Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 16:25

Διαπιστώσεις χωρίς λύσεις για βανδαλισμούς σε Πολυκλαδικό και Ρομά

Γράφτηκε από τον

Λύσεις για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, αλλά και να βρεθεί τρόπος μετεγκατάστασης των Ρομά του γειτονικού καταυλισμού από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το απόγευμα της Δευτέρας.

Η μετεγκατάσταση, όπως επισημάνθηκε, αφορά την απελευθέρωση των καταπατημένων οικοπέδων από τους Ρομά και την απόδοση στους ιδιοκτήτες τους, καθώς και την εγκατάσταση των Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες.

Η συζήτηση έγινε μετά από ερωτήσεις συμβούλων των μειοψηφιών, με αφορμή τους τελευταίους βανδαλισμούς στο σχολικό συγκρότημα και την πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία που κατέθεσαν κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων της συνοικίας της Αγίας Τριάδας για τον καταυλισμό Ρομά, σε κάθε αρμόδια αρχή.

 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, αναφερόμενος στους βανδαλισμούς στο πρώην Πολυκλαδικό, θύμισε ότι είχε προτείνει την τοποθέτηση καμερών και την ανάγκη φύλαξης όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, και εκτίμησε πως “οριστική λύση θα ήταν η απομάκρυνση του γειτονικού καταυλισμού Ρομά”. Καταγράφοντας τη νέα διαμαρτυρία ιδιοκτητών οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί, ρώτησε τη δημοτική αρχή “πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση με το Πολυκλαδικό; Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο κατά της παραβατικότητας τι έχει κάνει;”. Και αφού ανέφερε το αίτημα των ιδιοκτητών για κατεδάφιση των αυθαίρετων οικημάτων του καταυλισμού και απόδοση των ακινήτων σε αυτούς, ρώτησε “τι ενέργειες σκέπτεστε να κάνετε;”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης μίλησε για βία και παραβατικότητα στα χωριά και στην κεντρική πλατεία της πόλης και ρώτησε “πόσο έχει βοηθήσει το ΕΣΥΚ στη μείωση της παραβατικότητας”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, παρατήρησε ότι “ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να το λύσετε το θέμα των Ρομά στην Αγία Τριάδα” και πρόσθεσε: “Κυβερνητικός βουλευτής ζητεί να τηρηθεί η νομιμότητα. Από ποιον το ζητάει; Ποιος κυβερνάει, ποιος έχει εδώ και χρόνια τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή;”. Πρότεινε μετεγκατάσταση των Ρομά, γιατί “οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, πρέπει να λυθεί με σχέδιο” και σχολίασε πως “με σχέσεις αλισβερισιού δημοτικής και περιφερειακής αρχής με Ρομά δεν μπορεί να λυθεί προς όφελος του λαού και των Ρομά”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης πρότεινε “ο δήμος να συμβάλει σε καλύτερους όρους ασφάλειας” και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το ΕΣΥΚ τη νύχτα δεν λειτουργεί, και τη νύχτα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θέλει ο δήμος να σταθεί αρωγός; Ας κόψουμε κάποιες τελετές και ας κάνει ο δήμος μια σύμβαση με εταιρεία σεκιούριτι, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι. Προεκλογικά όλοι βρεθήκατε στα καταπατηθέντα να μιλήσετε για τα δικαιώματα των καταπατητών”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος προέτρεψε “να είμαστε ειλικρινείς” και παραδέχτηκε ότι “κλείνουμε το αριστερό μάτι στους Ρομά και το δεξί στους ιδιοκτήτες”, αναφερόμενος σε κυβερνητικούς παράγοντες, δημοτική και περιφερειακή αρχή. Τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης και της κάλυψη αναγκών υγείας των Ρομά, ώστε να γίνουν μέρος της τοπικής κοινωνίας.

 

“Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ”

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι “το ΕΣΥΚ ήρθε να συμπληρώσει, όχι να υποκαταστήσει την Αστυνομία, η οποία συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της και τη νύχτα”. Ανέφερε πως “το ΕΣΥΚ καλώς έγινε και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες” – και αφού ανέφερε ότι το θέμα των Ρομά απασχόλησε και την Πολιτεία, υποστήριξε πως “είναι μαθημένοι σε γκέτο, να ζουν μαζί” και υπενθύμισε ότι “είχαμε ενστάσεις στην προσπάθεια να μετακινηθούν από την Αγία Τριάδα”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “έχουμε συνεχείς βανδαλισμούς στο Πολυκλαδικό και διορθώνουμε τις ζημιές” ενώ ενημέρωσε πως “το ΕΣΥΚ λειτουργεί και με τις 7 κάμερες”. Ανέφερε ότι “προσπαθούμε με συναγερμούς και κάμερες, το πρόβλημα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας”. Πληροφόρησε πως με τον δήμαρχο Αμαρουσίου έχει συζητήσει για “λύσεις που το κόστος είναι μεγάλο”. Εκανε λόγο για “κάμερες στα σχολεία κι ένα γραφείο που θα παρακολουθεί καθετί που συμβαίνει”, καταλήγοντας ότι “έχουμε κάνει προτάσεις, συζητήσεις, αλλά είναι μεγάλο το κόστος”.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την τελευταία εξώδικη διαμαρτυρία τους, κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων της Αγίας Τριάδας για τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή ζητούν από το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δημόσιο, “όπως εντός 10 ημερών από λήψεως της παρούσης προβούν σε κάθε ενέργεια και αποδώσουν τόσο στους ιδιοκτήτες εξ ημών όσο και στους υπόλοιπους δημότες την παραπάνω περιοχή ελεύθερη, αφού απομακρύνουν τους καταπατητές”. Αλλιώς δηλώνουν ότι “θα στραφούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης για την τιμωρία των εγκλημάτων που τελούνται και την δική μας αποζημίωση”.

Γ.Σ.