Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 13:00

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην “Ε”: “Η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ θα ανασυντάξει τον προοδευτικό χώρο”

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην “Ε”: “Η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ θα ανασυντάξει τον προοδευτικό χώρο”

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγόπουλο

Η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα ανοίξει το δρόμο για την ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστα Χρυσόγονος σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “η ήττα του κασελακισμού στις 9 Ιουνίου είναι προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό συνθετικών διαδικασιών και δυνάμεων και τελικά για να δρομολογηθεί η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2027.” Ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρεται επίσης στα προβλήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης της χώρας και τις κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν από πλευρά της κυβέρνησης και αναφέρεται στην προοπτική της Ε.Ε.

Τι σας ώθησε να στρατευτείτε με το ΠΑΣΟΚ και να αποδεχτείτε την πρόταση του προέδρου του να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ φέτος, όπως άλλωστε και πέρυσι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος σε τιμητική θέση, έχει πολιτικό νόημα και συμβολισμό. Είμαι και εγώ ένας από τους πολυάριθμους παλιούς ψηφοφόρους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ίσως πάνω από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αναζητήσαμε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας, αλλά τελικά δεν τις βρήκαμε. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συμπολίτες μας δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε έναν νέο πολιτικό προσανατολισμό. Η δική μου υποψηφιότητα εμπεριέχει την προτροπή προς αυτόν ιδιαίτερα τον κόσμο να ξαναεμπιστευθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ, επειδή μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσφέρει σήμερα μια ρεαλιστική και προοδευτική ταυτόχρονα πρόταση εξουσίας, σε αντιδιαστολή προς τον νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ. αφενός και τον ανερμάτιστο και απερίγραπτο κασελακισμό/πολακισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφετέρου.

Η Ε.Ε. πιστεύετε ότι θα αντέξει τους κραδασμούς της επόμενης περιόδου;

Δεν είμαι προφήτης, αλλά ξέρω ότι διαχρονικά αληθεύει το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Η απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις (κλιματική αλλαγή, διεθνοπολιτική αστάθεια και συρράξεις, μεταναστευτικό) που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη δεν είναι η αποδόμηση της Ένωσης και η επιστροφή στα αδύναμα επιμέρους εθνικά κράτη, όπως προσπαθεί να μας πείσει η εθνικιστική ακροδεξιά. Η απάντηση είναι να προχωρήσουμε μπροστά, με πιο ισχυρούς και πιο δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και με περισσότερη αλληλεγγύη από τους έχοντες προς τους μη έχοντες, στο σε επίπεδο κρατών- μελών, όσο και στο εσωτερικό από αυτά. Αυτή είναι η απάντηση που προτείνει η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου ανήκει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ψήφισμα τους Ευρωκοινοβουλίου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Ασπάζεστε αυτή την εκτίμηση ή πρόκειται για υπερβολές με κομματική σκοπιμότητα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θίγει τα ίδια ζητήματα που εγείρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της - κατά τα άλλα πολιτικά ομογάλακτης με τον κ. Μητσοτάκη - κυρίας Φον ντερ Λάιεν στις ετήσιες εκθέσεις της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σε βάρος της χώρας μας σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις αστειότητες περί ανθελληνισμού κλπ. και να μπει σε ένα σοβαρό διάλογο μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε προς τα αιτήματα του Ευρωκοινοβουλίου και έτσι να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και τα πρότυπά της και όχι οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ποιο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θεωρείτε ότι θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο;

Εάν επιτύχουμε τον στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης και φέρουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο ίδιος να επιδιώξει την επαύριο των ευρωεκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία βρεθεί περίπου στα ίδια ποσοστά με τις ευρωεκλογές του 2019 και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κρατήσει τη δεύτερη θέση, κινδυνεύουμε να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη έως βαθιά μέσα στη δεκαετία του 2030, διότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προσωπικά ο κ. Κασελάκης δεν αποτελούν σοβαρό αντίπαλο για την κυβερνώσα παράταξη ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον.

Μπορούν μετεκλογικά να μαζευτούν σε έναν κομματικό φορέα οι διάσπαρτες δυνάμεις, από το κέντρο μέχρι την αριστερά, για να αποτελέσουν εναλλακτική κυβερνητική δύναμη;

Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ανέφικτο. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη που προανήγγειλε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανασύνταξης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου για να συγκροτηθεί μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ο κ. Κασελάκης αρνείται κάθε συζήτηση με τον Ανδρουλάκη και διακηρύσσει με υπεροψία και - επιτρέψτε μου να πω- αφέλεια ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μόνος του μπορεί «άνετα» να καλύψει όλη την κεντροαριστερά. Άρα η ήττα του κασελακισμού στις 9 Ιουνίου είναι προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό συνθετικών διαδικασιών και δυνάμεων και τελικά για να δρομολογηθεί η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2027.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Κώστας Χρυσόγονος γεννήθηκε το 1961 στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ. το 1983 και το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αννόβερου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, με γνωστικό αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο. Έχει διδάξει ακόμη στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ρέγκενσμπουργκ και Αννόβερου.

Είναι συγγραφέας περίπου είκοσι βιβλίων και άνω των εκατό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Επίσης, αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο Τύπο και ασκεί ενεργό δικηγορία. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014 και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Μάρτιο του 2015 προειδοποίησε με γραπτή επιστολή τον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής Βαρουφάκη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ήρθε σε ανοικτή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αποχώρησε από αυτόν, παραμένοντας ανεξάρτητος. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο με εκατοντάδες ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις υπέρ των εθνικών μας θέσεων και συμφερόντων.

Προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του στις αρχές του 2022 και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας στην τιμητική (μη εκλόγιμη) πέμπτη θέση.