Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 14:13

Βούτσης στο eleftheriaonline.gr: "Αμεσα εκλογές και συνεργασίες ακόμα και με αυτοδυναμία"

Γράφτηκε από τον

Την εκτίμησή του ότι πάμε για εκλογές σύντομα, μέσα στο Σεπτέμβριο, τόνισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο eleftheriaonline.gr, στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή» και παρατήρησε πως «χρειάζεται μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση για ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει ένα θετικό, αναπτυξιακό πρότυπο».

Εκτίμησε πως είναι πιθανή η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεσήμανε ότι έστω κι έτσι θα επιδιώξει συνεργασίες. Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νέας κυβερνητικής θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής μέσα από διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής επεσήμανε ότι «δεν έχει άλλο δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και όλοι μας ως υπουργοί, από το να βάλουμε το μαχαίρι να φθάσει έως το κόκαλο.

 

- Είστε αισιόδοξος ότι η πορεία της χώρας με τις νέες υποχρεώσεις της που επιβάλλει το 3ο μνημόνιο, μπορεί αποτελεσματικά να στηριχθεί σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια;

«Δεν πιστεύουμε στα μνημόνια. Μία πραγματική πορεία ανασυγκρότησης της χώρας θα απαιτούσε κυρίως την επενδυτική διάσταση αυτής της συμφωνίας και ακόμα μεγαλύτερη, όπως επίσης και την τακτοποίηση του θέματος του χρέους. Τα λεγόμενα προαπαιτούμενα και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις υπακούουν στον κανόνα και των δύο πρώτων μνημονίων. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, σε τελευταία ανάλυση, είναι υφεσιακά μέτρα. Μερικές μεταρρυθμίσεις που όμως δεν είναι προαπαιτούμενα σε αυτό το μνημόνιο, όπως αυτό που συζητούμε τώρα και έπρεπε να το έχουμε κάνει από τον πρώτο μήνα, το ζήτημα του πλαστικού χρήματος που θα μας διευκόλυνε πάρα πολύ στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ήταν απαραίτητες εδώ και πολλά χρόνια».

 

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εντολή για έξοδο από το ευρώ. Είχε, όμως, εντολή για νέο πιο σκληρό μνημόνιο, που τελικά αποδέχθηκε κι εφαρμόζει;

«Σίγουρα δεν είναι το πιο σκληρό μνημόνιο. Πρόκειται για μια ρητορεία που έχει να κάνει για μια συμφωνία που γίνεται από την Αριστερά. Και ως εκ τούτου δεν συγχωρείται εύκολα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα μνημόνια που είχαν ισχυρότατες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και που οδήγησαν σε ανεργία στον ιδιωτικό τομέα στο 27%. Δεν επιλέγουμε μνημόνια. Ολες οι συμφωνίες αυτού του τύπου είναι κακές συμφωνίες. Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά μνημόνια. Είναι μία πολιτική λιτότητας και ύφεσης. Είναι η περίφημη προτεσταντική τευτονικής αντίληψης και σύλληψης πολιτική της γερμανικής Ευρώπης. Και με αυτή την έννοια χρειαζόμαστε μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση, διότι εντολή δεν είχαμε είναι σαφές, μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση για ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει ένα θετικό, αναπτυξιακό πρότυπο. Διότι δεν θα είναι η πολιτική της κυβέρνησής μας, ούτε αν δεν γίνονταν εκλογές, πόσω μάλλον αν γίνουν κιόλας, το μνημόνιο.  Εμείς θα είμαστε συνεπείς με ό,τι υπογράψαμε, αλλά συν τω χρόνω θα πάρουμε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα και θα αξιοποιήσουμε πολύ τις επενδύσεις και το ζήτημα της ελάφρυνσης από το χρέος, ώστε να απαλυνθούν, να ελαφρυνθούν ή και να αποδομηθούν στοιχεία αυτού του μνημονίου. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση, την οποία θα προκαλέσουμε στο βαθμό που δεν έχουμε τη δεδηλωμένη στη Βουλή, εδώ και αρκετό καιρό».

 

- Δηλαδή, πάμε σε εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται, μέσα στο Σεπτέμβριο;

«Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

 

 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

-  Είναι κάποια ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τα ξεχνάει. Είναι πολιτικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά φαίνεται να χάθηκαν στην πορεία. Θα υλοποιηθούν ή θα μείνουν στα λόγια;

«Αυτή την κατεύθυνση την έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό ενεργοποιήσει. Μην νομίζετε πως είναι κάτι εύκολο. Τα αποτελέσματα θα είναι συγκλονιστικά και ίσως αρκετά σύντομα. Δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάστηκε να κάνουμε ειδική διυπουργική με τον τελευταίο ανασχηματισμό για τη διαφθορά, με υπουργούς και υφυπουργούς από αρκετά υπουργεία, να κάνουμε την Ειδική Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς, να κάνουμε υπουργό τον κ. Νικολούδη, να ανοίξουμε φακέλους, να στείλουμε φακέλους στον εισαγγελέα, να επανενεργοποιήσουμε ιστορίες με Εξεταστικές στη Βουλή. Επανεκκινήσαμε μία διαδικασία. Θα σας πω κάτι, που δεν είναι ακριβώς είδηση, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε, για να δείτε τι μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν για το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς». 



- Τι αφορά ακριβώς;

«Δεν αφορά μόνο κάποιες περσόνες, κάποια μεγάλα γνωστά πρόσωπα, λίστα Λαγκάρντ κ.λπ. Δυστυχώς αφορά και ένα μέσο όρο πολιτών. Εχει αποκαλυφθεί ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο με χιλιάδες ταμειακές μηχανές που δηλώθηκε ότι χάθηκαν, για τις οποίες αποζημιώθηκαν, αλλά διοχετεύθηκαν στο εμπόριο. Προ ημερών είχαν αποκαλυφθεί πέντε τέτοιες μηχανές σε ένα κέντρο που ήταν ένας πολύ γνωστός τραγουδιστής -ο οποίος πιθανότατα δεν είχε και ιδέα- που έβγαζαν κανονικότατες αποδείξεις, αλλά δεν ήταν συνδεδεμένες με το υπουργείο Οικονομικών. Από όσο γνωρίζω, μιλάμε για 10.000 ταμειακές μηχανές. Αντιλαμβάνεστε την ύλη της φοροδιαφυγής μόνο από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, που μπορεί να είναι από 2, 3, 4 χρόνια και εγώ δεν ξέρω πόσο και σε ποιο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Δεν έχει άλλο δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και όλοι μας ως υπουργοί, από το να βάλουμε το μαχαίρι να φθάσει έως το κόκαλο. Και εφόσον από τους εταίρους δανειστές σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολο, παρά μόνο εάν ενδεχομένως αγγίξουμε πάρα πολύ υψηλά πρόσωπα, να υπάρχουν ενστάσεις. Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε πολύ αποφασιστικά και θα αποκατασταθεί και ένα πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης στον κόσμο, πέραν της πραγματικής ενίσχυσης που θα υπάρξει στην ελληνική οικονομία και πέραν της διαφάνειας, που είναι απαραίτητο μέγεθος για μια υγιή οικονομία».

 

- Στο ΣΥΡΙΖΑ η ρήξη φαίνεται οριστική. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα θα μπορούσε να αποφευχθεί η διάσπαση και με ποιες προϋποθέσεις;

«Η προσωπική μου διάθεση και θέληση -και το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους- ήταν και είναι να υπάρξει μια συνύπαρξη, μια συγκατοίκηση, μια προωθητική συντροφική συνέχιση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα απαιτούσε δύο προϋποθέσεις, οι οποίες για την ώρα που συζητάμε ενδεχομένως να είναι πολύ αργά, δεν ικανοποιούνται από όσους συντρόφους συναποτελούν την Αριστερή Πλατφόρμα. Προϋπόθεση πρώτη είναι αυτή που υπάρχει σε κάθε κόμμα, δηλαδή μια πειθάρχηση στους κοινούς κανόνες, στους κανόνες της δημοκρατίας, στο ποιες αποφάσεις είναι πλειοψηφικές. Το δεύτερο, θα έπρεπε από την πλευρά των συντρόφων να υπάρχει μέσα στη Βουλή μία κοινή λειτουργία και να μην φθάνουμε σε αυτά τα πρωτοφανή, τα οποία έγιναν. Εύλογα κατά τα άλλα, διότι ήταν πρωτοφανείς και οι προκλήσεις στις οποίες κληθήκαμε να απαντήσουμε και με τρόπο, π.χ. ψήφιση μνημονίου, που δεν ήταν στις αρχές μας. Το κατανοώ, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές. Δηλαδή, έγινε 4 φορές ήδη. Επί της ουσίας η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει εδώ και καιρό τη δεδηλωμένη, με βάση την απόσυρση της εμπιστοσύνης από πλειάδα 30 -­ 35 βουλευτών της Αριστεράς. Αυτό είναι πραγματικό γεγονός και πρέπει να αρθεί. Αρα, θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους και να τις πάρουν πάρα πολύ σύντομα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Φοβάμαι, όμως, πως ήδη είναι αργά».

 

- Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή θα επισπεύσει, θα επιταχύνει τα πράγματα;

«Νομίζω πως δεν θα γίνει ποτέ. Δεν θα γίνει συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης. Και για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα αντιληφθεί όταν είχε υπάρξει ως διαρροή από συζητήσεις που γίνονταν στο κυβερνητικό επιτελείο. Γιατί μια τέτοια συζήτηση δεν θα είχε αντικείμενο, καθώς σύμπασα η αντιπολίτευση έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Ηδη η Αριστερή Πλατφόρμα εκ προοιμίου είπε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Αρα το να περνούσαμε 3 μέρες σε εθνική θέαση η Αριστερά να τρώει τις σάρκες της, δεν θα ήταν ό,τι το καλύτερο, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τους συντρόφους που μπορεί να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο, αλλά ελπίζω οι γέφυρες πάντα να μείνουν ανοιχτές».

 

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

- Οι εκλογές είναι βέβαιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αυτοδυναμία; Αν δεν πετύχει την αυτοδυναμία που μοιάζει με όνειρο, με ποιους θα συνεργαστεί;

«Αυτοδυναμία με το σημερινό εκλογικό νόμο, τον οποίο δεν προλάβαμε να αλλάξουμε. Διότι έχουμε πει καθαρά ότι μέσα στη θητεία της κυβέρνησης της Αριστεράς θα πάμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Δηλαδή σε πρόταση για αναθεωρητική Βουλή, στην οποία ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας θα προτείνουμε την απλή αναλογική. Το να αλλάζαμε τον εκλογικό νόμο, όπως ζητήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης ad hoc, για μια χρήση, απλώς τώρα για να γίνει παρένθεση η Αριστερά, δεν θα το κάναμε. Κανείς δεν μας υποχρέωνε να το κάνουμε και δεν θα είχαμε την ηθική υποχρέωση προς τον κόσμο της Αριστεράς που έχει ματώσει για την απλή αναλογική. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, να βγούμε από την αντάρα του κάθε μήνα πέφτετε, γίνεστε παρένθεση, capital control κ.λπ., να μπούμε σε μια κανονικότητα, να δώσουμε τα δείγματα γραφής της αριστερής διακυβέρνησης, έστω μέσα στις συνθήκες της δανειακής συμφωνίας και ύστερα, στο πλαίσιο αυτής της θητείας θα δρομολογήσουμε την απλή αναλογική. Λέω λοιπόν τώρα, ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας. Δηλαδή, με 36,5% είχαμε 149 βουλευτές. Το να διεκδικήσουμε και θα διεκδικήσουμε το να έχουμε πάνω από 150…».

 

Δεν θα επηρεάσει η διάσπαση, η αποχώρηση;

«Το πώς θα καταμετρηθεί αυτό σε επίπεδο εκλογικής επιρροής επιτρέψτε μου να μην σπεύσω να βγάλω χρησμούς, όπως έχουν βγάλει στελέχη από τη δική μας πλευρά που λένε ότι '"δεν έχει καμία τύχη, ότι ο Αλαβάνος ή το plan b ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποτέ δεν έγραψαν νούμερο σημαντικό, ήταν κάτω από 1%". Κάθε κατάσταση είναι καινούργια, είναι πρωτόγνωρη. Πιστεύω όμως ότι η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά της πολιτικής και της προσωπικότητας του πρωθυπουργού είναι τέτοια στο χώρο τον ευρύτερο της Κεντροαριστεράς, ακόμα και στις παρυφές της Κεντροδεξιάς, που εκλογικά είναι δυνατόν το ποσοστό να είναι ποιοτικά διαφορετικό, αλλά και μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά. Αρα, να μην αποκλείσουμε καθόλου το θέμα της αυτοδυναμίας.

Παρόλα αυτά ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, επειδή συνειδητοποιήσαμε όλοι μας ότι δεν είναι δυνατόν ακόμα με 151 και με 162 βουλευτές που είχαμε, να κυβερνήσεις και να κάνεις τομές. Είναι φανερό ότι θα πάμε σε προσπάθειες στήριξης, ανοχής ή και συνεργασίας με άλλα κόμματα μετεκλογικά. Επ’ αυτού δεν μπορώ -και η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου απέδειξε ότι είναι σωστό- να προεικάσω από τώρα οτιδήποτε. Θα σας θυμίσω την προηγούμενη φορά πόσο ξένο ήταν για τον τόπο να γίνει μια συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Ομως έγινε σε 24 ώρες. Κράτησε και 7 μήνες χωρίς να έχουμε μεγάλες δυσκολίες, χωρίς να έχουμε καμία προγραμματική συμφωνία. Αρα, είναι πολύ νωρίς αν δεν δει κανείς το συσχετισμό που θα διαμορφωθεί και τη μετεκλογική τάση. Το σύνθημα, την εντολή που θα δώσει ο κόσμος προς τα πού να κινηθούν τα πράγματα. Εκεί είναι η τέχνη τού να υπάρξουν οι συνεργασίες οι οποίες θα κρατήσουν σταθερή την αριστερή προωθητική πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε και προσδοκούμε να εφαρμόσουμε. Αλλιώς δεν έχουμε καμία κάψα για την εξουσία».

 

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

- Στην αρχή μιλούσατε για αναδιάρθρωση του "Καλλικράτη". Στην πορεία ξεχάστηκε. Αναβλήθηκε, ανεστάλη ή ακυρώθηκε; Είχε γίνει λόγος για περισσότερους και μικρότερους δήμους.

«Δεν ήταν έτσι. Είχαμε πει ότι θα πάμε σε μια αναδιάρθρωση ριζική του "Καλλικράτη", για την οποία είχαμε βάλει ως όριο ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι του χρόνου το Πάσχα, με συζήτηση που θα ξεκινούσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και βέβαια με τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης, που θα αφορούσε κυρίως τις αρμοδιότητες, τους πόρους, τις αλληλοεπικαλύψεις. Δηλαδή, τα προβλήματα τα λειτουργικά που παρουσίασε ο "Καλλικράτης". Και είχαμε πει ότι το εδαφικό, το ζήτημα των δήμων θα εξεταζόταν τελευταίο. Διότι αλλιώς εκ των πραγμάτων θα κάλυπτε την ουσιαστική συζήτηση για τα άλλα θέματα και σε ό,τι μας αφορούσε θα έφθανε το πολύ ­- πολύ μέχρι καμιά 50αριά δήμους. Είτε νησιωτικούς, όπου είναι καταφανής η αστοχία του να είναι ένας δήμος ολόκληρο νησί, η Λέσβος, η Κέρκυρα κ.λπ. Είτε θα αφορούσε σε δήμους, όπου οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι λίγοι κάτοικοι. Προς το τέλος αυτής της μεταρρύθμισης, όποτε και αν γίνει από την πλευρά μας, θα γίνει μία λελογισμένη αλλαγή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τη λειτουργικότητα. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παιχνίδι, αυτά τα τακτικίστικα τα έκαναν οι παλαιότεροι ­ όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπουν σε έναν τζόγο, να αρχίσουμε να κλείνουμε ματάκια. Αντιλαμβάνεστε τι διαλυτικό θα ήταν για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει υποστεί 60% με 65% απομείωση των πόρων της. Αν αρχίζαμε ένα τέτοιο παιχνίδι, θα ήταν τακτικίστικο, λαϊκίστικο, έξω από τις ανάγκες του χώρου και θα ήταν και ανεύθυνο. Διότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή -και κει την "πάτησαν" με τη γρήγορη εφαρμογή του "Καλλικράτη"-, οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή προϋποθέτει μια μεγάλη προίκα. Τότε είχε μπει ως προϋπόθεση 4 δισ. ευρώ σε λεφτά του 2009 ως πρώτη αναγκαία προίκα, για να γίνει αυτή η αλλαγή. Μπήκαμε στην κρίση, δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και στις Περιφέρειες και στους δήμους. Αρα, λοιπόν τώρα σε συνθήκες κρίσης να λέγαμε εμείς ότι πάμε σε μαζικές αλλαγές τη στιγμή που αγωνιούμε για επιδόματα, παιδικούς σταθμούς, "Βοήθεια στο Σπίτι", θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο. Δεν υπήρχε περίπτωση να προσχωρήσουμε σε αυτή την ιδέα. Και ευτυχώς δεν μας πιέζει και κανείς».

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

- Πώς βλέπετε την εικόνα, το παρόν, αλλά και το μέλλον, την προοπτική ανάπτυξης της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου;

 «Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μετά από 5 χρόνια εκτεταμένης ύφεσης και ανεργίας, είναι να υπάρξει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε πολύ ιδιαίτερους τομείς, όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, για τον πρωτογενή τομέα φάνηκε μέσα στην κρίση ότι είχαν εγκληματήσει όσοι είχαν ασχοληθεί. Πράγματα που ήταν αυτονόητα για την αυτάρκεια τη διατροφική, π.χ. πριν τη δικτατορία για μας τους παλαιότερους που θυμόμαστε, σήμερα είναι αδιανόητα. Και αυτό είναι εγκληματικό, γιατί οποιαδήποτε διαφορετική προοπτική της χώρας -και δεν υπαινίσσομαι αναγκαστικά διαφορετικό νόμισμα, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση- κλυδωνίζεται, λόγω των τεράστιων εσωτερικών συγκρούσεων, στις οποίες και μεις ­-και είμαστε περήφανοι- έχουμε συμβάλει στο να αναδειχθούν τα προβλήματα. Αρα, το να μπορεί μια χώρα της Ε.Ε. μέχρι ώρας όμως που υπάρχει η Ε.Ε., το να μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της, στον πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της, σε μία καλή ρότα για τον τουρισμό που αυξάνει αλματωδώς και έχει φθάσει τα 25 εκατομμύρια, αλλά η ποιοτική του πλευρά έχει παραμείνει ακόμα ανάπηρη.

Σε άλλους τομείς πολύ σοβαρούς, της μεταποίησης, στο ζήτημα της ναυτιλίας, τα ναυπηγεία π.χ., τα οποία είναι μία δραματική εξέλιξη για τη χώρα. Είχαμε και έχουμε δυνατότητες και υποδομές για ναυπηγήσεις, ή έστω για τα κουζινικά των πλοίων που γίνονται τώρα στην Κορέα ή την Κίνα, οι οποίες έχουν μείνει αναξιοποίητες και με δάχτυλο της Ε.Ε., και εν προκειμένω των Γερμανών Το να γίνει μία παραγωγική ανασυγκρότηση σε αυτούς τους 3 -­ 4 βασικούς τομείς, οπωσδήποτε θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την περιφέρεια, την Πελοπόννησο, την Καλαμάτα που έχουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και για τη μεταποίηση, να αυξηθούν οι τιμές, το προϊόν, με κατευθείαν συναλλαγές με το εξωτερικό για προϊόντα ονομαστά της περιοχής και για το τουριστικό προϊόν, αλλά και για άλλους τομείς, π.χ. η εκπαίδευση, η παιδεία, ο πολιτισμός είναι βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης της χώρας. Και ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει πάθει μέσα στην κρίση, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι μια συλλογική προσπάθεια όπου όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου έχουν πολλά να δώσουν.

Οπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Μάρτιο πρέπει να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα. Δεν θα γίνουμε διαχειριστές κάποιου λογαριασμού με τους εταίρους δανειστές, διότι δεν πιστεύουμε σε αυτό το πράγμα, ότι θα έχει αποτέλεσμα. Χωρίς όμως να είμαστε και "Καραγκιόζηδες". Δεν πρόκειται αυτά που συμφωνήσαμε να κλείσουμε το ματάκι και να μην τα εφαρμόζουμε, αλλά θα βρούμε τα ισοδύναμα και τις διαφορετικές πολιτικές, ώστε συν τω χρόνω κάποια από αυτά να τα αποδυναμώσουμε εντελώς».