Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 16:11

Η αρχή ενός ταξιδιού δουλειάς για την πόλη

Η αρχή ενός ταξιδιού δουλειάς για την πόλη

Του Βασίλη Παπαευσταθίου*

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος μιας πρωτόγνωρης διαδρομής για εμάς, αφού η Καλαμάτα Τόπος Ζωής σχεδόν στο σύνολό της για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε εκλογές, προσπαθήσαμε να μην εξευτελίσουμε την παρουσία μας, μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου.

Παρότι ανήκουμε σε μια γενιά που μεγάλωσε παρακολουθώντας την πολιτική από απόσταση, απογοητευμένοι γιατί τα κόμματα δεν επέλεγαν τους ικανότερους και αξιότερους, αλλά όσους ήταν πιο υπάκουοι στην κομματική τους ταυτότητα,
εν τούτοις, με τα κοινά της πόλης ασχολούμαστε χρόνια μέσα από εθελοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις προσφοράς στο σύνολο, συνεπώς ήρθε ως φυσική συνέχεια η ακόμη πιο ενεργή ενασχόλησή μας από θέσεις ευθύνης
του Δήμου Καλαμάτας.

Θέλουμε έτσι να εκπληρώσουμε ένα χρέος στην πόλη που μας γέννησε και μας μεγαλώνει, μια οφειλή στους γονείς μας για τα εφόδια που μας προίκισαν και κυρίως μια υποχρέωση στα παιδιά μας: να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση μιας πόλης που έχει ως υψηλά ιδανικά την παιδεία και τον πολιτισμό, που επενδύει στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών της και δίνει όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να ανθήσουν, να δημιουργήσουν και να ελπίσουν για ένα ακόμη καλύτερο αύριο.

Στην διαδρομή αυτή πορευτήκαμε με μια δομική διαφορά από τους υπόλοιπους συνδυασμούς: Δεν είμαστε ένα προσωποπαγές σχήμα γύρω από έναν επικεφαλής, αλλά δομηθήκαμε εξ αρχής ως ομάδα τοποθετώντας ανθρώπους άρτια καταρτισμένους με συναφές επαγγελματικό και γνωστικό αντικείμενο στους τομείς ευθύνης της πόλης.

Η ομάδα αυτή, δουλεύοντας για χρόνια, παρουσίασε πρώτη ένα ολιστικό σχέδιο για την Καλαμάτα, το Σχέδιο 631, που αφορά από το πιο απλό καθημερινό ζήτημα του Δήμου μέχρι το πιο σπουδαίο, και από τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την επόμενη μέρα μέχρι την επόμενη δεκαετία, γιατί τα πολύπλοκα θέματα της πόλης, όπως τα ζητήματα των υποδομών, απαιτούν πολλά χρόνια και σταδιακές φάσεις ωρίμανσης και ολοκλήρωσης.

Πολλά απ’ όσα προτείνουμε τα υλοποιούμε ήδη, όπως τεχνολογικές καινοτομίες και πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας και διαβούλευσης του κοινού, εφαρμογές που προτείναμε να υιοθετηθούν από την ΚΕΔΕ σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, αλλά και τον Κινητό Δήμο, που φέρει την βασική μας αντίληψη για την επόμενη μέρα του Δήμου: Δεν πιστεύουμε ότι είναι ένας δυσκίνητος γραφειοκρατικός οργανισμός που ζει στο Δημαρχείο στο κέντρο της πόλης, και περιμένει τους πολίτες εκεί, αλλά πρέπει ο ίδιος ο Δήμος να πηγαίνει σ’ αυτούς, στο πιο απομακρυσμένο χωριό και στην πιο αδικημένη γειτονιά. Πρέπει να παρέχει σε κάθε γωνιά της πόλης υπηρεσίες, όπως την Βοήθεια στο Σπίτι, φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες, διοικητικές πράξεις και εκδόσεις πιστοποιητικών.

Παράλληλα, δεν κλειστήκαμε στα περίκλειστα τείχη της πόλης, αλλά ταξιδέψαμε σε άλλους Δήμους, όπως στα Τρίκαλα, στην Κοζάνη, στον Πειραιά και είχαμε επαφές και με άλλες πόλεις, ώστε να γνωρίσουμε καλές πρακτικές που γίνονται αλλού και μπορούμε να υιοθετήσουμε, αλλά και αποτυχημένα παραδείγματα που θα πρέπει να αποφύγουμε.

Επίσης, προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη την γνώμη όλων των συμπολιτών μας, ακόμη και των ετεροδημοτών μας στην Αθήνα. Εκεί παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας και οργανώσαμε ένα διάλογο σε ανθρώπους που μπορεί να ζουν μακριά μας, αλλά έχουν και
εκείνοι την Καλαμάτα στην καρδιά τους, και επειδή αντικρίζουν την πόλη από απόσταση, πιθανότητα έχουν μια πιο ψύχραιμη και σφαιρική άποψη.

Στη διαδρομή μας αυτή προσπαθήσαμε να πορευτούμε αταλάντευτοι στις αξίες και στις ιδέες μας, και δεν αναλωθήκαμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν συνδιαλαγήκαμε με κόμματα και δεν τάξαμε αξιώματα, δεν προχωρήσαμε σε ψηφοθηρικές κινήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, δεν διαφημίσαμε την χρόνια κοινωνική δράση μας, δεν ρυπάναμε την πόλη μας διαμοιράζοντας ασύδοτα κάρτες και φυλλάδια.

Προσπαθήσαμε έτσι να τοποθετήσουμε την αυτοδιοίκηση στην ορθή της διάσταση: στην γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές προσκαλέσαμε όλους τους ανθυποψήφιους συνδυασμούς, δυστυχώς με μικρή ανταπόκριση, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι ανά τομείς ενδιαφέροντος της πόλης, ώστε να αναδείξουμε τις απόψεις μας και το σημαντικότερο, να ανιχνεύσουμε τις κοινές μας αφετηρίες, αυτές που θα μας επιτρέψουν στο πολυδιασπασμένο Δημοτικό
Συμβούλιο που θα προκύψει με το σύστημα της απλής αναλογικής, να λάβουμε κοινές αποφάσεις για το καλό της πόλης.

Η διαδρομή αυτή για μας δεν φτάνει στο τέλος με τις εκλογές, αλλά σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού δουλειάς και έκθεσης για την πόλη. Δεν νιώθουμε έτσι ότι ξοδέψαμε τον εαυτό μας για κάτι που δεν έπρεπε, αλλά πορευόμαστε σ’ αυτό το ταξίδι με αξιοπρέπεια και καθαρή συνείδηση.

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική».

Κ. Π. Καβάφης, Οσο Μπορείς

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ικαρος 1984)


* Ο Βασίλης Παπαευσταθίου είναι διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία - Χωροταξία ΕΜΠ, MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων, συνιδρυτής ευ-τόπος, Γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Ελ. Επαγγελματιών Μεσσηνίας, υπ. συμβούλου Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.