Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 08:29

O Mεσσήνιος υπ. ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Μπάκας στην “Ε”: «Aπάντηση στην οικολογική και οικονομική κρίση με ριζικές αλλαγές σε παραγωγή και κατανάλωση»

O Mεσσήνιος υπ. ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Μπάκας στην “Ε”: «Aπάντηση στην οικολογική και οικονομική κρίση με ριζικές αλλαγές σε παραγωγή και κατανάλωση»

Αν και τα τελευταία 28 χρόνια είναι κάτοικος Μυτιλήνης, η καρδιά του βρίσκεται και στην Καλαμάτα στην οποία πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Μπάκα, συνεπικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Ο κ. Μπάκας μιλάει στην “Ε” για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, τις βασικές προτάσεις του κόμματός του, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για το προσφυγικό, στο οποίο κομβικό ρόλο είχε το νησί της Λέσβου, όπου διαμένει.

 

- Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών;

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, και για μια ακόμη φορά από ό,τι φαίνεται η πολιτική σκηνή της Ελλάδας ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέρα από την ουσία της ελληνικής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έκανε πολλά βήματα πίσω, τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, δημοκρατίας, στοιχεία που αποτέλεσαν τον πυρήνα των αρχών της ευρωπαϊκής ιδέας και έπαψαν πια να θεωρούνται δεδομένα. Η άνοδος των συντηρητικών την προηγούμενη δεκαετία, η οικονομική κρίση και η παρέλκυση από το στόχο της Ε.Ε. για κοινωνική συνοχή, είχε συνέπεια την έκρηξη των λαϊκίστικών κομμάτων, ακροδεξιών και εθνικιστών. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική, ανθρωπιστική, οικολογική και κοινωνική απάντηση για την Ευρώπη αλλά και για την ανθρωπότητα.

Το δίλημμα για μας και τα παιδιά μας είναι: Προοδευτική απάντηση με δημοκρατία, ειρήνη με περιβαλλοντική ποιότητα και ευημερία, ή ακροδεξιά - εθνικισμός με αυταρχισμό, ανισότητες, περιβαλλοντική υποβάθμιση και βία; Στις ευρωεκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δηλώνουμε παρόντες να δώσουμε τη μάχη μας για την εκπροσώπηση της πολιτικής οικολογίας της Ελλάδας στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

 

- Ως συνεπικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων ποια είναι τα βασικά σημεία της πρότασης του κόμματός σας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντούν στην οικολογική και οικονομική κρίση, με ριζικές αλλαγές στις προτεραιότητες της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης. H κλιματική αλλαγή είναι η πιο χαρακτηριστική πρόκληση της εποχής μας. Αν δεν τιθασεύσουμε την κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο όλεθρο και να καταστήσει πολλά μέρη του πλανήτη ουσιαστικά μη κατοικήσιμα.

Περαιτέρω, οι προτεραιότητες των Οικολόγων Πράσινων για το Ευρωκοινοβούλιο σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη διατροφή και το περιβάλλον. Το όραμά μας για την Ευρώπη είναι το όραμα για μια Ευρώπη που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε νέες αξιόλογες θέσεις εργασίας. Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Που προστατεύει τους πολίτες της και τους δίνει εξουσία. Που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και στηρίζει το κράτος δικαίου. Που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που προσφέρει στους πολίτες της, πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω σε μια πλήρη πολυεπίπεδη δημοκρατία, στην οποία όλες οι δημόσιες αποφάσεις λαμβάνονται με διαφάνεια, από εκλεγμένους και πολιτικά υπόλογους εκπροσώπους.

 

- Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα είναι η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Ποια η στάση σας σε αυτό το θέμα;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ξεκινούν έρευνες και εξορύξεις χωρίς η κοινωνία να γνωρίζει δυστυχώς ότι παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα, με οφέλη πολύ μικρότερα από αυτά που νομίζουμε ότι θα έχουμε. Οι εξορύξεις επιβαρύνουν τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και τη διατροφή μας. Σε μια εποχή που σχεδόν όλος ο κόσμος έχει δεσμευτεί σε μια πορεία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες και στροφής προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα φαίνεται ότι οπισθοδρομεί ξεκινώντας μακρόχρονες διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου στη στεριά και στη θάλασσα, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αβέβαια οικονομικά αποτελέσματα. Ας θυμηθούμε τις επιπτώσεις του ναυαγίου που συνέβη ανοικτά της Πύλου το 1980, όταν περίπου 100.000 τόνοι πετρέλαιο διέφυγαν στη θάλασσα και η ρύπανση έφτασε σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων από το σημείο του ναυαγίου. Ας φανταστούμε μόνο τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στην περιοχή μας σαν αυτό των πετρελαιοπηγών του Κόλπου του Μεξικού του 2010, με τη διαρροή 4,9 εκατ. βαρελιών, και τις επιπτώσεις του για το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό, την αλιεία και συνολικά την οικονομία του τόπου μας. Η απόλυτη καταστροφή!

 

- Δραστηριοποιείστε χρόνια στη Λέσβο, περιοχή που αποτέλεσε το επίκεντρο των προσφυγικών ροών. Πώς το διαχειρίστηκε η τοπική κοινωνία και οι αρχές και ποια είναι πλέον η εικόνα στο νησί;

Αναμφισβήτητα το 2015 ζήσαμε ιστορικές στιγμές. Η Λέσβος ήταν το «Ellis island» της Ευρώπης, δεχόμενη περίπου 600.000 πρόσφυγες κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν, χώρες που πλήττονται από πολυετείς πολέμους. Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι ντόπιοι εθελοντές στην αρχή, αλλά και χιλιάδες ξένοι που ήρθαν μετά, πάλεψαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, διασώζοντας την τιμή όλης της Ευρώπης, όλου του πολιτισμένου κόσμου θα μπορούσα να πω, δείχνοντας στην πράξη ότι ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης η ανθρωπιά μπορεί να νικήσει.

Είναι σίγουρο ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή της Ευρώπης οι κοινωνίες θα αντιδρούσαν πολύ άσχημα, αλλά η Μυτιλήνη της προσφυγιάς και της βαθιάς δημοκρατικής παράδοσης έμεινε όρθια στις κρίσιμες εκείνες στιγμές. Τώρα η εικόνα στο νησί είναι εντελώς διαφορετική. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν πέσει πολύ, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, αλλά το πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός τους στα νησιά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί ένταση τόσο στους ίδιους όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να επιταχυνθεί η γραφειοκρατία, να εξασφαλιστούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα που μας έχει στηρίξει πάρα πολύ στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζουμε τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

- Μεγαλώσατε στην Καλαμάτα και ως Μεσσήνιος έχετε εικόνα του τόπου μας και των αναγκών του. Γιατί κάποιος Μεσσήνιος πρέπει να ψηφίσει Μιχάλη Μπάκα και Οικολόγους Πράσινους στις ευρωεκλογές;

Οπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά πλέον σε όλους, στη χώρα μας αλλά και στη Μεσσηνία. Εντονες βροχές και καταστροφικές πλημμύρες στην Καλαμάτα, φωτιές στον Ταΰγετο, που ακόμα ανεβαίνω το καλοκαίρι στον Προφήτη Ηλία και πέρασα τα καλοκαίρια μου στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, κατολισθήσεις στα χωριά της Αλαγονίας, μείωση της αγροτικής παραγωγής, είναι οι άμεσες και ορατές επιπτώσεως με απώλειες ακόμα και ανθρώπινων ζωών στη χώρα μας, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Οφείλουμε να δράσουμε, όχι αύριο αλλά σήμερα, και να εκλέξουμε αυτούς που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την κλιματική αλλαγή.

Θέλουμε να μεταβούμε πανευρωπαϊκά από τη βιομηχανική γεωργία και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) σε βιώσιμες μορφές γεωργίας, όπως οι βιολογικές και αγροοικολογικές λύσεις, όπου η Ε.Ε. θα επιβραβεύει τους εγχώριους παραγωγούς μικρής κλίμακας σαν τους δικούς μας που παράγουν καθαρά ποιοτικά τρόφιμα, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η προώθηση του σιδηροδρόμου είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας, και ελπίζω όπως έφυγα με το τρένο από την Καλαμάτα το '91 για το πρώτο μου ταξίδι ως φοιτητής, σύντομα να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ποιοτικά, γρήγορα και ασφαλή τρένα στη Μεσσηνία. Τέλος οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε πολιτικές που προωθούν ποιοτικό, οικολογικό και υπεύθυνο τουρισμό, ώστε να διατηρεί την ποιότητα του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Εκτός από μένα στο ευρωψηφοδέλτιο συμμετέχει και η Σταυρούλα Χανδρινού-Μάκαρη, και πιστεύω ότι διαβάζοντας το πρόγραμμά μας, οι Μεσσήνιοι φίλοι θα μας υποστηρίξουν ώστε να έχουμε έναν/μία Οικολόγο Πράσινο/η ευρωβουλευτή για την επόμενη πενταετία.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα και τα τελευταία 28 χρόνια ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, ενώ ερευνητικά έχει ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά οικονομικά και την περιβαλλοντική πολιτική. Εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει σε εθελοντικές και οικολογικές ομάδες, ενώ συμμετέχει σε προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε φορείς και σχολεία. Τον ελεύθερο χρόνο του φωτογραφίζει, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Μέλος των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) από το 2007, συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, τέως περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον "Οικολογικό Ανεμο" ενώ έχει διατελέσει και εκπρόσωπος των ΟΠ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (2016-2018).