Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 09:24

Μεσσηνία: Παραδόθηκε μελέτη πλήρης μεταμόρφωσης του Διοικητηρίου (βίντεο- φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Παραδόθηκε μελέτη πλήρης μεταμόρφωσης του Διοικητηρίου (βίντεο- φωτογραφίες)

Το πιο εξελιγμένο περιβαλλοντικά δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα θα είναι το Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης μεταμόρφωσή του, την οποία προβλέπει η μελέτη ανακαίνισής του που έχει εκπονήσει δωρεάν η ΤΕΜΕΣ και η οποία παραδόθηκε χθες το μεσημέρι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Η εν λόγω μελέτη προβλέπει την πλήρη μεταμόρφωση του Διοικητηρίου, ενός κτηρίου εμβληματικού η κατασκευή του οποίου έγινε τη δεκαετία του 1970. Ας σημειωθεί ότι οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά, με το κτήριο εν λειτουργία -σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση του χώρου του αμφιθεάτρου- κι ενώ θα υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με τους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης -αρχικά και εξειδίκευσαν στη συνέχεια τα μέλη της μελετητικής ομάδας- μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και η καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο. Επιπλέον, προβλέπεται η απαλοιφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία. Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για ΑΜΕΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο -στο οποίο θα διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του- θα έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών αλλά και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες. Η μελέτη προτείνει επίσης καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος».


NEWSLETTER