Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 07:54

Ενα ακόμα βήμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

Ενα ακόμα βήμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

 

Κινούνται, επιτέλους, οι διαδικασίες για να γίνει πράξη η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Με κοινή υπουργική απόφαση, στις 30 Δεκεμβρίου 2016, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την απόφαση που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η κύρωσή του από τους αρμόδιους υπουργούς και η υπογραφή της ΣΔΙΤ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείρισή των απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Στην κοινή υπουργική απόφαση, ωστόσο, επισημαίνονται σημαντικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της ΣΔΙΤ, όπως είναι η χωριστή συλλογή (προδιαλογή) ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ο περιορισμός της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο του 26% του συνόλου των ΑΣΑ και η μείωση της ποσότητας που θα υφίσταται διαχείριση στις μονάδες επεξεργασίας, με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 τόνων το χρόνο.

Ειδικότερα, στην απόφαση σημειώνεται ότι οι γενικοί ποσοστιαίοι στόχοι του Σχεδίου για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) με χρονικό ορίζοντα το 2020, έχουν: «Λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου ανάκτησης ΑΣΑ με στόχο την επίτευξη ανάκτησης σε ποσοστό τουλάχιστον 74%. Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, με χωριστή συλλογή (προδιαλογή) ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Περιορισμός της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο του 26% του συνόλου των ΑΣΑ, με ιεράρχησή της ως τελευταίας επιλογής διαχείρισης.

Οσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα του Σχεδίου, για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα και Βιοαπόβλητα αναφέρεται:

«1) Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμμεικτων ΑΣΑ που περιλαμβάνει την υλοποίηση: 3 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) με μηχανική και βιολογική επεξεργασία, 3 ΧΥΤΥ για την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας και 2 κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων (ΣΜΑ). Η συνολική δυναμικότητα των ΜΕΑ είναι της τάξης των 200.000 tn/έτος (υπολειμματικών) σύμμεικτων ΑΣΑ, αλλά η ποσότητα που θα υφίσταται διαχείριση σ’ αυτές αναμένεται να μειώνεται με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, της Διαλογής στην Πηγή, και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης και ανάκτησης, με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 tn/έτος. Οι εν λόγω μονάδες δύνανται να διαθέτουν και τμήματα μεταβατικής λειτουργίας προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαχείρισης αποβλήτων, ενώ είναι δυνατή και η διαχείριση σ’ αυτές και άλλων ρευμάτων αποβλήτων.

2) Δίκτυο τοπικών ΣΜΑ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται κατά προσέγγιση σε 12.

3) Τοπικές μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και παρόμοιων ρευμάτων οργανικών αποβλήτων, όπως είναι τα πράσινα απόβλητα και οι ιλύες αστικού τύπου, στο βαθμό που οι μονάδες αυτές πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και εξασφαλίζουν παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας με ανταγωνιστικό κόστος.

4) Εξασφάλιση οικιακών και συνοικιακών κομποστοποιητών για ποσοστό των νοικοκυριών της τάξης του 5%».

Ακόμα, επισημαίνεται η «άμεση αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και καταγράφεται: «Η δυνατότητα διαχείρισης σε μονάδες κομποστοποίησης ή/και επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών. Η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μιας ή περισσότερων κεντρικών μονάδων διαχείρισης ιλύων αστικού τύπου. Η διερεύνηση της δυνατότητας ξήρανσης της ιλύος, τουλάχιστον των μεγάλων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Περιφέρειας, με στόχο τη μείωση του βάρους τους και την ευκολότερη διαχείρισή τους».

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Για τη μεταβατική διαχείριση, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των προβλεπόμενων από το Σχέδιο υποδομών προβλέπεται να ληφθούν μέτρα, όπως: 1) Συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων δεματοποίησης που λειτουργούν ήδη με ή χωρίς προηγούμενη επεξεργασία των σύμμεικτων ΑΣΑ, και ταχεία ανάπτυξη νέων μονάδων δεματοποίησης για την κάλυψη όλων των Δήμων της Περιφέρειας. 2) Συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο, για το Δήμο Ξυλοκάστρου και τους όμορους Δήμους, έως τη δυναμικότητα που προβλέπεται από την άδειά του. 3) Ταχεία ανάπτυξη ή / και επέκταση των συστημάτων ΔσΠ, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των σύμμεικτων αποβλήτων. 4) Χρήση υποδομών διαχείρισης γειτονικών Περιφερειών, εφόσον αυτό είναι εφικτό από νομικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και τεχνικής πλευράς».

Γ.Σ.