Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 09:29

Αρις, Πάμισος και Νέδα στο "κόκκινο" για πλημμύρα

Σε Αρι, Πάμισο και Νέδα κυρίως και δευτερευόντως σε Χάραδρο και Βελίκα εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πλημμύρες στη Μεσσηνία, όπως τονίστηκε χθες στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) του νομού.

«Πρώτα και κύρια είναι η πρόληψη και μετά η αντιμετώπιση», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς. Και αφού αναφέρθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα που έχουν προγραμματιστεί και σε καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων που γίνονται, παρατήρησε πως «σε Πάμισο, Βελίκα και Χάραδρο πρέπει να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα». Ζήτησε από τους δήμους άτομα με αρμοδιότητες και μηχανήματα σε ετοιμότητα. Για τον Ταΰγετο ανέφερε ότι «πέρα από τις χιονοπτώσεις πρέπει να κοιτάξουμε και τα φαινόμενα των καταπτώσεων και να έχουμε συνεργεία σε ετοιμότητα». Επίσης, ζήτησε να εξεταστούν τα γεφύρια στο εθνικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο, για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται.  
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρίστος Ριζάς επεσήμανε τον κίνδυνο στον ποταμό Αρι, για τον καθαρισμό του οποίου έχουν ζητηθεί 270.000 ευρώ από το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση.
Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Κατσούλας παρατήρησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις εκβολές της Νέδας, ενώ ανέφερε πως με την εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας δίνεται αίσιο τέλος στα προβλήματα στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου.
Η υπεύθυνη για την πολιτική προστασία υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης Τζίνα Μαραβά ζήτησε ειδικό μηχάνημα για να καθαριστεί χαντάκι στην 7η επαρχιακή οδό, στο ύψος της Αγριλιάς.
Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Δημήτρης Νάστος επιβεβαίωσε την επικίνδυνη κατάσταση στον ποταμό Αρι κι ενημέρωσε πως θα συνεχίσουν τον καθαρισμό της Λυγδούς από το αεροδρόμιο και κάτω και σε τάφρους της περιοχής (Μουτελάκη και Μάλτα).
Ο μηχανικός - εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Δημήτρης Καλδής ενημέρωσε πως έχουν διατεθεί 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη σύνταξη υδρολογικής μελέτης στη Νέδα. Και πληροφόρησε ότι έχουν ζητηθεί άλλα τόσα χρήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να γίνει οριοθέτηση του ποταμού σε τμήμα 12 χιλιομέτρων από τις εκβολές του έως τις Καρυές και για τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης.