Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 10:27

Μαλαπάνης: Ποιότητα και υγιεινή στα σφαγεία της Καλαμάτας

Υποδειγματική είναι η λειτουργία των σφαγείων της Καλαμάτας κι εξασφαλίζουν την ποιότητα σφαγίων που προωθούνται στην αγορά της Μεσσηνίας και γειτονικών νομών. Την περίοδο του Πάσχα υπολογίζεται να σφαχτούν συνολικά 12.000 ζώα, κάτι παραπάνω από την περσινή περίοδο, τα οποία θα είναι όλα ντόπια. Τα σφαγεία έχουν εκσυγχρονιστεί και αξιοποιούν όλα τα υπολείμματα και τα υποπροϊόντα, ακόμα και το αίμα, και δεν προκαλούν την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Με την πλήρη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών τους τον επόμενο μήνα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους βιολογικούς κτηνοτρόφους του νομού.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, κατά τη χθεσινή επίσκεψη και ξενάγησή του στα σφαγεία από το διαχειριστή Φώτη Χριστόπουλο, τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Περικλή Παπαδόπουλο, τον κτηνίατρο - υπεύθυνο για τα σφαγεία Πάνο Σκιαδά και το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Παληαρούτα.

Η όλη επένδυση του εκσυγχρονισμού των σφαγείων έφτασε τα 3,5 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 1.460.000 ευρώ εξασφαλίστηκαν από πρόγραμμα του Γ’ ΚΠΣ.

«Είναι σημαντικό έργο που εξασφαλίζει την ποιότητα των σφαγίων κι εγγυάται την εργασία της σφαγής και την υγιεινή των  προϊόντων», παρατήρησε για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων ο κ. Μαλαπάνης. Ανέφερε ότι οι γραμμές σφαγής είναι πλήρως εκσυγχρονισμένες, πως υπάρχουν συστήματα ψύξης με μεγάλο αριθμό ψυγείων και κατάψυξη και σημείωσε ότι «αναβαθμίζεται η λειτουργία και δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στο περιβάλλον». Παρατήρησε ότι είναι πιστοποιημένα με ειδικό κωδικό από το υπουργείο, ελέγχονται από επιθεωρητή της Ε.Ε. και καθημερινά από τον υπεύθυνο κτηνίατρο. Ενημέρωσε δε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμες και οι εγκαταστάσεις τεμαχισμού κι επεξεργασίας των υποπροϊόντων και θα μπορούν να εξυπηρετούν και τη βιολογική κτηνοτροφία.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα και τη Μεγάλη Εβδομάδα κι επισήμανε πως

τα κρέατα θα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντόπια.

Ο διαχειριστής Φ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για όλο το νομό» κι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα είναι όλοι ευχαριστημένοι».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καλαμάτας Δημήτρης Γαλανάκης επιβεβαίωσε ότι ο διαχειριστής προσπαθεί να  βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τα σφαγεία και σημείωσε πως είναι καλύτερη η ποιότητα, αλλά και η εξυπηρέτηση σε καταναλωτές και παραγωγούς. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι τον άλλο μήνα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις αδρανοποίησης των υποπροϊόντων και το τεμαχιστήριο - τυποποίηση.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Περ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι «λειτουργούν άψογα τα σφαγεία της Καλαμάτας» και παρατήρησε ότι «με τα δύο τμήματα που θα λειτουργήσουν τον άλλο μήνα, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα του νομού». Τέλος, διαβεβαίωσε πως «εδώ δεν είχαμε και δεν έχουμε προβλήματα ελληνοποιήσεων».

Γ.Σ.