Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 22:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ Τριφυλίας για τον νέο δικαστικό χάρτη

 

«Ο νέος δικαστικός χάρτης που παρουσίασε η κυβέρνηση βρίσκει κάθε Τριφύλιο απέναντί του, επειδή αποτελεί κομβικό σταθμό στην πορεία συστηματικής απαξίωσης που απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον αυτού του τόπου» τονίζεται σε ανακοίνωση των Οργανώσεων Μελών Τριφυλίας του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων).

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνουν επίσης ότι θα συμμετέχουν στο παντριφυλιακό συλλαλητήριο συλλόγων και φορέων της Τριφυλίας την Πέμπτη στις 12:30 μ.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον υπουργό αλλά και στους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον χάρτη.

Αναλυτικά επισημαίνεται: «Ο νέος δικαστικός χάρτης που παρουσίασε η κυβέρνηση βρίσκει κάθε Τριφύλιο απέναντί του, επειδή αποτελεί κομβικό σταθμό στην πορεία συστηματικής απαξίωσης που απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον αυτού του τόπου. Αντί να ερημώνουμε τον τόπο μας και να στέλνουμε τα παιδιά μας μετανάστες στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, ας τραβήξουμε εδώ μια γραμμή αντιστρέφοντας αυτή την πορεία. Δίνουμε μαζικά το "παρών" στις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων για να μην περάσει ο δικαστικός "Καλλικράτης". Συμμετέχουμε όλοι στο παντριφυλιακό συλλαλητήριο συλλόγων και φορέων της Τριφυλίας την Πέμπτη στις 12:30 μ.μ. (στο Δικαστικό Μέγαρο) στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον υπουργό αλλά και στους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, με τον επικεφαλής του Μανώλη Μάκαρη, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη στήριξή μας στην κλιμάκωση του αγώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταργείται μεταξύ άλλων το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) και υποβαθμίζεται το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας σε παράλληλο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, χωρίς οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων. Προσέτι περιορίζεται η τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας εντός των ορίων του Δήμου Τριφυλίας και επομένως αφαιρείται η περιφέρεια Ειρηνοδικείου Φιγαλείας και των τέως Δήμων Είρας, Δωρίου και Νέστορος (Χώρας), της Φιγαλείας προσαρτάται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας, των Είρας και Δωρίου στο κεντρικό Μεσσηνίας και της Χώρας στο νεότευκτο περιφερειακό Πρωτοδικείο Πύλου. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια αλυσίδα μέτρων ερημοποίησης (αντί για μέτρα αποκέντρωσης), όπως υποβάθμιση των μονάδων υγείας, κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων. Μαζί με τα δικαστήρια απειλούνται η τοπική κοινωνία, καθώς επίσης και τα δικηγορικά γραφεία, και μια σειρά από επαγγέλματα, υπηρεσίες και εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μικρόκοσμο των δικαστηρίων. Η σύμπτυξη των υπηρεσιών θα προκαλέσει αμέσως μια οργανωτικά χαώδη κατάσταση, η οποία θα επιφέρει σύγχυση, ταλαιπωρία στους εμπλεκόμενους και κυρίως στους πολίτες και περαιτέρω καθυστέρηση απόδοσης της δικαιοσύνης. Αλλά και σε δεύτερο χρόνο, βλέπουμε ότι ο δικαστικός "Καλλικράτης" και η μεταφορά των οργανικών θέσεων φέρνει πολύ κοντά στον ορίζοντα το οριστικό κλείσιμο των δικαστηρίων και όσα αυτό συνεπάγεται. Όσοι υποτιμούν αυτή την προοπτική, ξεχνούν πως η δικαιοσύνη δεν αποτελεί απλώς υπηρεσία αλλά κοινωνικό αγαθό και ότι είναι μία από τις τρεις διακεκριμένες εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τα δικαστήρια της χώρας είναι τόσο άδικο και τόσο κακογραμμένο, που δικαίως το υπουργείο το έκρυβε τόσους μήνες προσπαθώντας με πολιτικό αλισβερίσι και επικοινωνιακή σπέκουλα να ξεγελάσει τις αντιστάσεις. Η κυβέρνηση δείχνει να νοσταλγεί την εποχή της τρόικας, αφού στο όνομα μιας δανειακής υποχρέωσης προχωρά χωρίς ειλικρινή διάλογο και χωρίς κανένα σχεδιασμό στην απορρύθμιση της απόδοσης δικαιοσύνης. Ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης μιλά για "εγκληματική παρέμβαση στο επί εκατονταετία και πλέον θεσμικό πλαίσιο". Επίσης χαρακτηρίζει "έωλη και ψευδεπίγραφη την επίκληση περί επιτάχυνσης της δικαιοσύνης από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις, καθώς η πείρα έχει αποδείξει ότι όπου συνενώθηκαν στο παρελθόν (το 2013) έδρες ειρηνοδικείων κανένα βελτιωτικό αποτέλεσμα στην επιτάχυνση δεν σημειώθηκε". Προσέτι οι καταργήσεις ειρηνοδικείων είναι "ευθέως αντίθετες και με τη διεθνή δικαιική πρακτική”. Παλεύουμε για ένα άλλο σχέδιο με ενίσχυση των θεσμών της δικαιοσύνης και με μια έννοια πραγματικής δικαιοσύνης στο κέντρο των κοινωνικών διεκδικήσεων».