Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 14:03

Αναδείχτηκε η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό

Αναδείχτηκε η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό

Διάφορες θεματικές από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, με αναφορές στον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφία ανέλυσαν οι εισηγητές του Α' πανελληνίου συνεδρίου στην Πύλο, με θέμα "Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα".

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου "Δημόκριτος". 

Τη διημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών Πύλου και την αρωγή χορηγών της περιοχής.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορική διαδρομή του δήμου, καθώς και στη συμβολή του στην πολιτισμική πορεία, τόσο της χώρας μας όσο και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ δεσμεύτηκε να καθιερωθεί το συνέδριο ως θεσμός, με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα της προαγωγής του πολιτισμού στην περιοχή μας.

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. 

Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή πολιτών.

 

Ξεχωριστή αναφορά ήταν της κ. Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού, η οποία ανέφερε ότι κατά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου επέπλεε εικόνα, ως άνθρωπος, στα κύματα και έφερε την επιγραφή Παναγία  Σηλυβριανή, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του ιστορικού Νικόλαου Σπυλιάδη.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ  Αναστάσιος Νικήτας, ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του ΕΚΠΑ Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου, ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δημήτριος Πανομήτρος, η λέκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεώνη Κολλυροπούλου, η διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, η διδάκτωρ Φιλολογίας Μεταξία Παπαδοπούλου, ο φιλόλογος Μανώλης Στεργιούλης και ο λαογράφος Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης.