Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 18:59

Παυλόπουλος: "Το παράδειγμα των Ντρέδων υπενθυμίζει το δικό μας χρέος για την πατρίδα" (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παυλόπουλος: "Το παράδειγμα των Ντρέδων υπενθυμίζει το δικό μας χρέος για την πατρίδα" (βίντεο)

Το παράδειγμα των Ντρέδων υπενθυμίζει το δικό μας χρέος για την πατρίδα, ιδίως για τα εθνικά μας θέματα και για την μαρτυρική Κύπρο: Το μήνυμα αυτό πέρασε στο κοινό με την ομιλία του ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος το βράδυ του Σαββάτου στο κάστρο της Καλαμάτας, κατά την τελετή απονομής στο πρόσωπό του εκ μέρους των Ντρέδων, μεταλλίου τιμής για την προσφορά του στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Την εκδήλωση οργάνωσε η «Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού 200 χρόνων (1821-2021) Ψάρι Μεσσηνίας», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας και συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συγκινημένος για την επιστροφή του στους τόπους των παιδικών του χρόνων, έστειλε από το κάστρο της Καλαμάτας σαφές μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αντικείμενο που θα μπορούσε να έχει μια προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κι αυτό θα ήταν ένα και μοναδικό όπως και η διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. “Καμία άλλη διαφορά δεν έχουμε με την Τουρκία, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Ο,τι διεκδικούν ο Τούρκοι στο Αιγαίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Natura από το 2002” τόνισε. Και πρόσθεσε πως σε μια ενδεχόμενη απειλή οι Ελληνες θα υπερασπιστούν ενωμένοι κάθε σπιθαμή εδάφους της χώρας, και αν υπάρχουν κάποιοι Γραικύλοι ανάμεσά μας, είπε, είναι ελάχιστοι, όπως και οι Εφιάλτες τους οποίους χαρακτήρισε γελοίες φιγούρες ενός παρελθόντος που δεν έχει θέση ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για το χρέος μας, αλλά και χρέος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι το τελευταίο κομμάτι του ελληνισμού, το οποίο ακόμα και σήμερα, υπό ένα μέρος του, είναι υπό τουρκική κατοχή. Και χαρακτήρισε όνειδος για όλους τους προαναφερόμενους να επιτρέπουμε αυτό το βαρβαρικό τρόπο συμπεριφοράς της Τουρκίας. “Είναι προσβολή στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα” είπε και υπερασπίστηκε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που σημαίνει Κυπριακή Δημοκρατία ομοσπονδιακού τύπου, χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Και υπενθύμισε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι και προκλήσεις και απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αφού τα εθνικά μας θέματα είναι, με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 

 ΝΤΡΕΔΕΣ ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ορμώμενος από την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία των Ντρέδων που, δυστυχώς, δεν υπερβαίνει τα σύνορα της Μεσσηνίας αν και η προσφορά τους ανεκτίμητη για την έκβαση του αγώνα, τους χαρακτήρισε αυθεντικούς Ελληνες. Κατά μια εκδοχή, απόγονοι των Δωριέων και αναμφισβήτητα άξιοι συμπολεμιστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την Εθνεγερσία του 1821, οι ηρωικοί Ντρέδες συνέβαλαν τα μέγιστα στην ευόδωση του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα και στην δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Λίγο νωρίτερα, κατά την απονομή τού μεταλλίου τιμής «Μάρκος Ντάρας» από τον Μίλτο Γυφτόπουλο εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι αποδέχεται την τιμή αυτή “αποκλειστικώς και μόνον ως υπενθύμιση του δικού μου χρέους να υπερασπίζομαι, αδιαλείπτως και ανεξαρτήτως αξιωμάτων, την πατρίδα μας και ιδίως τα εθνικά μας θέματα και δίκαια”.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΡΩΜΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Οι Ντρέδες παραμένουν, μέσα από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην ομιλία του. Σύμβολο, το οποίο μας εμπνέει διαχρονικώς, ως προς το ποια πρέπει να είναι και η δική μας στάση, αλλά και η στάση των γενιών που έρχονται, κατά την συνεπή εκπλήρωση του εθνικού μας χρέους. Σύμφωνα με την ιστορική μελέτη του κ. Παυλόπουλου, από το όνομά τους προκύπτει πως οι Ντρέδες  ήταν απόγονοι των Δωριέων, με καταγωγή από τους αρχαίους Ιλλυριούς, Έλληνες της Ηπείρου. Εγκαταστάθηκαν, όντας ήδη χριστιανοί ορθόδοξοι, στην Άνω Μεσσηνία ύστερα από πρόσκληση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου (Α΄) Παλαιολόγου. Εχτισαν τα ξακουστά Σουλιμοχώρια, ως πραγματικές «αετοφωλιές» ελευθερίας, και αναδείχθηκαν «ακοίμητοι» φρουροί των συνόρων του Δεσποτάτου του Μυστρά, αρχικώς εναντίον των Φράγκων.

Η ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ 1821

Όμως, η κορύφωση της ιστορικής παρουσίας των Ντρέδων έρχεται στα χρόνια πριν και μετά την Εθνεγερσία του 1821. Τα Σουλιμοχώρια υπήρξαν εστίες αγώνα και αντίστασης κατά των Τούρκων σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο σκόρπιζαν τον φόβο στον κατακτητή αλλά «μετάγγιζαν» όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος κουράγιο στους επαναστατημένους Έλληνες για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας και την δημιουργία του νεότερου, ανεξάρτητου και αυτόνομου, Ελληνικού Κράτους. Οι Ντρέδες υπήρξαν φίλοι και άξιοι συμπολεμιστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος υπολόγιζε πολύ στην συμβολή τους κατά τον αγώνα. Η συμμετοχή των Ντρέδων ιδίως στις μάχες του Βαλτετσίου, της Τριπολιτσάς, των Δερβενακίων, της Δραμπάλας κλπ., “αποδίδουν τα οφειλόμενα ιστορικά εύσημα σε αυτό το αδάμαστο και αυθεντικό τμήμα του Ελληνισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απεύθυναν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτρης Πανομήτρος μίλησε για την ιστορία των Ντρέδων, την καταγωγή και την ηρωική συμβολή τους, στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς και η μικρή Ιόλη Γυφτοπούλου απήγγειλε απόσπασμα για τους Ντρέδες. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ενώ κανένας δεν εκπροσώπησε το Δήμο Οιχαλίας στον οποίο ανήκουν διοικητικά τα Σουλιμοχώρια, όπου έζησαν οι Ντρέδες. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER