Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 21:28

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο: Φυσικό αέριο και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο: Φυσικό αέριο και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

 

Το δίλημμα φυσικό αέριο ή κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα, έθεσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Τσαπόγας, με ερώτηση - παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Αρχικά αναφέρθηκε στην ένταξη της Καλαμάτας στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030, που στηρίζει και η παράταξή του κι έκανε λόγο για το οξύμωρο και αντιφατικό γεγονός, σχεδόν αντίθετο με όλη αυτή την προοπτική, που αφορά την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου της εταιρείας Hengasστην Καλαμάτα, εντός του 2024.

Ο κ. Τσαπόγας παρατήρησε ότι ο δήμαρχος πανηγυρίζει για την ένταξη της Καλαμάτας στην ευρωπαϊκή αποστολή, αλλά εκφράζεται θετικά και για το φυσικό αέριο.

Επεσήμανε, όμως, ότι σύμφωνα με επιστήμονες της Greenpeace, “το φυσικό αέριο δεν είναι κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Είναι ένα ορυκτό καύσιμο. Το 36% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην Ευρώπη προέρχεται από το φυσικό αέριο, λόγω του μεθανίου”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ρώτησε τη δημοτική αρχή “πώς θα υλοποιήσετε το κλιματικό συμβόλαιο της πόλης; 1. Με το φυσικό αέριο της Hengas που έχει στόχο να συνδέσει το 90% των οικιακών και το 100% των εμπορικών καταναλωτών τα προσεχή χρόνια, όπως λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας; 2. Ή με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες των

κατοικιών, όπως αναφέρεται στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο κλιματικό συμβόλαιο που παρουσιάσατε;”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, αφού ανέφερε ότι η Καλαμάτα πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος, δήλωσε πως η μετάβαση στο φυσικό αέριο θα είναι μία βελτίωση κι επεσήμανε ότι οι 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις είναι πιλοτικό πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε πως “δεν είπαμε ότι είναι κάτι εύκολο η κλιματική ουδετερότητα” κι εκτίμησε ότι “το φυσικό αέριο αποτελεί το διαβατήριο για να φθάσεις στην κλιματική ουδετερότητα”.

Γ.Σ.