Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 21:31

Πρόταση Τσιγαρίδη για δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Πρόταση Τσιγαρίδη για δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

 

Πρόταση για τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (παράταξης Τζαμουράνη) Θανάσης Τσιγαρίδης στην προχθεσινή του Δ.Σ. της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Για την αναγκαιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα, ο Θαν. Τσιγαρίδης σημειώνει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, αν σχεδιαστεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό με μεγάλη σημασία για τη δημοκρατία, που μπορεί να διαδραματίσει και σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο, αν εμπλέξουμε σε αυτό μαθητές εφήβους από γυμνάσια και λύκεια. Λειτουργεί ήδη τα τελευταία χρόνια στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πειραιά, Καβάλας, Τρικκαίων, Μεταμόρφωσης, Παγγαίου, Σικυωνίων κ.α., ενώ κι άλλοι βρίσκονται στα σχέδια. Η χθεσινή πρότασή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν συγκεκριμένα να μην ανοιχτεί σε ηλικίες μεγαλύτερες των 25 ετών, ξεκινώντας από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείου, ώστε να ακούγεται η φωνή και οι ιδέες τους, συνεισφέροντας στην εξέλιξή τους σε ενεργούς πολίτες.

Η σημασία του θεσμού: α) Ενίσχυση της δημοκρατίας:Η συμμετοχή των νέων στα κοινά αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα προσφέρει στους νέους της Καλαμάτας μια θεσμική πλατφόρμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, να ασκήσουν κριτική, και να συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. β) Καλλιέργεια ενεργών πολιτών: Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου τους είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την καλλιέργεια της ενεργούς συμμετοχής στους νέους, ενθαρρύνοντας τους να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. γ) Υλοποίηση πολιτικών για τη νεολαία: Η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας θα δώσει στους νέους της Καλαμάτας μια δυνατή φωνή για να διεκδικήσουν πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. δ) Γέφυρα μεταξύ νέων και δημοτικής αρχής: Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων και της δημοτικής αρχής. ε) Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη: Η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Πλεονεκτήματα για την πόλη: 1)  Ανάπτυξη: Η ενεργή συμμετοχή των νέων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. 2) Καινοτομία: Η δημιουργικότητα και οι φρέσκες ιδέες των νέων μπορούν να φέρουν νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα και να οδηγήσουν σε καινοτόμες δράσεις. 3) Κοινωνική ευημερία: Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων τα οποία είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και στην πόλη μας”.

Καλώντας σε δράση, καλεί “όλους τους αρμόδιους φορείς (εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, φοιτητών, μαθητών) να αγκαλιάσουν την πρόταση για την ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα, στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητών και συλλόγων” και καταλήγει: “Είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση του θεσμού θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα για την πόλη και τους νέους της”.