Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 21:16

Η κύρια διαπίστωση της σύσκεψης στην Τρίπολη: "Σισύφειο έργο" η χωροθέτηση για τη διαχείριση σκουπιδιών

Η κύρια διαπίστωση της σύσκεψης στην Τρίπολη: "Σισύφειο έργο" η χωροθέτηση για τη διαχείριση σκουπιδιών

Με αλλαγή στο πρόγραμμα λόγω της καθυστέρησης του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, ξεκίνησε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Πελοποννήσου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης  με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων. Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την ημερίδα που κράτησε αρκετές ώρες, είναι πως μπορεί μεν να υπάρχει ένα σχέδιο στα χαρτιά και μια ευρωπαϊκή οδηγία που επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια όλων και λέγεται πρόστιμα αν δεν προχωρήσουν όσα επιβάλλει το εν λόγω σχέδιο, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και η κάθε περιοχή προχωρά όπως μπορεί, ενώ δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ή ποια μέθοδος θα επιλεγεί για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Το μόνο που ειπώθηκε και διά στόματος υφυπουργού και λοιπών ομιλητών είναι πως η μέθοδος θα υλοποιηθεί μέσω συμμετοχής και ιδιωτών αφού χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ λόγω του ότι δεν υφίσταται βέλτιστη λύση αυτή που θα επιλεγεί θα είναι αυτή που θα έχει το μικρότερο κόστος.
Ξεκάθαρο δεν είναι επίσης αν η ανακύκλωση θα επεκταθεί και θα γίνει όπως πρέπει να γίνεται με διαλογή στην πηγή και με ξεχωριστούς κάδους για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ ούτε για τους περίφημους δεματοποιητές ελέχθη κάτι ουσιαστικό, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Κρανιδίου που έβγαλε κυριολεκτικά κραυγή αγωνίας για τα 14.000 δεματοποιημένα δέματα «που τα τυλίγουμε με νάιλον και τα καμαρώνουμε» να μη νιώθει αισιόδοξος για το τι θα κάνει και πού θα τα πάει!
Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ΠΕΔ είναι αξιέπαινη για την διοργάνωση της ημερίδας, τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν δεν έφεραν κάτι νέο. Και μπορεί οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να παραδέχτηκαν πως το πρόβλημα είναι μείζον, συμφώνησαν όμως και στο ότι κάθε φορά η χωροθέτηση  σχετικά με τα απορρίμματα βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των  πολιτών. Μάλιστα ο σύμβουλος του υπουργού ΠΕΚΑ Βαγγέλης Τερζής χαρακτήρισε την χωροθέτηση «σισύφειο έργο». Μπορεί ακόμα να  ειπώθηκε πως η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που στην Ελλάδα αποτελούσε μέχρι σήμερα τον κύριο τρόπο διάθεσης, θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους, ωστόσο επί της ουσίας ούτε χρονοδιάγραμμα ετέθη ούτε κάτι άλλο συγκεκριμένο ειπώθηκε αφού και οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι βέβαιο πως θα τελεσφορήσουν.

Ως θετικό μπορεί να καταγραφεί ότι στα λόγια τουλάχιστον όλοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση  του προβλήματος. Αλλά και το περιβόητο πολιτικό κόστος παραμένει και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος έστω κι αν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόνισε πως «όποιος λύσει το πρόβλημα θα έχει κάνει το μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσε να κάνει για τον τόπο».
Οι δήμαρχοι επίσης τόνισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πρόστιμα για ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουν όπως είπαν, καμιά ευθύνη και ούτε βέβαια να το μετακυλήσουν μέσω των δημοτικών τελών στους δημότες τους. Μάλιστα ο δήμαρχος Αργους -Μυκηνών τόνισε πως αν θέλουν να επιβάλουν πρόστιμα στους κατοίκους ας το κάνουν μέσω άλλων λογαριασμών όπως της ΔΕΗ -που όπως σχολίασε ειρωνικά κατά κάποιον τρόπο αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης.
Αλλα σημεία που μπορούν να καταγραφούν από την εν λόγω ημερίδα είναι πως απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης, ότι πρέπει η ανακύκλωση να επεκταθεί και στα δημόσια απόβλητα και ότι η αποκατάσταση των χωματερών εν μέρει προχωράει ικανοποιητικά αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μιας και στην Πελοπόννησο λειτουργούν 27 ακόμα  ΧΑΔΑ οι οποίοι θεωρητικά πρέπει να πάψουν να είναι ενεργοί ως το τέλος του χρόνου.
Επίσης ο υφυπουργός ενημέρωσε πως αρχές του έτους θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης και τα ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης αφού παρουσιάζονται προβλήματα και οι νέοι ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών θα είναι εκλεγμένοι ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στην ημερίδα παρών ήταν και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος προτίμησε να καθίσει στις πίσω θέσεις του αμφιθεάτρου, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των δημάρχων, παρόλο που η απουσία του κόσμου για άλλη μια φορά ήταν χαρακτηριστική.