Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 18:40

Χρυσομάλλης για απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εργασίες

Γράφτηκε από την
Χρυσομάλλης για απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εργασίες

Μόνο ένας μήνας χρειάστηκε για να γίνει νόμος που ρυθμίζει την απασχόληση των ανέργων σε αγροτικές εργασίες το σχετικό αίτημα του Μίλτου Χρυσομάλλη και των άλλων 10 βουλευτών της ΝΔ.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη, σύμφωνα με την οποία:
«Η διάταξη προβλέπει ότι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας εφόσον απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και για 70 ημερομίσθια το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να εργαστούν σε εποχιακές εργασίες του αγροτικού τομέα, ενισχύοντας το εισόδημά τους και κυρίως χωρίς να χάνουν τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και την εγγραφή τους ως άνεργοι.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να καλυφθεί το σοβαρό κενό σε εργατικά χέρια που εντοπίζεται στις εποχιακές αγροτικές εργασίες και έτσι να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή.
Το ίδιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών αποδεικνύουν και οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και ψηφίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή ως νόμος 4690/2020. Περιλαμβάνουν τόσο την ασφάλιση πλέον με εργόσημο των εργατών γης που έρχονται από τρίτες χώρες χωρίς βίζα, όπως η Αλβανία (άρθρο 36), την εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών από τη μείωση σύνταξης κατά 30%, αν ασκούν αγροτική δραστηριότητα, αλλά και την παροχή της ίδιας δυνατότητας στους συνταξιούχους όλων των ταμείων που απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, αρκεί το αγροτικό εισόδημα τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (άρθρο 78)».
Ο κ. Χρυσομάλλης σχολιάζοντας την εξέλιξη δήλωσε:
«Ο πρωτογενής τομέας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ίδια ταχύτητα που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, επιλύει ζητήματα που αγγίζουν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα ανέργων αλλά και συνταξιούχων, καθολικά αιτήματα που έμεναν στα αζήτητα χρόνια τώρα. Με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζουμε την Τετάρτη, δίνεται μια σειρά ουσιαστικών λύσεων, όπως το Μελισσοκομικό Μητρώο, τα σχέδια βόσκησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και σύντομα θα ακολουθήσει και η επικαιροποίηση του κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ.
Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, τέλος, για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας αλλά και για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νομού μας, για τις ζημιές που υπέστη η καρπόδεση της ελιάς από τον πρόσφατο καύσωνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι και αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτών και δίνει λύσεις».


NEWSLETTER