Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 09:22

Μεσσηνία: Ανέτοιμοι και φέτος για τις πυρκαγιές - Διαπιστώσεις για ελλείψεις και υποστελέχωση (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Με αδιάβατους δασικούς δρόμους και με μηχανήματα που δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω υποχρηματοδότησης, με λίγο προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες και με προβληματικές δεξαμενές πυρόσβεσης, ετοιμάζεται η Μεσσηνία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα τονίστηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιου.

Ειδικότερα, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας πύραρχος Ανδρέας Καπουράλος ενημέρωσε ότι έχουν κάνει ελέγχους στο δασικό δίκτυο και τις δεξαμενές, και επεσήμανε πως υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στον Ταΰγετο και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν σε κάποιες περιοχές. Παρατήρησε ακόμη ότι “είναι μεγάλη πληγή η καύση των κλαδεμάτων, των λιόκλαρων, δεν δείχνουν τη δέουσα προσοχή οι πολίτες”. Αναφέρθηκε στον καθαρισμό οικοπέδων εντός των πόλεων (για τον οποίο υπάρχει σχετική νομοθεσία), στην οργανωμένη προληπτική εκκένωση οικισμών και στην άψογη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, ενώ ζήτησε τις διευθύνσεις των δεξαμενών πυρόσβεσης, για να υπάρχει πρόσβαση σε όλες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Τάκης Αγγελόπουλος παρατήρησε ότι έχουν ανοιχτεί πολλοί δασικοί και αγροτοδασικοί δρόμοι και αρκετοί έχουν κλείσει – και σημείωσε πως “έχουμε πρόβλημα στον Ταΰγετο με τα μηχανήματα, έχουν σοβαρές βλάβες και δεν έχουμε πιστώσεις για επισκευή”. Ενημέρωσε ότι το δασικό δίκτυο του Ταϋγέτου είναι 250 χιλιόμετρα και εξέφρασε την ελπίδα “μήπως μας δοθούν μηχανήματα από τους δήμους και την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσουμε βατότητα σε καίριους δρόμους”.

Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πλήρης δυνατότητα για να καλυφθούν όλοι οι δρόμοι και επεσήμανε πως “με 30.000 και 40.000 ευρώ δύσκολα μπορούμε να συντηρήσουμε τους δρόμους”. Ευχήθηκε να εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα δασοπροστασίας και να βοηθήσουν με τις λίγες δυνάμεις τους στις περιπολίες, σημειώνοντας ότι “συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται”. Απαντώντας στον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, επιβεβαίωσε ότι “η παρουσία πυροφυλακίου στο δάσος της Βασιλικής είναι απαραίτητη”.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δ. Γιαννημάρας ζήτησε να φτιαχτεί νέο πυροφυλάκιο στο δάσος της Βασιλικής και ενημέρωσε για 3 προβληματικές δεξαμενές πυρόσβεσης, ζητώντας η μία να αλλάξει θέση για να μην καταστρέφεται. Ζήτησε παρεμβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο και παραπονέθηκε για τους ελάχιστους πόρους στο δήμο του που έχει αρκετές ορεινές περιοχές, ενώ επεσήμανε την άριστη συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση “Γαία”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Καπέλιος επεσήμανε τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν-επιλυθούν, ζήτησε άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων της Πυροσβεστικής για το δασικό δίκτυο και τις δεξαμενές κι έδειξε ενδιαφέρον αντιμετώπισης των θεμάτων που έθεσε ο κ. Γιαννημάρας. Σχολίασε την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τις αγκυλώσεις της Δασικής Υπηρεσίας λόγω νομοθεσίας, και ενημέρωσε πως θα γίνουν άλλες δύο συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Το ΣΟΠΠ συνεχίστηκε και με άλλες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων υπηρεσιών, τοπικών αρχών, φορέων, δήμων και εθελοντικών οργανώσεων του νομού.

Γ.Σ.