Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 20:04

Τρία βήματα για την αξιοποίηση της Μαρίνας - Το σχέδιο του Δημάρχου Καλαμάτας

Τρία βήματα για την αξιοποίηση της Μαρίνας - Το σχέδιο του Δημάρχου Καλαμάτας

 

Τρία βήματα για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμάτας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις για τη λειτουργία και την προοπτική της Μαρίνας.

Την ενημέρωση είχε ζητήσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, με αφορμή το γεγονός, όπως επεσήμανε, ότι ο δήμαρχος εδώ και μήνες, έδινε διαφορετικές απαντήσεις  για το θέμα της Μαρίνας, για την επιστροφή της στον δήμο από την ανάδοχο εταιρεία, για το ζήτημα της χωροθέτησης και της διενέργειας νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση της λειτουργίας και της αξιοποίησής του.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι τον Νοέμβριο του 2022 έληξε αυτοδίκαια με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης η σύμβαση παραχώρησης και λειτουργίας της Μαρίνας από την εταιρεία που τη λειτουργεί ακόμα, γιατί ο φάκελος που κατέθεσε για την άδεια λειτουργίας, ήταν ελλιπής και το υπουργείο δεν μπορούσε να την δώσει. Γι’ αυτή την απόφαση ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώθηκε από το υπουργείο μήνες μετά, μόλις στις 30 Μαρτίου 2023 και από τότε η πλευρά της αναδόχου εταιρείας επικαλείτο διάφορα κωλύματα και δεν έχει παραδώσει ακόμα τη Μαρίνα στον δήμο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης

Τα 3 επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της Μαρίνας, που παρουσίασε ο δήμαρχος, είναι: Πρώτο βήμα, την Δευτέρα 8 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής θα ληφθεί απόφαση για αγωγή έξωσης απόδοσης μισθίου για την ανάδοχο εταιρεία. Δεύτερο βήμα αποτελεί η ανάθεση μελέτης σχεδιασμού νέου μάστερ πλαν θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης Μαρίνας, επαναχωροθέτηση στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2160/1993, ανάθεση σε χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για τη διαδικασία αξιοποίησης (είναι σε εξέλιξη) και διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας. Τρίτο είναι η κατάθεση αιτήματος στο υπουργείο Οικονομικών και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για παράταση παραχώρησης της Μαρίνας τουλάχιστον μέχρι το 2060 (η υφιστάμενη προθεσμία παραχώρησης στον δήμο είναι μέχρι το 2035). Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και από πλευράς της ΕΤΑΔ για τη χερσαία ζώνη της Μαρίνας.

Ερωτήματα για τη λειτουργία της Μαρίνας τους τελευταίους μήνες, από τον Μάρτιο του 2023 και τον κίνδυνο ο δήμος να έχει χάσει έσοδα, καθώς και για την προοπτική της περαιτέρω αξιοποίησής της, απηύθυναν ο Β. Τζαμουράνης και ο σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός, ενώ ο Γιώργος Σωφρονάς ρώτησε “τι κόστος έχει σε χρόνο και χρήμα για τον δήμο η χωροθέτηση”.

Στην αρχή της συζήτησης, η γενική διευθύντρια του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη και ο νομικός του δήμου Μπάμπης Δημητρόπουλος αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ιστορικό της Μαρίνας, από την περίοδο κατασκευής της (τη δεκαετία του ‘80) έως και σήμερα, παρέχοντας στοιχεία, δίνοντας διευκρινίσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από συμβούλους της μειοψηφίας.

Η κ. Κουράκλη ενημέρωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εξαιρείτο από την υποχρέωση χωροθέτησης της Μαρίνας, γιατί είχε φτιαχθεί πριν το 1993. Ομως, το 2022 η Διεύθυνση Χωροταξίας του ΕΟΤ ζήτησε πλήρη φάκελο χωροθέτησης για να δώσει άδεια λειτουργίας της Μαρίνας και αυτό ήταν υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας.

Η γενική διευθύντρια πληροφόρησε ότι ο πλήρης φάκελος χωροθέτησης περιλαμβάνει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μάστερ πλαν, βυθομετρική και ακτομηχανική μελέτη, συντελεστή δόμησης και οικοδομικά τετράγωνα.

Ο κ. Δημητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Μαρίνα κατασκευάστηκε νόμιμα, δήλωσε πως “είναι παράλογο να θεωρείται ότι δεν είναι χωροθετημένη” και σημείωσε ότι “αν πάμε δικαστικώς, στο ΣτΕ θα χρειαστούμε 10 χρόνια, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε διαδικασία χωροθέτησης”.

Γ.Σ.