Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 16:21

Δήμος Καλαμάτας: 16 προσλήψεις για την Υπηρεσία Καθαριότητας

Δήμος Καλαμάτας: 16 προσλήψεις για την Υπηρεσία Καθαριότητας

Δεκαέξι συνολικά άτομα, 12 εργάτες καθαριότητας συνοδούς απορριμμάτων και 4 οδηγούς για 2 μήνες, πρόκειται να προσλάβει ο Δήμος Καλαμάτας, για να καλύψει σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ιδιαίτερα με την καθημερινή μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας της Καλλιρρόης.

Την πρόσληψή τους ενέκρινε χθες, η Δημοτική Επιτροπή.

Στην εισήγηση της Υπηρεσίας για επείγουσα ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για δίμηνη σύμβαση, ελήφθησαν υπόψη: “1) Το γεγονός ότι σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου ο Δήμος Καλαμάτας υποχρεούται να παραδίδει τα αστικά σύμμεικτα απορρίμματα που παράγει καθημερινά στην μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρόη Μεσσηνία, η οποία κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». 2) Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κατασκευασθεί από τον αρμόδιο φορέα ΦΟΔΣΑΠελοποννήσου ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δήμου, με αποτέλεσμα καθημερινά όλα τα απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου οδηγούνται προς εκφόρτωση στην ΟΕΔΑ στην Καλλιρόη και να δημιουργείται μια καθυστέρηση στα δρομολόγια αποκομιδής περίπου 3 ωρών. 3) Την συνεπαγόμενη ανάγκη αύξησης των δρομολογίων αποκομιδής λόγω της άνω περιγραφόμενης καθυστέρησης. 4) Το γεγονός ότι για να εκτελούνται όλα τα απαραίτητα προγράμματα αποκομιδής στον Δήμο Καλαμάτας, ζητούμε την πρόσληψη 24 εργατών καθαριότητας - συνοδών απορριμματοφόρου, 10 οδηγών απορριμματοφόρου και δύο χειριστών. Σημειώνουμε ότι το αίτημά μας έχει προσαρμοσθεί στις τρέχουσες διατιθέμενες πιστώσεις και όχι στις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας που είναι πολύ μεγαλύτερες. 5) Το γεγονός ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ στο πλαίσιο του προγραμματισμού των ανταποδοτικών για το 2024, θα έχουν αποχωρήσει οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση ΙΔΟΧ για το 2023 (οι συμβάσεις τους λήγουν τον προσεχή Ιούνιο)”.

* Με βάση αυτή την εισήγηση της υπηρεσίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή (ψήφισε λευκό), παρατήρησε ότι δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη, αν είχε μεριμνήσει για προσωρινό ΣΜΑ στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού και δεν υπήρχε η επιβάρυνση των απορριμματοφόρων να πηγαίνουν καθημερινά στην Καλλιρρόη.
Ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας είπε ότι μία φορά τον χρόνο ο δήμος παίρνει διμηνίτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού για 8 μήνες.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι 12 χρόνια γίνεται αυτό με τους διμηνίτες, για να καλυφθεί το κενό με τα 8μηνα και δεν φταίει η Καλλιρρόη. Και δήλωσε πως “το πρόβλημα λύνεται με μόνιμες θέσεις. Ο κόσμος φεύγει, συνταξιοδοτείται και νέοι δεν έρχονται”.
Ο Β. Τζαμουράνης διευκρίνισε ότι “δεν φταίνε οι νέοι, η Πολιτεία ευθύνεται που δεν εγκρίνει προσλήψεις για μόνιμες θέσεις”.
Τέλος, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός ρώτησε τι θα γίνει με τον ΣΜΑ του Δήμου Καλαμάτας και των άλλων δήμων, πότε θα κατασκευαστούν και θα αδειοδοτηθούν, για να υπάρξει μια κανονικότητα στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Γ.Σ.