Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 07:56

12 πύργοι με ναυαγοσώστες στις παραλίες της Καλαμάτας - «Ανοίγει» το ωράριο τα απογεύματα

12 πύργοι με ναυαγοσώστες στις παραλίες της Καλαμάτας - «Ανοίγει» το ωράριο τα απογεύματα

Δώδεκα πύργοι ναυαγοσωστών εποπτεύουν από χθες Σάββατο τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Καλαμάτας.

Η πλήρης ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκινά κάθε χρόνο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για δεύτερη χρονιά δύο πύργοι λειτούργησαν  στην Ανατολική Παραλία της πόλης τον Μάιο, σε σημεία που συγκεντρώνουν περισσότερους λουόμενους.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Οπως ανέφερε στην «Ε» ο ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Μιχαλιός, η επέκταση της παρουσίας ναυαγοσωστών στην Καλαμάτα στο τέλος της άνοιξης κρίθηκε και φέτος επιτυχημένη, ξεχωρίζοντας το γεγονός πως αυξήθηκε η παρουσία ΑμεΑ στα Seatrac, δεδομένου πως ένιωθαν το αίσθημα της ασφάλειας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι λουόμενοι.

Για το αν η επέκταση αυτή θα είναι πιλοτική ή μόνιμη μελλοντικά, ο ίδιος σημείωσε πως από την πλευρά της παροχής υπηρεσιών γίνεται κάθε χρόνο προσπάθεια ώστε να έχει συνέχεια, με τη Δημοτική Αρχή να είναι σύμφωνη στο μοντέλο αυτό. «Επειδή δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει κάθε χρόνο το πράσινο φως για την επέκταση, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο με σιγουριά για καθιέρωση, αλλά θεωρώ πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου πως οτιδήποτε δείχνει να βοηθάει μια πόλη συνήθως παγιώνεται» σχολίασε. Για το αν χρειάστηκε οι ναυαγοσώστες να επέμβουν σε κάποιο περιστατικό τον φετινό ή τον περσινό Μάιο, ο Γιώργος Μιχαλιός ενημέρωσε πως δεν έγινε κάποια παρέμβαση σε περιστατικό πνιγμού. «Φύση της δουλειάς μας είναι να μην υπάρχει παρέμβαση, προλαμβάνοντας καταστάσεις. Η πρόληψη άλλωστε είναι ο σκοπός του επαγγέλματός μας. Από εκεί και πέρα, η παρουσία των ναυαγοσωστών σε ένα μήνα σαν το Μάιο που η κίνηση αυξάνεται απότομα είναι χρήσιμη, εξυπηρετώντας τον κόσμο, με βάση τους ηλικιωμένους και ιδίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παρατηρώντας μια έντονη προσέλευση στη δεύτερη περίπτωση που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ένα θετικό αποτύπωμα.

Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Ενα νέο δεδομένο σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα τα οποία βάζουν με τον τρόπο τους εμπόδια στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη φαίνεται να είναι η αφρικανική σκόνη, η οποία προφανώς και προϋπήρχε, αλλά όχι σε τόσο έντονο βαθμό όπως τους τελευταίους μήνες. «Η αφρικανική σκόνη είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε κάθε χρόνο, ωστόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι εντονότερο, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τη ζέστη ή τις βροχοπτώσεις. Στην παρούσα φάση, δεν μας δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την ορατότητα, φτάνει να το διαπιστώσουμε και στην πράξη το καλοκαίρι με πιο δύσκολες συνθήκες, σε μια κατάμεστη παραλία. Συνήθως το φαινόμενο είναι έντονο τον Απρίλιο και το Μάιο, οπότε μένει να δούμε αν αυτό θα επεκταθεί και τους θερινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται μόνο οι λουόμενοι αλλά ευρύτερα οι πολίτες, καθώς πρόκειται για μια ανθυγιεινή κατάσταση» συμπλήρωσε. Για το αν η ατμόσφαιρα γίνει αποπνικτική, όπως συνέβη στις 23 Απριλίου, ο ίδιος υπογράμμισε πως οτιδήποτε παρατηρούν οι ναυαγοσώστες που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και πρωτίστως τη ζωή των λουόμενων, η επέμβαση είναι άμεση, λειτουργώντας προληπτικά και συμβουλευτικά. «Πλέον, οι λουόμενοι μας εμπιστεύονται, με αποτέλεσμα να κινούμαστε σε μια θετική κατεύθυνση. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι εξ αρχής, μιας και ο κόσμος ήταν καχύποπτος και αντιδραστικός, ωστόσο με τη σταθερή μας παρουσία, η κατάσταση πλέον βαίνει καλώς» επισήμανε.

 ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συζήτηση που έχει γίνει κατά καιρούς για το ωράριο των ναυαγοσωστών το οποίο ισχύει από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, αφήνοντας ένα σημαντικό διάστημα δίχως εποπτεία, ο Γιώργος Μιχαλιός πληροφόρησε πως έχουν γίνει συζητήσεις ώστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να υπάρχουν ναυαγοσώστες σε 2-3 πύργους που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, δύο ώρες παραπάνω. «Σε αυτές τις περιπτώσεις το ωράριο των ναυαγοσωστών θα τελειώνει στις 8, μέτρο που ελπίζουμε να παγιωθεί, καθώς τα απογεύματα όπως έχει παρατηρηθεί η παραλία έχει πολύ περισσότερο κόσμο από τι τα μεσημέρια όπου η ζέστη είναι έντονη. Δεν λείπουν οι μέρες δε, όπου οι λουόμενοι κάθονται στην ακτή μέχρι και τις 10 το βράδυ, φανερώνοντας την τάση να αποφεύγουν τον ήλιο» σχολίασε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σχετικά με τους πνιγμούς ευρύτερα στη χώρα, οι οποίοι αφορούν σχεδόν πάντα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο Γιώργος Μιχαλιός στάθηκε στην κλιματική αλλαγή και στην αποπνικτική ζέστη που απορρέει από αυτή, δημιουργώντας δύσκολες συνθήκες κυρίως στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Ακόμα και οι ναυαγοσώστες που είμαστε υγιείς και αθλητικοί, διαπιστώνουμε πως δυσκολευόμαστε να κάνουμε βάρδια όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα, πόσο μάλλον για ηλικιωμένους ή για κόσμο που έχει φάει. Ακόμα, από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περασμένο Ιούλιο, έγιναν γνωστά σε ακτές της χώρας περιστατικά καρδιακών ανακοπών, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε πνιγμό. Όταν λοιπόν, σταματήσει η καρδιά ενός ανθρώπου να χτυπά, οι πιθανότητες να επανέλθει είναι λίγες, λειτουργώντας και σε αυτή την περίπτωση προληπτικά, τονίζοντας πως καλό είναι το μπάνιο από τα άτομα αυτά να γίνεται πριν το μεσημέρι, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες» συνέχισε, εστιάζοντας στον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών ο οποίος από το 2021 είναι όπως είπε υπερπλήρης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ναυαγοσώστες να παρέμβουν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν γρήγορα καταστάσεις.