Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 17:00

Περιοδεία Μπούκλη στη Σπάρτη

Γράφτηκε από την

Σε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Σπάρτης, αντιπροσωπεία της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά όπου μετείχαν  ο υπ. Περιφερειάρχης Λ.Μπούκλης, ο υπ.Αντιπεριφερειάχης Λακωνίας Μ.Αναστασιάδης και ο υποψ.περιφερειακός Σύμβουλος Ι.Πετροπουλέας, συναντήθηκαν με τους κ.κ. Ντοροβίτσα Χρύσα Πρόεδρο της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν.Λακωνίας, Ανδριόπουλο Παναγιώτη Γραμματέα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν.Λακωνίας, Τζουγανάτου Ανδριάνα, εκπρόσωπο των Γιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Σπάρτης και με την κα Παπαστάθη Ευγενεία Πρόεδρο του Σωμ. Εργαζομένων Νοσ. Σπάρτης
Στην συνάντηση αναφέρθηκαν, εκ μέρους των ανωτέρω εργαζομένων του Νοσ. Σπάρτης, με ακριβή στοιχεία τα εξαιρετικά κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα:
- 2.000 κρίσεις Ιατρών ΕΣΥ σε αναμονή
- Ελλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Σπάρτης (Ιατροί, Νοσηλευτές, Διοικητικοί) σε ποσοστά που αγγίζουν το 50%
Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών καθώς το κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου κατασκευάσθηκε στην δεκαετία του 1930
- Από τα τέσσερα (4) Κέντρα Υγείας του Νοσ. Σπάρτης μόνο αυτό του Γυθείου είναι επαρκώς στελεχωμένο
- Δεν έχει γίνει διαχειριστική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Νοσ.Σπάρτης από το 1986 (χίλια εννιακόσια ογδόντα έξι) !
Παρά το γεγονός ότι το 2009 νοσηλεύτηκαν στο Νοσ.Σπάρτης περίπου 20.000 (είκοσι χιλιάδες) ασθενείς το Νοσοκομείο είναι ελλειμματικό καθώς τα Ταμεία δεν πληρώνουν τα χρέη τους (πολλά εκ των οποίων έχουν διαγραφεί με αποφάσεις αρμοδίων Υπουργών Υγείας), ενώ προμηθευτές πλέον δεν παρέχουν αναλώσιμα καθώς με την σειρά τους δεν έχουν αποπληρωθεί από το Νοσοκομείο !
- Κρίσιμες ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού και αδυναμία κάλυψης των απαραίτητων υπερωριών!
- Ο «Καλλικράτης» δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι αλλαγές θα επέλθουν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (ακόμα και με τα εξωερικά Ιατρεία) και με τις αναδιαρθρώσεις είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν υπάρχουσες οργανικές θέσεις για το προσωπικό.
Ακολούθως οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά, συναντήθηκαν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κο Ν.Κουφό, όπου διαπίστωσαν ότι παρά τις φιλότιμες και ειλικρινείς προθέσεις και δράσεις του δεν είναι δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα.
Μετά την συνάντηση οι κ.κ. Μπούκλης και Αναστασιάδης δήλωσαν: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει διαλυθεί. Εάν θέλουμε οικονομική ανάπτυξη της περ.Πελοποννήσου και συνεπακόλουθα επαναπατρισμό χιλιάδων Πελοποννησίων της Αθήνας (ιδιαίτερα των συνταξιούχων) πρέπει άμεσα να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα υγείας & περίθαλψης. Η Ελλάδα σύμφωνα με επίσημους δείκτες βρίσκεται και στην υγεία σε επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών. Είναι απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπων μας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συμβάλουμε ως θετικός καταλύτης στην ενεργοποίηση δράσεων για την ανασυγκρότηση ενός νέου Ε.Σ.Υ.»
Νωρίτερα οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο και με τον γραμματέα της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας κους Γ. Αλεξανδράκο και Δ. Σταματάκο, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κο Λ. Πολυμενάκο.
Στη συνάντηση έγινε σε βάθος συζήτηση σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των ενεργών αγροτών και την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Λακωνίας και της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα ενόψει της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σχετικών υπηρεσιών. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι απαιτείται πλήρης αλλαγή πορείας στο σχεδιασμό των μέτρων αγροτικής πολιτικής έτσι ώστε να εκφράζεται πραγματικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση των γεωργικών δραστηριοτήτων από τους ενεργούς και δραστήριους αγρότες. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πραγματική διαβούλευση και συνεργασία των αρχών με τους αγρότες, στο ξεκαθάρισμα των Μητρώων Εμπόρων και αγροτών έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματική και υγιή βάση της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και στην υποστήριξη των αγροτών με δυνατές γεωτεχνικές υπηρεσίες από την πλευρά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν έχει εξασφαλιστεί ως τώρα στα πλαίσια του σχεδίου «Καλλικράτης» και το οποίο η Οικολογική Συμπολιτεία εκπροσωπούμενη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα υποστηρίξει σθεναρά.
Όπως δήλωσαν οι Μ. Αναστασιάδης και Λ. Μπούκλης: «Είναι κοινή μας διαπίστωση με τους εκπροσώπους των Νέων Αγροτών, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα παραγωγικά κύτταρα της περιφέρειας και απαιτούν πραγματική και ουσιαστική στήριξη από τις περιφερειακές αρχές. Άλλωστε, οι αγρότες, και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει ενσυνείδητα να ασκούν αυτό το επάγγελμα, είναι στην πράξη  ίσως οι σημαντικότεροι διαχειριστές του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της χώρας».
Περαιτέρω επαφές των υποψηφίων της Οικολογικής Συμπολιτείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Γύθειο με εκπροσώπους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Περίπολο Μάνης», με εκπροσώπους πρωτοβουλιών για την προστασία της χελώνας Caretta caretta, καθώς και στη Σπάρτη με εκπροσώπους του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης.

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού