Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 08:51

Ο ΦοΔΣΑ σήμερα για σύμβαση με ΤΕΡΝΑ

Ο ΦοΔΣΑ σήμερα για σύμβαση με ΤΕΡΝΑ

Την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης, που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), καλείται να εγκρίνει σήμερα το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου.

Η απόφαση αυτή θα ανάψει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, με τους βελτιωμένους όρους από τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή εκκρεμεί από τις 24 Απριλίου, όταν το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ δεν είχε πάρει απόφαση, σε μια συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις, ζητώντας τελικά να κυρωθεί πρώτα από την κυβέρνηση ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ.

Τον Ιούνιο κυρώθηκε (ΦΕΚ 2044/2017) από την κυβέρνηση η απόφαση έγκρισης του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20/2/2017, με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα στις 23 Ιουνίου, σε δηλώσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Φάμελλος είχε πετάξει το μπαλάκι στο ΦοΔΣΑ, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «αν δεν θέλει την κεντρική διαχείριση που έγινε πιο δίκαιη, πιο φθηνή και πιο περιβαλλοντική, θα πρέπει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη».

Είχε αναφέρει ότι «με τη βελτίωση στην κεντρική διαχείριση που πέτυχε η κυβέρνηση, προβλέπεται 63% διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και μείωση του κόστους κατά 5 εκ. ευρώ». Προτρέποντας το Φορέα των δήμων να αποφασίσει, είχε επισημάνει: «Ο ΦοΔΣΑ να πάρει απόφαση για το τροποποιημένο σχέδιο που προτείνουμε εμείς. Το τέλος διαχείρισης θα εξαρτάται από την απόδοση του κάθε δήμου στην ανακύκλωση. Διαθέτουμε 200 εκ. ευρώ για διαλογή στην πηγή του οργανικού και για ενίσχυση της κομποστοποίησης».

Για τις βελτιώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση στο αρχικό σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης, είχε παρατηρήσει ότι «μειώσαμε το κατώφλι από τους 150.000 τόνους στους 100.000, μειώσαμε τη σύμβαση στα 21 χρόνια, στο 37% την κεντρική διαχείριση και προσθέσαμε 5 σταθμούς μεταφόρτωσης -γίνονται συνολικά 7- και τα φωτοβολταϊκά πάρκα».

Γ.Σ.