Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014 09:30

«Τρίπλες» του Τατούλη στην εκλογή προεδρείου - Πρόεδρος του Περιφερειακού ο Χαρ. Σκούρος

«Τρίπλες» του Τατούλη στην εκλογή προεδρείου - Πρόεδρος του Περιφερειακού ο Χαρ. Σκούρος


Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η διαδικασία εκλογής προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που ξεκίνησε -με μία ώρα καθυστέρηση- στις 5 το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα, λόγω της εμφανούς διάθεσης για… «τρίπλες» στις μειοψηφίες του Σώματος από την πλευρά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι η καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης προκάλεσε την αποχώρηση του επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννη Μανώλη, με βολές εναντίον του περιφερειάρχη, ο οποίος άργησε να προσέλθει στον χώρο συνεδρίασης του Σώματος.
Πρόεδρος εξελέγη ο προταθείς από την πλειοψηφία σύμβουλός της από τη Λακωνία, Χαράλαμπος Σκούρος, με 30 ψήφους υπέρ -από τους συμβούλους της πλειοψηφίας-, 18 λευκά και ένα άκυρο.
Με την τρίτη ψηφοφορία, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, κι αφού είχε αποχωρήσει η πλειοψηφία, -προκειμένου να γίνει  εκλογή με την πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων- εξελέγησαν αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Γατσόπουλος, από τον συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα» της μείζονος μειοψηφίας και γραμματέας η Μαριλένα Σούκουλη από τον συνδυασμό της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης». Και για τους δύο, η ψηφοφορία ήταν 15 υπέρ, 9 λευκά και ένα λευκό.
Η πρώτη ψηφοφορία για αντιπρόεδρο απέβη άκαρπη, καθώς υπέρ του Π. Γατσόπουλου ψήφισαν 15 σύμβουλοι, ενώ βρέθηκαν 33 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ανάλογο αποτέλεσμα είχε και η ψηφοφορία για τη γραμματέα, με 15 ψήφους υπέρ της Μ. Σούκουλη, 32 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
Οπως φαίνεται, τις δύο υποψηφιότητες υπερψήφισε, εκτός από τους 14 συμβούλους των συνδυασμών Βουδούρη και Δέδε και κάποιος από την πλειοψηφία.
Στη δεύτερη ψηφοφορία, περί τις 9 το βράδυ, τόσο για τον αντιπρόεδρο, όσο και για τη γραμματέα, οι θετικές ψήφοι παρέμειναν 14, ωστόσο τα άκυρα αυξήθηκαν σε 34, ενώ παρέμεινε σταθερό το ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Στην αρχή της συνεδρίασης, στο μεταξύ, προτείνοντας τον Χαρ. Σκούρο για τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, πιστός στη γραμμή του, είπε ότι «καλλικρατικός θεσμός της αιρετής Περιφέρειας είναι μεγάλη ελπίδα για αυτόν τον τόπο, η μόνη διέξοδος για να δημιουργήσει ανάταση και ελπίδα».
Ωστόσο, την έκρηξη του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκου Γόντικα προκάλεσε το γεγονός ότι ο προεδρεύων σύμβουλος Γιώργος Ρουμελιώτης δεν του έδωσε τον λόγο για να τοποθετηθεί πριν τη σύσκεψη των μειοψηφιών, στην οποία θα αποφάσιζαν τους υποψήφιους που θα πρότειναν για αντιπρόεδρο και γραμματέα του Σώματος.
Ο Ν. Γόντικας μίλησε για «εκφυλισμούς» και είπε «ντροπή σας» στον προεδρεύοντα και την πλειοψηφία, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Ρουμελιώτης εγκατέλειψε τη θέση του και έφυγε, αμέσως μετά την ανάλογη ενέργεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, αφήνοντας να απαντά στον Ν. Γόντικα η σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα.
Πάντως, μετά τη σύσκεψη των μειοψηφιών -στην οποία δεν μετείχε- και την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο Ν. Γόντικας δήλωσε ότι απείχε από τη διαβούλευση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς γιατί «δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης» και γιατί «υπάρχει η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής», εξηγώντας ότι γι’ αυτούς τους λόγους θα ψηφίσει λευκό στις ψηφοφορίες για το προεδρείο του Σώματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανταρσία στο Μωριά» Παναγιώτης Κάτσαρης ξεκαθάρισε ότι κι αυτός από την πλευρά του αρνήθηκε να μετάσχει στη διαβούλευση των συνδυασμών γιατί, όπως είπε, «είμαστε εδώ για να ανατρέπουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που παίρνονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Είναι «ανολοκλήρωτη η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη"» σημείωσε ο Γ. Δέδες, μιλώντας στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για «θεσμικές αδυναμίες στα όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» και σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο συνδυασμός του, θα ασκούν κριτική εποπτεία και έλεγχο με πολιτική υπευθυνότητα.
Η εκπρόσωπος της «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε από την πλευρά της ότι διαφωνεί με τον «Καλλικράτη», αλλά «είναι νόμος του κράτους και θα συμμετάσχουμε».
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο» Δημήτρης Δολτσινιάδης, μιλώντας στη συνέχεια, δήλωσε ότι δε δέχεται «να μας αποκαλούν εγκληματίες, το ζήτημα είναι στη Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να μας ενώνει η Πελοπόννησος».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Οδυσσέας Βουδούρης, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι «δικαιολογημένα επέλεξε ο Γ. Μανώλης να αποχωρήσει», σημειώνοντας ότι «εμείς παραμείναμε επειδή δείξαμε μεγαλύτερη ανεκτικότητα, που όμως θα έχει τα όριά της». Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος στον Ν. Γόντικα όταν αυτός τον ζήτησε.
Τόνισε δε ότι στόχος είναι τριπλός, α) δημοκρατία και διαφανής λειτουργία θεσμών, β) προώθηση της υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού της Πελοποννήσου και γ) ενημέρωση των Πελοποννησίων.
«Θα μετέχουμε σε όλες τις δομές ως προγραμματική αντιπολίτευση και θέλουμε συμμετοχή όλης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, δεν επιθυμούμε να μονοπωλήσουμε».