Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 12:27

Μια ματιά στο μέλλον της πόλης

Γράφτηκε από την

Του Βασίλη Παπαευσταθίου*

Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών στην Καλαμάτα. Με στόχο την αποσυμφόρηση και εξορθολόγηση του κυκλοφοριακού δικτύου της πόλης, έχουμε διατυπώσει από το προηγούμενο καλοκαίρι μια θεώρηση για την κινητικότητα, που κατέληξε σ'ενα κύριο άξονα του Σχεδίου 631 της Καλαμάτας Τόπος Ζωής και βασίζεται στις παρακάτω κατευθύνσεις:

Ενίσχυση λεωφορειακής υποδομής
Κατ'αρχάς μια επιτυχημένη θεώρηση βασίζεται σε επίκαιροποιημένες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές μελέτες και παράλληλα συνεργάζεται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ταχύτερα δρομολόγια μικρότερων οικολογικών λεωφορείων με την απόδοση κινήτρων στους ιδιοκτήτες για αντικατάσταση του στόλου τους, την εφαρμογή νέων δρομολογίων και την άσκηση κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής.

Προαστιακός σιδηρόδρομος (Καλαμάτα – Μεσσήνη)

Το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο μπορεί να αναλάβει με συνεχή δρομολόγια την προαστιακή διασύνδεση της Καλαμάτας με την Μεσσήνη (με ενδιάμεσους σταθμούς το Νέο Δημαρχείο, το Ασπρόχωμα/ΤΕΙ, και το Αεροδρόμιο) με προοπτική επέκτασης και σε άλλες περιοχές, χρησιμοποιώντας έτσι με βέλτιστο τρόπο υποδομές που βρίσκονται σε αχρηστία. Κατ'αναλογία θα έπρεπε να επενεξεταστεί η προοπτική βιώσιμης λειτουργίας τραμ στην πόλη.

Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις

Σε περιοχές με έντονη ιστορική και οικονομική αξία πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα να πεζοδρομούνται οι οδοί και να επιτρέπεται η ήπια κυκλοφορία τροφοδοσίας εμπορικών χρήσεων για συγκεκριμένες ώρες. Ομοίως για την Παραλιακή Ζώνη, η μετατόπιση των τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσοψη των μαγαζιών με την κατάληψη της μιας οδικής λωρίδας, ελευθερώνει το θαλάσσιο μέτωπο και με παράληλλες αναπλάσεις και δημιουργία πολιτιστικών χώρων συνάθροισης κοινού θα δώσει ζωή στην Ναυαρίνου και τον χειμώνα.

Εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους

Ζωτικής σημασίας είναι η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης σε διακριτό ξεχωριστό χώρο, αφού δεν μπορεί να λαμβάνονται στην πόλη μέτρα περιορισμού της στάθμευσης, μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλισθεί η στάθμευση των μόνιμων κατοίκων.

Μεγάλα parking στις πύλες της πόλης

Μεγάλοι σταθμοί στάθμευσης αυτοκινήτων πρέπει να βρίσκονται στις πύλες του οικιστικού συγκροτήματος (Νέα Είσοδος, Σπάρτης, Κρήτης, Δυτική και Ανατολική Παραλία), ώστε να αναγκάσουν τον επισκέπτη να σταθμεύει το αυτοκίνητό του εκτός κέντρου και από εκεί να υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο συγκοινωνίας, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων προς τις κεντρικές περιοχές.

Σταθμοί και Δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως στον άξονα Ανατολής - Δύσης (Βασ. Γεωργίου). Η πυκνή διασύνδεση των δικτύων ποδηλατοδρόμων και η δημιουργία σταθμών κοινοχρήστων ποδηλάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εναλλακτικούς τρόπους κυκλοφορίας.

Δίκτυα πεζών

Οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά, αλλά ως επιμέρους σκέλη ενός συνεχούς δικτύου πεζοδρόμων και μεγάλων πεζοδρομίων, που αυξάνουν την προσπελασιμότητα στην πόλη και οδηγουν παράλληλα στην διασύνδεση ιστορικών περιοχών και σημαντικων πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων, αλλά και στην συνένωση χώρων πρασίνου.

Η χρήση της τεχνολογίας στην διαχείριση του κυκλοφοριακού δικτύου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Πέρα από την άμεση ενημέρωση από κινητά τηλέφωνα και εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει για έκτακτα προβλήματα του δικτύου ή για την διαχείριση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης. η Καλαμάτα μπορεί να διαθέτει ανοικτά τα κυκλοφοριακά δεδομένα της, επιτρέποντας σε προγραμματιστές την παροχή νέων, εξελιγμένων, υπηρεσιών.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις, ανήκουν σε ένα ολιστικό σύνολο σχεδιαστικών μέτρων που προικοδοτούν την Καλαμάτα με μια σειρά από εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Απαιτείται λοιπόν φρεσκάδα και νέες τεχνοκρατικές λύσεις, δίχως να υπάρχει φόβος για αλλαγές. Είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον της πόλης βρίσκεται σε μια ανθρωποκεντρική κυκλοφοριακή οργάνωση που σέβεται τους κατοίκους, εξυπηρετεί τους επισκέπτες και κυρίως εξασφαλίζει το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων, ακόμη και των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Ο Βασίλης Παπαευσταθίου είναι διπλ. πολ. μηχανικός ΕΜΠ, MSc Αρχιτεκτονική – Πολεοδομία ΕΜΠ MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων υποψήφιος σύμβουλος Καλαμάτας Τόπος Ζωής