Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 16:19

Επιτάχυνση διαδικασιών για Καλαμάτα - Ριζόμυλος ζητεί ο Χαρίτσης

Γράφτηκε από την
Επιτάχυνση διαδικασιών για Καλαμάτα - Ριζόμυλος ζητεί ο Χαρίτσης

“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη” σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, και ζητεί “καμία άλλη καθυστέρηση”.

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι “παρά τους φόβους περί μεγάλων καθυστερήσεων, μετά την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν 2 ανάδοχες εταιρείες προς το ΣτΕ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, έτσι ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και των 5 κατασκευαστικών ομίλων”.

Παράλληλα επισημαίνει πως “μετά και τη διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στους αρμόδιους φορείς, ακολουθεί η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με την αναθέτουσα αρχή (το υπουργείο Υποδομών) να καθορίζει και τον χρόνο περάτωσής του, ο οποίος πρέπει να είναι σύντομος, δεδομένου ότι έχει εκπονηθεί ήδη η σχετική μελέτη”.

Οσον αφορά τις συνεχιζόμενες αιτιάσεις από διάφορες πλευρές για διαφορετική χάραξη (παραλιακή), ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζει την επίσημη απάντηση του υπουργού Υποδομών σε προηγούμενη ερώτηση του τον Φεβρουάριο για το ίδιο θέμα, στην οποία αναφέρει: “(α) Προτεινόμενος σχεδιασμός επί του οποίου συμφώνησε η υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, σύμφωνα με τον οποίο, δεν ακολουθείται η παραλιακή χάραξη (υποτμήμα Καλαμάτα- Μεσσήνη), αλλά η χάραξη του υφιστάμενου τμήματος με βελτίωσή του και, όπου απαιτείται, παραλλαγή της χάραξης (π.χ. παράκαμψη Μεσσήνης)”.

Ακόμα, παρατηρεί ότι “το συγκεκριμένο έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας και συνιστά τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με την ταχύτατα εξελισσόμενη τουριστικά περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας”. Και εκτιμά πως “σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών διαφαίνεται ότι προκρίνεται η λύση βελτίωσης του υφιστάμενου τμήματος και όχι της παραλιακής χάραξης, η οποία άλλωστε για να εφαρμοστεί θα απαιτούσε την ακύρωση του υφιστάμενου διαγωνισμού, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου”.

Kαταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης ρωτά τον υπουργό Υποδομών: “Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της διαδικασίας δημοπράτησης, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου;”.


NEWSLETTER