Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 19:01

Η Νέα Δημοκρατία για τις εξαγωγές ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Γράφτηκε από την

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, μετά την αποκάλυψη νέας έρευνας του πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας για νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των Η.Π.Α, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νέα έρευνα σοκ προκαλεί σάλο στην Αμερική καθώς αποκαλύπτει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα κυκλοφορούν νοθευμένα στην αγορά της Αμερικής.
Συγκεκριμένα τα πέντε ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα που εξετάστηκαν και είναι πρώτα σε πωλήσεις στην αγορά των Η.Π.Α., βρέθηκαν και τα πέντε να παραβιάζουν τουλάχιστον μια από τις ποιοτικές παραμέτρους της κατηγορίας "εξαιρετικό παρθένο", την ετικέτα του οποίου  ψευδώς, όπως αποδείχτηκε, έφεραν στη συσκευασία τους.
Την ίδια στιγμή κι ενώ τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα για τα  ελαιόλαδα των ανταγωνιστριών χωρών της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί παθητικά τις αποκαλύψεις.
Για δεύτερη φορά, μας προσφέρουν οι αμερικανοί μια απίστευτη ευκαιρία να προωθήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο στη μεγαλύτερη και καλύτερη αγορά του κόσμου, χωρίς όμως να γίνουν ανάλογες στοχευμένες ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς της πατρίδας μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου των Η.Π.Α. για το 2010 ανέρχονταν σε 272.086 τόνους συνολικής αξίας 910 εκ. $ με το μερίδιο της χώρας μας να βρίσκεται κοντά στο 6%.
Επειδή το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε  να χαθεί η νέα αυτή ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και καλούμε την κυβέρνηση -καταθέσαμε σχετική ερώτηση στη Βουλή- να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες άμεσα».


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας