Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 20:30

Οι απόμαχοι της ζωής...

Γράφτηκε από την
Οι απόμαχοι της ζωής...

Άρθρο του Νίκου Γιουρτούμα*

Ανάλογα με τη συμπεριφορά μιας κοινωνίας απέναντι στους ηλικιωμένους της χαρακτηρίζεται και το πολιτιστικό της επίπεδο. Είναι οι άνθρωποι που έβαλαν τα θεμέλια πάνω στα οποία οι νεότεροι χτίζουν όνειρα, καριέρες και εν γένει τη ζωή τους. Τους οφείλεται λοιπόν σεβασμός και προστασία, τόσο από τα οικεία τους πρόσωπα όσο και από την Πολιτεία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση -ως μέρος της Πολιτείας- έχει χρέος να σταθεί δίπλα τους με περισσή φροντίδα και έμπρακτη παρουσία. Η υγειονομική και νοσοκομειακή τους ασφάλιση, δεδομένη δικαιωματικά από την Πολιτεία αφού εργάστηκαν και πλήρωναν τις εισφορές τους, χωλαίνει… Η συμμετοχή τους στα φάρμακα και στην ιατρική τους περίθαλψη δυστυχώς ολοένα αυξάνεται, τη στιγμή που οι συντάξεις τους περικόπτονται συνεχώς. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίος, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δομές και φορείς με αυτόν τον σκοπό.

Στην πόλη μας λειτουργούν δύο κέντρα ΚΑΠΗ, στα οποία με εσωτερική οργάνωση και προσπάθεια επιτυγχάνονται ορισμένα πράγματα που προσφέρουν συντροφικότητα (έτσι ο ηλικιωμένος δεν νιώθει την μοναξιά και την μελαγχολία-κατάθλιψη που συνήθως εμφανίζεται όταν συνταξιοδοτείται), και ψυχαγωγία με εκδρομές σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας καθώς και ποικίλες άλλες δραστηριότητες (π.χ. θέατρο, μουσικοχορευτικές βραδιές) που τους ενδυναμώνουν και τους κάνουν πιο αισιόδοξους.

Ομως οι δομές που υπάρχουν δεν επαρκούν. Απαιτείται για την πόλη μας και ένα τρίτο ΚΑΠΗ, ώστε όλοι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να γεύονται τις θετικές τους προσφορές, κάτι που ο συνδυασμός μας “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” κατατάσσει στις άμεσες προτεραιότητές του. Ετσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων, θα δημιουργηθούν θέσεις για όλους και το χαμόγελο θα επιστρέψει σ’ όλα τα "υπερήφανα γηρατειά".

Πέρα όμως από τους "μάχιμους", πρέπει να ληφθούν μέτρα και για εκείνους που οι αρρώστιες και η μεγάλη τους πια ηλικία δεν τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε τέτοια κέντρα. Γι’ αυτό πρέπει να τους επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι να δροσίζουν την άχαρη ζωή τους σε συνεργασία φυσικά με ιατρικόνοσηλευτικό προσωπικό που θα τους απαλύνει τον πόνο και θα ρυθμίζει τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" ήδη λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, η ενεργοποίηση όμως του "Κινητού Δήμου" σαφώς μπορεί να εξελίξει και να βελτιώσει την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής αυτών των πολιτών.

Ο "Κινητός Δήμος" αποτελεί κύρια πρόταση εξωστρέφειας και όραμα του συνδυασμού μας, όπου ένα κινητό βαν που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό θα επισκέπτεται χωριά και οικισμούς εκτός του αστικού κέντρου παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δυνατότητα διεκπεραίωσης ποικίλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Στην αρχαιότητα, για την οποία εμείς οι Νεοέλληνες επαιρόμεθα ότι γέννησε τον ανθρωπισμό, όταν ένας γέροντας έμπαινε στο στάδιο, όλοι σηκώνονταν όρθιοι και μετακινούνταν για να του προσφέρουν τη θέση τους. Ας αποδείξουμε και σήμερα ότι τους τιμούμε στην πράξη. Ας σηκώσουμε ψηλότερα τους «απόμαχους» της ζωής, δείχνοντάς τους σεβασμό και προσφέροντάς τους ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.


* Ο Νίκος Γιουρτούμας είναι καρδιολόγος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”


NEWSLETTER