Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 21:57

Αποφάσεις για τον βιολογικό καθαρισμό Αγίου Φλώρου

Αποφάσεις για τον βιολογικό καθαρισμό Αγίου Φλώρου

 

Επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου κατασκευής βιολογικού καθαρισμού Κοινότητας Αγίου Φλώρου, του φορέα ΔΕΥΑ Καλαμάτας, πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μεθαύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα.

Μία μέρα νωρίτερα, αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, επί της μελέτης θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι “η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) θα παραλαμβάνει τα λύματα των οικισμών του Αγίου Φλώρου και των Χριστοφιλαίικων, για την εξυπηρέτηση μέγιστου ισοδύναμου πληθυσμού 350 κατοίκων. Η μονάδα θα χωροθετηθεί σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 3.067 τετραγωνικών μέτρων. Η επιλεγμένη μέθοδος επεξεργασίας είναι το σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού με μεμβράνες (MBR) σε compact σύστημα”.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, “τα λύματα του οικισμού φτάνουν σήμερα μέσω του βαρυτικού αποχετευτικού δικτύου σε υφιστάμενη τριθάλαμη δεξαμενή αποθήκευσης. Η δεξαμενή αυτή έχει τρεις ανεξάρτητους μεταξύ τους θαλάμους, που ο καθένας από αυτούς έχει δύο διαμερίσματα. Κάθε θάλαμος δύναται να τροφοδοτηθεί ανεξάρτητα (στο πρώτο εκ των διαμερισμάτων) μέσω ανεξάρτητου αγωγού από το δίκτυο. Θα χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή εξισορρόπησης ο τρίτος θάλαμος της δεξαμενής από τον οποίο θα τροφοδοτηθεί η ΕΕΛ και συγκεκριμένα το αντλιοστάσιο ανύψωσης. Κατά τη λειτουργία της ΕΕΛ η τροφοδοσία των λυμάτων θα γίνεται μόνο μέσω του καταληκτικού φρεατίου του αποχετευτικού δικτύου στον 3ο θάλαμο της δεξαμενής (βορειοδυτικό άκρο), ενώ οι αγωγοί τροφοδοσίας του 1ου και του 2ου θαλάμου θα «ταπωθούν». Τα λύματα από το 3ο διαμέρισμα της υφιστάμενης δεξαμενής (δεξαμενή εξισορρόπησης) οδηγούνται μέσω αγωγού Φ200 στο αντλιοστάσιο ανύψωσης. Το αντλιοστάσιο θα είναι επί της ουσίας «συγκοινωνούν δοχείο» με την δεξαμενή εξισορρόπησης με κοινή στάθμη, ενώ η κατώτατη στάθμη λειτουργίας θα είναι κάτω από το υψόμετρο πυθμένα της δεξαμενής, έτσι ώστε να μπορεί να εκκενωθεί αυτή αλλά και να είναι εκμεταλλεύσιμος όλος ο όγκος της δεξαμενής.

Το σύστημα της βιολογικής επεξεργασίας που προτείνεται να εφαρμοστεί είναι το σύστημα ενεργού ιλύος - με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της βιολογικής ιλύος και προχωρημένη νιτροποίηση και απονιτροποίηση, ενώ ο διαχωρισμός ιλύος - επεξεργασμένων γίνεται σε σύστημα μεμβρανών (MBR)”.

Ακόμα, αναφέρεται πως “τα εσχαρίσματα θα μεταφέρονται με ευθύνη του δήμου προς τον εγγύτερο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της περιοχής. Η περίσσεια ιλύς θα υφίστανται μερική πάχυνση και θα μεταφέρεται με βυτιοφόρο στην ΕΕΛ της Καλαμάτας για περαιτέρω επεξεργασία (αφυδάτωση). Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων της ΕΕΛ οικισμού Αγίου Φλώρου θα γίνεται στον Πάμισο ποταμό”.