Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 08:49

Προκαταρκτική μελέτη για καταυλισμό Ρομά στην Μπιρμπίτα

Προκαταρκτική μελέτη για καταυλισμό Ρομά στην Μπιρμπίτα

 

Προκαταρκτική μελέτη κατασκευής καταυλισμού - χώρου προσωρινής εγκατάστασης ρομά, στον χώρο των 600 στρεμμάτων της Μπιρμπίτας, που έχει παραχωρηθεί με χρησιδάνειο στον Δήμο Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον μελετητή Αντώνη Κουτρουμπή, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία των αντιδημάρχων Γιώργου Φάβα και Βασίλη Κουτραφούρη και της διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστίνας Λυκουργιά.

Το ζήτημα αφορά παρέμβαση, για την οποία υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο στην Μπιρμπίτα να γίνει η μετεγκατάσταση και η προσωρινή στέγαση των ρομά που μένουν στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αυτή τη δημοτική αρχή από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έχοντας γίνει συγκεκριμένα βήματα σε συνεννόηση με την γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση ένα πρόβλημα που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια και αφορά στην απόδοση στους ιδιοκτήτες τους, οικοπέδων που με πράξη εφαρμογής είχαν παραχωρηθεί.

Ο δήμος υπενθυμίζει ότι για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του καταυλισμού έχει προηγηθεί η καταγραφή και των 64 οικογενειών ρομά που διαβούν σε παραπήγματα στην Αγία Τριάδα και έχει, επίσης, δημιουργηθεί και το απαραίτητο κατά τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας προφίλ για την κάθε οικογένεια.