Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 15:53

Αλέξης Χαρίτσης για το ναυάγιο της Πύλου: “Εναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει”

Αλέξης Χαρίτσης για το ναυάγιο της Πύλου: “Εναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει”

 

“Ακριβώς έναν χρόνο πριν ξυπνούσαμε συγκλονισμένοι από την είδηση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου”, επισημαίνει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και σημειώνει:

“Τα όσα ζήσαμε εκείνο το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν με λέξεις. Το δράμα, ο πόνος, η απόγνωση των ανθρώπων που έχασαν ολόκληρες οικογένειες.

Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν εκείνη τη νύχτα. Ίσως το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Στην θάλασσα που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υγρό τάφο για ανθρώπους, που αναζήτησαν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια.

Έναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Έναν χρόνο μετά οι διασωθέντες, οι συγγενείς των νεκρών ζητούν δικαίωση για ένα έγκλημα χωρίς ενόχους.

Έναν χρόνο μετά η λογική της Ευρώπης φρούριο, των αποτροπών, των πνιγμένων προσφύγων βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη των ευρωεκλογών. Το σκοτάδι της ακροδεξιάς απλώνεται παντού.

Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα απέναντι στην Ευρώπη που δολοφονεί, στην Ευρώπη των Push Backs. Ζητάμε τον σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, των προσφύγων και μεταναστών, για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου της Καλαμάτας και να αφεθούν ελεύθεροι οι 9 διασωθέντες που κατηγορήθηκαν ως διακινητές”.