Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 09:06

Κλιμάκιο Ν.Δ στη Μεσσηνία: Καθησυχαστικός ο Συρίγος για χρονοδιάγραμμα έργων

Γράφτηκε από την
Κλιμάκιο Ν.Δ στη Μεσσηνία: Καθησυχαστικός ο Συρίγος για χρονοδιάγραμμα έργων

Καθησυχαστικός για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής της Μεσσηνίας εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας μαζί με το γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου.

Ο υφυπουργός υποστήριξε χωρίς να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των  μεγάλων έργων αν και υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης ο κ. Συρίγος υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η στάση της Μεσσηνίας θέτει το τοπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Δεν φάνηκε όμως να γνωρίζει ότι οι αποφάσεις Αποστόλου και Γεωργαντά άνοιξαν διάπλατα την πόρτα της ευρωπαϊκής αγοράς στις ελιές Καλαμάτας από την… Τουρκία από την Αίγυπτο. Ο υφυπουργός τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το ελαιόλαδο να εξάγεται τυποποιημένο.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για το ρυθμό των μεγάλων έργων υποδομής ο κ. Συρίγος είπε μεταξύ άλλων : «Ούτως ή άλλως, αυτά τα έργα στα οποία αναφερόμαστε δεν ήταν να ολοκληρωθούν τώρα. Είχαμε χρόνο υλοποιήσεως στα επόμενα χρόνια. Σαφώς και υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι τόσο σημαντικές που θα εκτρέψουν την ολοκλήρωση των έργων για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Ο γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για την λειτουργία του Μεγάρου Χορού είπαν ότι θα προσληφθεί καλλιτεχνικός διευθυντής για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού, του Ανοιχτού Θεάτρου και της Ηλέκτρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ο κ. Συρίγος είπε: « Είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στην προσέγγισή του.  Ως Μεσσήνιος αντιλαμβάνομαι απολύτως την ευαισθησία των συντοπιτών μου για το θέμα της αναγνωρίσεως προϊόντος με την ονομασία Ελιά Καλαμάτας. Από κει και πέρα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προσπαθούν να αποσύρουν τα προϊόντα τα ελληνικά με τη δικαιολογία ότι δημιουργείται σύγχυση ως προς τον καταναλωτή ως προς το τι είναι η Ελιά Καλαμάτας ή η ένδειξη Καλαμάτα και χρειάζεται σύνεση. Και από πλευράς παραγωγών στη Μεσσηνία και από πλευράς παραγωγών σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που παράγεται ελιά τύπου Καλαμάτας. Το λέω αυτό διότι οι αγορές αυτή τη στιγμή έχουν τεράστιες ανάγκες και όλοι οι παραγωγοί ελιάς της Ελλάδας δεν φτάνουν να τις καλύψουν. Χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στη διαχείριση αυτού του θέματος. Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είπε την άποψή του το Υπουργείο Γεωργίας. Εκείνο που πρέπει να έχουμε κατά νου και αυτό είναι πραγματικά έκκληση προς τους συντοπίτες μου είναι να μην οδηγηθούμε σε μειονεκτική θέση έναντι των διεθνών ανταγωνισμών μας ανταγωνιστών μας. Δεν είναι θέμα Καλαμάτας. Σπάρτης Τριπόλεως είναι θέμα διεθνών ανταγωνιστών. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαχείριση του»

Ο κ. Συρίγος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτόγεννη  τομέα τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο.

Ο γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου μιλώντας για τα έργα στη Μεσσηνία είπε  ότι εκτελούνται περισσότερο από 25 έργα και προϋπολογισμού άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ. «Προσπαθούμε πάντα κάτω από  το συντονισμό της κυρίας υπουργού να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες που υπήρχαν στο χώρο. Και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα που ακόμα έχουμε να κάνουμε. Είμαστε όλοι εδώ στην εργαζόμαστε, όπως είπα και με όλους τους τοπικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου πραγματικά να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος όλων μας των πολιτών και της χώρας» δήλωσε ο κ. Διδασκάλου. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER