Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 11:40

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε όλοι νικητές

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε όλοι νικητές

Του Νίκου Ανδρουλάκη

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια μεγάλη κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική, συνεχίστηκε ως πολιτική και εξελίχτηκε σε ηθική και αξιακή. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη σμίκρυνση της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, γεωπολιτικό και πληθυσμιακό. Σήμερα στη χώρα υπάρχει μια έρημος χαμένων ευκαιριών. Κεντρική μου ιδέα είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε την κοινωνία των ευκαιριών. Η Ελλάδα πήρε μπροστά μόνο όταν η δημοκρατική παράταξη ήταν μεγάλη. Είμαι εδώ επειδή θέλω να ξανακάνουμε τη χώρα και την παράταξη μεγάλες.

Η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου υπαγορεύεται από την επιθυμία μου να διερευνώ τα όρια του κόμματός μας μέσω μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πρότασης. Ο νέος φορέας πρέπει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο που βρίσκεται μεταξύ της παραδοσιακής Σοσιαλδημοκρατίας και του Φιλελεύθερου Κέντρου, ώστε να ταυτίζεται με το ιστορικό εύρος της παράταξης όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. 

Αυτή η παράταξη μπορεί να μην εκπροσωπείται στην κεντρική πολιτική σκηνή σήμερα, παραμένει όμως ζωντανή στην κοινωνία στα μεσαία και λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά συγκρότησαν την ραχοκοκαλιά της. Βρίσκεται στις αγωνίες της μεσαίας τάξης που βλέπει τους κόπους μιας ζωής να απαξιώνονται, στα χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης και στον κόσμο της υπαίθρου που βιώνει την εγκατάλειψή της.

Μετά από χρόνια εσωστρέφειας, κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ενώσουμε τον προοδευτικό χώρο. Στόχος μου είναι να προωθήσω την ανανέωση στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ανανέωση δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας και προσώπων. Πρωτίστως είναι θέμα ιδεών, νοοτροπιών, ήθους και πρακτικών. Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από αλλαγή γενιάς που θα φέρει μπροστά νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από βαρίδια. Θέλω να δώσω πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα, αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται καλά, για να επιστρέψουν και να συμβάλουν στην εθνική ανάταση. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια παράταξη που θα νοιάζεται για τη γενιά των γονιών μας και θα οραματίζεται για τη γενιά των παιδιών μας.

Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας, σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Επιθυμώ να συνεισφέρω στη συγκρότηση ενός νέου, ανοιχτού κόμματος, που θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό. Ενα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα προσφέρει στη χώρα μια προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, όχι ένα αρχηγικό κόμμα βολέματος των φίλων του εκάστοτε αρχηγού. Ενα κόμμα με ήθος και αρχές που θα θυμίσει στους πολίτες ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Ενα κόμμα για εκείνους που θέλουν να κάνουν κι όχι για εκείνους που θέλουν να γίνουν.

Η δημοκρατική παράταξη δεν πρέπει να είναι δεκανίκι κανενός. Στις επόμενες εκλογές οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο προτίμησης των πολιτών και όχι να πολιτευόμαστε ως απλό συμπλήρωμα κυβερνητικών σχημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθετα το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, εάν το απαιτήσουν οι ψηφοφόροι με την επιλογή τους στις κάλπες. Αυτή η επιλογή όμως δεν θα γίνει για να βολευτούν σε καρέκλες ορισμένοι, αλλά για την εφαρμογή του προγράμματός μας μέσω της κατάρτισης ρητής προγραμματικής συμφωνίας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι προτιμότερο να περιοριστούμε στο ρόλο της λογικής αντιπολίτευσης.

Το στοίχημα για όλους όσοι αγωνιούμε για τη μελλοντική προοπτική της παράταξης είναι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής. Ελπίδα μου είναι ότι η μαζικότητα της συμμετοχής, πέρα από πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη για την παράταξη, θα ισχυροποιήσει το εγχείρημα σε τέτοιο βαθμό, που θα εξασφαλίζει και τη μελλοντική ενότητα. Το θεωρώ αυτονόητο ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. 

Σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα παραμείνω εδώ, όπως έκανα άλλωστε και στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Την επόμενη μέρα των εκλογών, θα είμαστε όλοι νικητές. Κάθε μεγάλη αλλαγή συμβολίζεται από τη γενιά της, η γενιά του πολυτεχνείου, η γενιά της αλλαγής... Σε κάθε μεγάλη κρίση, η χώρα υπερέβη την κρίση μέσω της αλλαγής γενιάς. Η εξέλιξη της παράταξης έχει ιστορικά παίξει ρόλο στην εξέλιξη της χώρας. Εγγυώμαι για την αλλαγή σελίδας, και δεσμεύομαι ότι δεν θα προδώσω ποτέ την εμπιστοσύνη των πολιτών.