρχε δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων. β) Δεν υπήρχε δίκτυο συλλογής βιοαερίου. γ) Δεν ήταν οριοθετημένος και περιφραγμένος περιμετρικά. δ) Δεν υπήρχε δενδροφύτευση. ε) Σε ένα τμήμα του ΧΑΔΑ τοποθετούνταν τα σηράδια κομπόστ από το διπλανό ΚΔΑΥ Καλαμάτας. στ) Υπάρχει επικάλυψη από εδαφικό υλικό. Σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει επικάλυψη και διακρίνονται οι μεμβράνες”.

Τα περισσότερα ζητήματα του πορίσματος αφορούν το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, που υλοποιήθηκε με εργολαβία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και για το οποίο έχουν ασκηθεί έντονες επικρίσεις.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης καταψήφισε την άσκηση προσφυγής, λέγοντας ότι “δεν θέλουμε να ασκήσει ο δήμος προσφυγή. Επρεπε να υπάρχει χάνδακας”.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ένα ακόμα πρόστιμο 400 ευρώ για παραβιάσεις της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στη Μαραθόλακκα. Σημείωσε ότι “πρέπει να γίνονται τα πλέον απαραίτητα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Τα λίγα που οφείλουμε να τα κάνουμε, αξία έχει να μην τρώμε πρόστιμα” και δήλωσε απών από την ψηφοφορία.

Ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας στάθηκε στις ευθύνες της δημοτικής αρχής και δήλωσε: “Βρείτε τα μόνοι σας, απέχουμε”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER