Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 08:04

Εξαντλείται ο χρόνος διαπραγμάτευσης - Σημείο μηδέν

Εξαντλείται ο χρόνος διαπραγμάτευσης - Σημείο μηδέν

Τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της “επόμενης μέρας” περιμένουν αγωνιωδώς και οι Μεσσήνιοι προκειμένου να προγραμματίσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι εντός των επομένων ωρών θα ληφθούν οι κρισιμότερες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών, που θα ανατρέψουν όχι μόνο τις πολιτικοοικονομικές δομές του παρελθόντος αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εκλογές, αφού η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει περαιτέρω σπατάλη χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, καταναλωτές και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας διαβάζουν με δέος τα οικονομικά μέτρα σοκ που θα εφαρμοστούν και αναθεωρούν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό τους. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις προβληματίζονται έντονα για την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς η αύξηση των συντελεστών αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά. Επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των τιμών, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ μειώνοντας άλλες δαπάνες. Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις μισθολογικές δαπάνες είτε με περικοπές είτε με απολύσεις. Με δέος παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι αγρότες που καλούνται φέτος για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρους και την ίδια ώρα διαβάζουν ότι ενδέχεται του χρόνου να φορολογηθούν ως επιχειρηματίες με συντελεστή από 25% έως 28%. Φέτος φορολογούνται με 13%  και ήδη έχουν βάλει χρήματα στην άκρη για την πληρωμή του φόρου. 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι φοβούνται νέες περικοπές και ταυτόχρονα πιάνουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα υποστούν εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Μολύβι και χαρτί χρειάζεται και για τον επανυπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς αρκετοί είχαν προεξοφλήσει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ 

Στον πολιτικό τομέα οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις και κομματικές ανακατατάξεις. Κανένας δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν μια συμφωνία με τους δανειστές και αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις η Αριστερή Πλατφόρμα και η  Διεθνιστική Εργατική Αριστερά δύσκολα θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Σε τοπικό επίπεδο ο Θανάσης Πετράκος (Αριστερή Πλατφόρμα) και Ελενα Ψαρρέα (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) πολύ δύσκολα θα ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα μετά από μια συμφωνία με τους δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση  αν γίνουν εκλογές είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θέση θα διεκδικήσουν πολλοί μνηστήρες ακόμα και προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν απέναντι σε μια νέα συμφωνία η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι. Ακόμα όμως και αν η αντιπολίτευση ψηφίσει τα νέα μέτρα, η πορεία προς τις κάλπες θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αν ο αριθμός αυτός ξεπεράσει το 20 είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του επιλέγοντας την οδό της κάλπης. Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας με στόχο την άμεση εφαρμογή των μέτρων, αλλά η φθορά που θα υποστεί από αυτή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξαιρετικά μεγάλη και γι' αυτό δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει τα κυβερνητικά ηνία από τα χέρια του. 

Σε τοπικό επίπεδο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κυρίως η συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς πρώτα από όλα καλείται να αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο ή αν θα του δώσει τη χαριστική πολιτική βολή. Αν αποφασίσει με γνώμονα τις μικρότερες πολιτικές αναταράξεις, όπως έκανε και με τα χρίσματα των υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση, είναι σίγουρο ότι θα κάνει την καρδιά του πέτρα και θα βάλει τον κ. Λαμπρόπουλο σε μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο. Αν όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα εγκαταλείψει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την επομένη των εκλογών, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του κόμματος να επιλέξει άλλους δρόμους από αυτούς που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Ας σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία ακούγεται ολοένα και περισσότερο το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου στο πλαίσιο μιας επιστροφής των καραμανλικών στο νομό. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το πολιτικό κεφάλαιο του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει τάσεις αυτονόμησης από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.